Cronica diminetii – Presedintele Trump inregistrat in secret de propriul avocat

1. Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, l-a înregistrat in secret pe actualul presedinte cand cei doi vorbeau despre o plată către o fostă playmate, Karen McDougal, cu care Trump ar fi avut o relaţie. Înregistrarea, realizată cu două luni înainte de alegerile din noiembrie 2016, a fost confiscată de către anchetatorii FBI în cursul unei percheziţii la biroul lui Cohen. (NYTimes)

2. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorivici, a declarat, aseară, la Antena 3, că săptămâna viitoare va avea o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă şi cu şeful ANAF, Ionuţ Mişa, pentru a tranşa controversa pe tema imobilului din Sibiu pierdut în instanţă de familia preşedintelui Klaus Iohannis în 2015 şi care nu a fost trecut până acum în proprietatea statului. El a spus că această situaţie „nu trebuie lăsată aşa” şi va trebui văzut care au fost motivele pentru care nu a fost aplicată legea de la pronunţarea definitivă a instanţei, în 2015. „Poate că cineva a avut un interes pentru a nu aplica legea într-un astfel de caz”, a afirmat Teodorovici. (News.ro)

3. Hackerii au atacat cea mai mare instituție medicală din Singapore, SingHealth, de unde au furat profilele medicale a aproape 1.5 milioane de persoane și prescripțiile medicale a altor 160.000. Între cei 160.000 se află și primul ministru, Lee Hsien Loong, despre care ministrul Sănătății a declarat că a fost targetat specific și în mod repetat. (Verge)

4. Cele mai bune companii aeriene, conform Skytrax:
Economy class: Japan Airlines
Business class: Qatar Airways
First class: Singapore Airlines

5. Un furnizor al marketplace-ului a vândut jocuri piratate direct din siteul Amazon. (TNW)

6. Șomajul în țările Uniunii Europene a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani. Grecia are ce mai ridicat nivel, 20.5%, în timp ce, la polul opus, în Cehia e cel mai scăzut, 2.3%. Cu 4.5%, România e depășită doar de Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Ungaria, Germania și Cehia. (PewResearch)

7. Facebook a suspendat o altă firmă de research, Crimson Hexagon, declanșând o anchetă pentru a verifica felul în care compania a colectat și a distribuit datele userilor. Companie americană din Boston, Crimson Hexagon are contracte cu agenții guvernamentale americane dar și cu o organizație nonprofit cu legături la Kremlin. Compania se laudă pe propriul site că lucrează cu datele din peste 1000 miliarde de postari de pe facebook, Instagram sau Twitter. (BBC)

8. Google, Facebook, Microsoft și Twitter au anunțat un proiect comun, Dată Transfer Project, dezvoltat pentru a ușura transferul datelor personale de pe o platformă pe alta fără a mai fi nevoie de download și apoi upload. Versiunea actuală permite transferul fotografiilor, mailurilor, a contactelor, a calendarului și a taskurilor. (Verge)

9. Regizorul celor două filme Guardians of the Galaxy, James Gunn, a fost concediat de Disney ca urmare a unor tweeturi scrise între 2008 și 2011. Într-unul din ele Gunn spunea că “cel mai bun lucru când ești violat este când s-a terminat violul și te simți foarte bine, nu ca și cum ai fi fost violat”. (Variety)

10. Dacă Bill Gates ar cheltui $1 milion pe zi, i-ar trebui 245 de ani pentru a rămâne fără averea actuală.

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

 

Ți-ar mai putea plăcea
Mai puţin de jumătate dintre români au citit o carte în ultimele 12 luni – Cronica dimineții
Maia Sandu: Există sprijin pentru reunificarea cu România, dar asta nu este suficient – Cronica dimineții