Cronica dimineții – PNL București critică dur USR

1. Creditul acordat de bănci a crescut în Ianuarie, prima lună după intrarea în vigoare a restricțiilor privind gradul de îndatorare, dar și a OUG 114, care introduce taxa pe activele bancare. Soldul împrumuturilor pentru consum a scăzut pentru a doua lună consecutiv și cele pentru locuințe rămân pe o dinamică în răcire. Situația împrumuturilor pentru companii arată mai bine, cu o accelerare pe componenta în valută. (Profit.ro)

2. Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a obținut aseară cele mai multe voturi, 12, în Comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European, după audierile pentru ocuparea funcției de procuror-șef al Parchetului European. Laura Codruța Kovesi a primit 12 voturi, fiind urmată de candidatul francez Jean-Francois Bohnert, cu 11 voturi, și de candidatul german Andres Ritter, cu un vot. (Profit.ro)

3. Theresa May, prim ministrul Marii Britanii, a anunțat planul său pentru Brexit:
a) Vot în parlament pe 12 Martie, pe planul actual negociat cu UE, eventual îmbunătățit la discuțiile de până atunci.
b) Dacă trece la vot, atunci Marea Britanie iese din UE pe 29 Martie. Dacă nu este votat atunci pe 13 Martie se va supune la vot ieșirea din UE fără un acord.
c) Dacă nici această propunere nu este aprobată atunci pe 14 Martie se va vota amânarea Brexitului. Dacă parlamentul nu aprobă amânarea, atunci Marea Britanie va ieși din UE fără un acord. Dacă va fi aprobată propunerea, atunci May va cere Uniunii Europene o amânare. (BBC)

4. Președintele Trump a vizitat în această dimineață Palatul Prezidențial din Hanoi, Vietnam, iar diseară va participa la o cină cu liderul nord corean Kim Jong Un, urmând ca mâine să aibă loc discuțiile între cei doi. Este al doilea summit între Trump și Jong Un, după cel din vara trecută, desfășurat în Singapore. (CNBC)

5. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat ieri că ordonanţa 114 nu va fi abrogată „sub nicio formă”, dar taxa pe activele financiare ar putea scădea. “O să aştept concluziile colegilor mei senatori de la cele două comisii, să vedem dacă au fost depuse amendamente, ce amendamente au fost depuse, pentru a face anumite ajustări, reglajul fin, dar ceea ce vă pot spune este că ordonanţa nu va fi abrogată cumva, sub nicio formă, pentru că am văzut tot felul de comentarii şi sugestii că ordonanţa ar putea fi abrogată”, a precizat Tăriceanu. (Adevarul)

6. În timp ce Donald Trump zbura spre Vietnam, Democrații, împreună cu 13 Republicani, au votat, în Camera Reprezentanților, blocarea declarării stării de urgență anunțată de președintele american pentru a putea avea fondurile necesare construirii zidului, la granița cu Mexic. Ca reacție, Trump ar putea apela la dreptul de veto, conferit președintelui, pentru prima oară de la preluarea puterii. (Reuters)

7. PNL București critică dur, într-o serie de postări succesive pe Facebook, decizia consilierilor municipali USR de a nu vota, ieri, pentru înființarea unei noi companii municipale care să preia sistemul de încălzire centralizată din București – RADET. PNL acuză USR că „nu caută decât capital politic”, că argumentele sale pentru votul împotrivă sunt „pur și simplu false” și ilustrează una din postări cu fotografii cu membri USR la o întâlnire cu premierul Dăncilă sau cu Cioloș sărutându-i mâna prim ministrului. (Hotnews)

8. 55+% din nașterile din California implică femei a căror vârstă este de minim 30 de ani. Procentul crește la 82+% pentru nașterile din San Francisco. (Link)

9. Creșterea dioxidului de carbon în atmosferă, la un nivel de trei ori mai mare, ar duce la dispariția norilor de tip Stratocumulus, relevă datele unui studiu. Acești nori ajută la răcirea planetei deoarece reflectă radiațiile înapoi în spațiu. Dispariția lor ar duce la creșterea, în medie, a temperaturii cu 8 grade Celsius. (Link)

10. Doi deputaţi PSD au plecat, s-au întors, iar acum pleacă din nou. Mihai Popa şi Mihai Mohaci, deputaţi PSD de Braşov, ameninţă că vor pleca din PSD, dacă Liviu Dragnea nu îl va trage pe linie moartă pe Marius Dunca, preşedintele filialei Braşov. Dunca, fost ministru al Sportului în Guvernul Grindeanu, este unul dintre oamenii fideli liderului PSD. „Dragnea i-a mai întors o dată din drum pe Popa şi Mohaci, dar nu cred că va mai reuşi acum. Ori îl schimbă pe Dunca, ori cei doi pleacă la Ponta“, susţin surse social-democrate pentru „Adevărul “.

Fotografia dimineții – O femeie așteaptă autobuzul în Chişinău, Moldova, Vadim Ghirdă/AP:

Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica, o puteți face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Simona Halep a castigat Rogers Cup
Arafat: Susțin în mod categoric impunerea vaccinării la cadrele medicale, la profesori și la alte categorii expuse – Cronica dimineții