Cronica diminetii – Proteste in toata tara

1. Peste 10.000 de oameni au protestat aseară în Piaţa Victoriei din Capitală. La ora 21.00, oamenii au aprins lanternele telefoanelor mobile şi au cântat imnul naţional. Ei au scandat ”România, trezeşte-te!”, ”Demisia”, ”Hoţii”, ”PSD, ciuma roşie”. (News.ro)

2. Câteva mii de persoane au protestat aseară în mai multe oraşe din ţară şi au scandat lozinci împotriva PSD, a lui Liviu Dragnea, dar şi împotriva Guvernului. Oamenii au strigat ”Demisia”, ”Anticipate”, ”Hoţi”, dar şi ”Nu vrem să fim conduşi de hoţi”. ”Nouă de ce nu ne ceri scuze, Dragnea?”, este mesajul protestatarilor de la Sibiu, în timp ce la Cluj şi Oradea, oamenii au instalat corturi în pieţele centrale, anunţând că vor lupta ”până la capăt”. La Timişoara, aproximativ 3.000 de oameni au cerut alegeri anticipate şi demisia liderului PSD, Liviu Dragnea, care este şi preşedintele Camerei Deputaţilor. (News.ro)

3. Recep Tayyip Erdogan a anunţat că a câştigat alegerile prezidenţiale din Turcia cu peste 50 la sută din totalul voturilor exprimate. Erdogan a mai declarat ca printr-o rată de participare la vot de aproape 90 la sută, Turcia a dat o lecţie de democraţie întregii lumi. Erdogan a preluat puterea în Turcia în 2002, iar mandatul câștigat ieri este de 5 ani. Turcia devine republica prezidențială, funcția de prim ministru fiind cumulată cu cea de președinte. (News.ro)

4. Peste 136.000 de candidaţi din toate promoţiile s-au înscris pentru susţinerea examenului de bacalaureat ale cărui probe scrise încep astazi şi se vor susţine în 440 de centre din întreaga ţară. (News.ro)

5. SUA este cea mai mare piață externă pentru producătorii germani de mașini, cu aproape $28 miliarde vânzări/an. Urmează Marea Britanie, cu puțin peste $27 miliarde, și China, cu aproape $20 miliarde.

6. La fiecare 12 minute SUA lansează o bombă undeva în lume. (Ron Paul)

7. Ultimele date furnizate de Banca Mondială arată că numărul persoanelor care au un cont bancar a crescut de la 61%, în 2014, la 67%, în 2017. Totuși conturile active au crescut doar cu 1%, de la 52% la 53%, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din populația lumii nu folosește un cont bancar.

8. Situatia stocului de depozitare din Europa Centrală și de Est, date Cushman și Wakefield: Polonia – 10 milioane de mp la o populație de 38 milioane de locuitori, Cehia – 5,7 milioane mp la o populație de 10,5 mil. locuitori, Slovacia – 1,3 milioane mp la o populație de 5,4 mil. locuitori, Ungaria – 1,9 milioane mp la o populație de 9,8 mil. locuitori și România – 3 milioane mp la o populație de 19,6 mil. locuitori.

9. Numărul americanilor de +65 ani care vor abuza de alcool se va dubla până în 2020, ajungând la aproape 6 milioane. (WSJ)

10. Cedella Roman, o tânără de 19 ani care trăiește în Franța, a fost reținută două săptămâni de autoritățile americane după ce a trecut, din greșeală, granița dintre Canada și SUA, în timp ce făcea jogging. (WashingtonPost)

Ți-ar mai putea plăcea
Gospodăriile de pensionari au ajuns la 43,6% din totalul gospodăriilor din România – Cronica dimineții
România cheltuie anual 493 euro pentru sănătatea fiecărui cetățean, cel mai puțin din UE – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău