Cronica diminetii – Procurorul şef adjunct DNA: „cine a greşit în mod grav va răspunde”

1. Procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Călin Nistor, a declarat că la DNA a fost constituit un grup de lucru care analizează situaţia achitărilor din ultima perioadă, el spunând că „cine a greşit în mod grav va răspunde”. Nistor a precizat că grupul de lucru a fost constituit în urmă cu aproximativ 30 de zile, iar din acesta fac parte mai mulţi procurori din toate secţiile DNA. Călin Nistor a vorbit şi despre înfiinţarea secţiei speciale privind anchetarea infracţiunilor comise de magistraţi, el susţinând că „este un lucru bun”. (News.ro)

2. Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a publicat vineri un protocol de colaborare „pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale” încheiat SRI în iunie 2005, documentul fiind semnat de procurorul general de atunci, Ilie Botoş, şi de directorul SRI de la acea vreme, Alexandru Radu-Timofte. Conform protocolului, „părţile cooperează, potrivit competenţelor şi atribuţiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informaţiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, a actelor de terorism şi a altor infracţiuni grave, precum corupţia, criminalitatea organizată, macro-criminalitatea economică şi criminalitatea informatică”. (News.ro)

3. Epic Games va distribui jocul Fortnite pentru Android direct de pe site și nu din PlayStore-ul celor de la Google. Este o mișcare îndrăzneață, care elimină comisionul de 30% dar poate genera probleme de securitate. Cei de la Epic Games se bazează pe faptul că notorietatea jocului este suficient de mare astfel încât această mișcare să fie una de succes. Pe iOS jocul nu poate fi descărcat decât din AppStore. (VentureBeat)

4. Facebook a început să testeze intern, cu angajații din Statele Unite, aplicația de dating anunțată în primăvară. Screenshoturi cu procesul de înregistrare, în care poți să-ți declari vârsta, sexul, ce cauți, au fost deja postate online. Cel mai probabil Facebook Dating va necesita un profil separat și va fi integrat în actuala aplicație. La momentul anunțului, acțiunile Match Group, cei care dețin Tinder, au scăzut cu 17%. (TheVerge)

5. Cel mai înalt vârf din Suedia a fost depășit de un alt vârf după ce gheața care-l acoperea s-a topit în ultima perioadă, din cauza temperaturi ridicate, ducând la pierderea a aproape 4 metri din înălțime. (Time)

6. Economia Statelor Unite a adăugat 157.000 locuri de muncă în Iulie, ducând rata șomajului la 3.9%, în scădere de la 4%, cât a fost în Iunie. Cele mai multe locuri de muncă au fost adăugate în servicii, sănătate și producție. În ultimele trei luni media lunară de locuri de muncă noi create a fost de 224.000/lună. (NBC)

7. NASA a anunțat cei 9 astronauți care vor face parte din echipajul navetei care-i va duce la bordul Stației Spațiale Internaționale. Este prima lansare cu oameni la bord pe care NASA o va efectua de la închiderea programului spațial, în 2011. SpaceX și Boeing vor opera naveta, lansarea fiind programată pentru anul viitor. (Reuters)

8. Egiptul va pune în funcțiune, anul viitor, primul parc solar și cel mai mare din lume, după o investiție de $2.8 miliarde. Astăzi 90% din necesarul de energie este generat de petrol și gaze naturale, însă planurile sunt ca, până în 2025, 42% să fie acoperit din surse regenerabile. Organizația Mondială a Sănătății a clasat capitala Cairo pe locul doi în topul celor mai poluate mari orașe din lume. (Inhabitat)

9. Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, le-a cerut ieri turcilor să convertească valuta și aurul în lire turcești după ce moneda locală a scăzut la un nivel record în această săptămână, reflectând preocuparea investitorilor față de o ruptură diplomatică în creștere cu Statele Unite. Erdogan a mai declarat că Turcia se îndreaptă spre piața chineză pentru a depăși ceea ce a numit drept „evaluări subiective” din partea agențiilor de rating. (Reuters)

10. Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor din Statele Unite a transmis un avertisment public prin care atrage atenția că prezervativele sunt de unica folosință și nu e recomandat să fie spălate și refolosite. (BuzzFeed)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

 

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Sănătății: Nu este o boală foarte complicată, dar consumă foarte multe resurse logistice – Cronica dimineții
1.680.000 dintre românii cu varsta între 18 și 64 de ani nu au lucrat niciodată – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău