Cronica dimineții – Parlamentării greci vor 290 miliarde euro, despăgubiri de război, de la Germania

1. Alte 102 cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate în ultima săptămână, cele mai multe – 40 – fiind în Mehedinţi. Ca urmare, numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 16.552, din care 62 de decese. (News.ro)

2. Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI susţine că fostul director al Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a încălcat legislaţia care reglementează activitatea instituţiei pe care condus-o şi a angajat SRI în acţiuni care au lezat interesele partidelor şi ale persoanelor fizice şi juridice, elementele respective fiind circumscrise unor acţiuni de poliţie politică, menită să afecteze procese democratice. Printre politicienii vizaţi se află Klaus Iohannis, Eduard Hellvig şi Victor Ponta. (News.ro)

3. Vânzările cu amănuntul din SUA au înregistrat în martie cea mai mare creştere din ultimul an şi jumătate, susţinute de achiziţiile de vehicule şi o gamă de alte bunuri, în timp ce solicitările pentru indemnizaţii pentru şomaj au scăzut în săptămâna încheiată pe 13 aprilie la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani, indicatori care sugerează că avansul economiei americane s-a accelerat în primul trimestru, după un debut de an dificil. (Profit.ro)

4. Cel mai recent studiu Expert Forum arată că România plăteşte una dintre cele mai mari subvenţii din Uniunea Europeană partidelor politice. Asta deşi suntem pe locul 3 în topul european al celor mai sărace ţări. Politicienii ne-au costat doar anul trecut peste 170 de milioane de lei. Subvenţiile alocate în 2018 au crescut de peste 6 ori faţă de cele din 2017, iar dacă aruncăm o privire în urmă cu un deceniu, partidele politice româneşti primesc astăzi de peste 20 de ori mai mulţi bani, mult peste rata inflaţiei sau a creşterii PIB-ului. (Digi24)

5. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis delegarea procurorului Dimitrie Bogdan Licu, adjunct al lui Augustin Lazăr, în funcţia de procuror general până la ocuparea funcţiei prin numire, dar nu mai mult de două luni. Ieri, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcţia de procuror a lui Augustin Lazăr, actualul procuror general, al cărui mandat se incheie pe 27 aprilie. (News.ro)

6. 45% din mașinile electrice vândute în Europa în luna martie au fost Tesla. În Europa de Vest 1 din 40 de mașini noi este electrică. (Inside EVS)

7. Cu o mare majoritate, Parlamentul de la Atena a cerut premierului Alexis Tsipras să solicite Germaniei despăgubiri de război în valoare de 290 de miliarde de euro. Această sumă reiese din raportul prezentat de o comisiei de experţi, care a efectuat calculul la cererea legislativului în anul 2016. Ministerele de Externe şi Justiţie vor formula în scris solicitările oficiale ale Greciei către guvernul federal de la Berlin, a menţionat un deputat grec. Nu e clar când se va întâmpla acest lucru, însă deputatul elen a precizat că dacă Germania va respinge cererea atunci se va lua calea justiţiei. (DW)

8. Google permite utilizatorilor de dispozitive cu sistem de operare Android din Europa să își aleagă browserul și motoarele de căutare din cinci opțiuni. Browser-ele afișate sunt Chrome, Firefox, Edge, Opera și Puffin, iar motoarele de căutare sunt Google, Quant, DuckDuckGo, Ecosia și Seznam. (Search Engine Land)

9. Acțiunile Pinterest au crescut cu 28% după prima zi de tranzacționare la bursă, ducând valoarea companiei la $12 miliarde. Tot în prima zi pe bursă, acțiunile Zoom au crescut cu 72%, ajungând să valoreze $62. (CNBC, CNBC)

10. Oamenii de știință încearcă să-și imagineze ce s-ar întâmpla dacă jumătate din viața de pe Pământ ar dispărea. Una dintre concluzii este că s-ar crea un dezechilibru major între specii, în funcție de strategia de supraviețuire a fiecăreia. (Gizmodo)

Promo: Festivalul dedicat comunicării şi transformării digitale din Europa de Est, Interactive Central and Eastern Europe Festival – iCEE.fest a anunţat, vineri, zeci de speakeri pentru ediţia din acest an, dintr-un total de peste 100, precum şi un nou concept: UPGRADE 100. Odată cu această schimbare, iCEE.fest: UPGRADE 100 aduce la Bucureşti şi o celebritate din domeniul transformării digitale: Salim Ismail, unul dintre fondatorii celebrei Singularity University – cunoscut antreprenor şi autor al best-seller-ului „Exponential Organizations”. (News.ro)

Fotografia dimineții – Coperta ultimului număr The New Yorker:

Ți-ar mai putea plăcea
Coaliția de guvernare intenționează să introducă o taxă de 1% pe cifra de afaceri a companiilor cu afaceri care depășesc 100 de milioane de euro – Cronica dimineții
Cronica dimineții – În iunie s-ar putea anunța intrarea României în spațiul Schengen, cu aeroporturile

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău