Cronica dimineții – Pentru prima oară sub un miliard de oameni au trecut în noul an fără acces la electricitate

La mulți ani, sa aveti un an bun!

1. Astăzi România preia, de la Austria, Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene pe care o va asigura până pe 30 iunie 2019. Pe 10 ianuarie 2019 va avea loc la București ceremonia oficială de preluare, fiind așteptați la eveniment președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și comisarii europeni. Detalii despre ce este Consiliul UE și care sunt prioritățile României pentru cele șase luni găsiți în link. Pe acelasi subiect alte doua stiri: Lars Danielsson, reprezentantul permanent al Suediei la Uniunea Europeană, i-a recomandat preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, să acorde României „şansa” de începere a mandatului semestrial la Preşedinţia Consiliului UE înainte de a evalua activitatea Bucureştiului (Hotnews), iar un editorial New York Times prezintă România ca o ţară care se află în coliziune cu Uniunea Europeană chiar în momentul în care se pregăteşte să preia preşedinţia Consiliului UE (News.ro).

2. Deși a avut o creștere ușoară în ultima zi de tranzacționare, bursa americană a închis pe roșu cel mai slab an de după 2008, când a fost criza financiară. Indicele S&P 500 a terminat anul cu o scădere de 6,2%, în timp ce indicele Dow Jones Industrial a scăzut cu 5,6%, iar Nasdaq cu 3,9%. Toate bursele mari din Europa au închis 2018 în scădere, Franța minus 11%, Marea Britanie minus 12,5%, Germania minus 18%. Aceeași situație se regăsește și pe principalele burse din Asia care au fost închise însă ieri. Din grupul FAANG, al companiilor de tehnologie, Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google, doar Amazon și Netflix au închis 2018 pe plus, la bursă (AP). Indicele principal BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat acest an cu 4,8% mai puţin faţă de ultima zi de tranzacţionare a anului 2017. Indicele a scăzut cu 12,3% din 19 decembrie până în prezent, după anunţul făcut de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, legat de măsurile fiscale care vor fi impuse incepand de astazi. (News.ro)

3. Evenimente importante care se vor întâmpla anul acesta: În Ianuarie monedă euro împlinește 20 de ani, Bloomberg are o analiză bună pe subiect (link). Tot în Ianuarie are loc World Economic Forum, la Davos, în Elveția, având ca temă “Globalization 4.0”. În Februarie se împlinesc 15 ani de la lansarea Facebook, iar chinezii vor sărbători Anul Nou și vor intra în anul Porcului. În Martie, Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană, în Aprilie vom avea alegeri în India, cea mai mare democratie de pe Terra, cu aproape 1 miliard de oameni având drept de vot, în Mai vor fi alegerile pentru Parlamentului Europei, în Iunie vom aniversa 75 de ani de la D-Day, debarcarea aliaților în Normandia din timpul celui ce-al Doilea Război Mondial, în Iulie se vor împlini 50 de ani de când omul a pus pentru prima oară piciorul pe Lună, în August tot 50 de ani dar de la festivalul Woodstock, în Septembrie are loc Cupa Mondială la rugby, în Octombrie se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Mahatma Gandhi, în Noiembrie, cel mai probabil, vom avea primul tur din alegerile prezidențiale, în Decembrie al doilea tur și lansarea Star Wars IX.

4. News.ro trece in revista cele mai importante evenimente care au marcat anul 2018 (link), iar Washington Post listează 18 evenimente pozitive care s-au întâmplat în 2018. Deși multe se referă la Statele Unite, sunt unele, ca salvarea celor 12 copii blocați în peștera din Thailanda, scrisoarea prin care și-a anunțat demisia generalul James Mattis sau legalizarea relațiilor homosexuale din India, ce au avut un impact global. (Link)

5. O listă interesantă cu ceea ce ar fi bine să se întâmple în politica internațională, anul acesta, am găsit în Foreign Policy. Sunt 10, de la pacea în Yemen și Siria, până la revigorarea diplomației americane. (Link)

6. Rotten Tomatoes a listat cele mai importante 65 de filme care se vor lansa anul acesta, sunt puse în ordine cronologică, pentru a vedea premierele din fiecare lună. (Link)

7. 2019 va avea, potrivit prevederilor privind sărbătorile legale, 15 zile nelucrătoare, dar cinci dintre acestea pică sâmbătă sau duminică, potrivit zilelibere.com. Este vorba de:
1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
26 aprilie (Vinerea mare), 28 – 29 aprilie — Paște ortodox
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie – Ziua Copilului
16 iunie, 17 iunie (luni) — Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul
Dintre acestea, sunt într-o zi de sâmbata/duminica 28 aprilie, 1 și 16 iunie, 30 noiembrie și 1 decembrie, dar, cel mai probabil, se va face punte între Pastele ortodox și 1 Mai.

8. Engadget a publicat lista celor mai bune jocuri pe 2018 (link), iar TheNextWeb a publicat topul celor mai bune 10 jocuri video pe anul trecut (Link)

9. Sabrina Ionescu, o jucătoare de baschet ai cărei părinți sunt din România, a reușit să stabilească un nou record de “triple-double”, în NCAA, campionatul universitar de baschet din Statele Unite. Ea a fost felicitată de vedeta NBA, Stephen Curry. Sabrina se mândrește că este originară din România. (Link)

10. Știrea pozitivă despre 2018: Agenția Internațională a Energiei a anunțat că 120 milioane de oameni au fost conectați anul trecut ceea ce înseamnă că, pentru prima oară din 1882, mai puțin de un miliard de oameni rămân în întuneric, fara acces la servicii de electricitate. (Link)

Fotografia diminetii: focuri de artificii deasupra Arcului de Triumf de la Paris:

 

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.

Ți-ar mai putea plăcea
Prefect: Aproximativ 1000 de clădiri cu risc seismic sunt în București – Cronica dimineții
Armata norvegiană: 310.000 victime cauzate de războiul din Ucraina, din care 30.000 de civili – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău