Cronica dimineții – Românii, persoane fizice și juridice, au în conturi aproape 70 miliarde euro

1. Deficitul bugetului general consolidat a fost de 26 miliarde de lei în primele 11 luni, de aproape trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În ianuarie-noiembrie 2018, veniturile bugetului general consolidat, de 261,5 miliarde lei, au fost cu 14,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în timp ce cheltuielile au fost de 287,5 miliarde lei, cu 20,6% mai mari. (News.ro)

2. Doua stiri despre bani: Depozitele bancare ale persoanelor fizice şi juridice din România au înregistrat un avans de 10,9% în Noiembrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, până la 324,47 miliarde de lei (69,7 miliarde de euro), arată datele BNR (News.ro). În același timp, peste 50.000 de români au împrumutat statul cu circa 2 miliarde de lei, prin programul de titluri de stat destinate populației, la dobânzi care sunt peste cele oferite de bănci la depozite. Statul își propusese sa împrumute 4 miliarde de lei, în acest an, de la populație (Profit.ro)

3. Unul din trei spitale românești ar fi grav afectat în cazul unui cutremur puternic. (Digi24)

4. În perioada 21-26 decembrie, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 1.035.000 de persoane, din care 635.000 pe sensul intrare în țară și 400.000 pe sensul de ieșire din țară, și de 250.000 mijloace de transport, 154.000 pe sensul de intrare și 95.000 pe sensul de ieșire, fiind înregistrată o creștere cu 10% față de același interval de timp al anului trecut. (Profit.ro)

5. Curtea de Apel București a decis confiscarea și revenirea în proprietatea statului român a terenului de 224 de hectare din Băneasa pe care se află IKEA, mall-ul Băneasa, un ansamblu rezidențial și alte spații comerciale și imobiliare, dar și sediul Ambasadei SUA, în procesul civil de recuperare a prejudiciilor din dosarul Ferma Băneasa. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. (Profit.ro)

6. Doua știri din Siria: în perspectiva retragerii, comandanții trupelor americane din Siria au recomandat ca luptătorii kurzi să poată păstra armamentul primit de la Statele Unite, o decizie în acest sens urmând a fi luată de președintele Trump. Cel mai probabil Turcia, aliat NATO, va protesta dacă recomandarea va fi pusă în aplicare (Reuters). Aliații kurzi ai Statelor Unite, simțindu-se trădați de neașteptata retragere a trupelor americane din Siria, i-au cerut ieri ajutorul președintelui sirian Assad, pentru a-i proteja împotriva Turciei. Oficialii americani și-au exprimat frustrarea și indignarea pentru decizia kurzilor, susținând că nu au fost consultați (NYTimes)

7. Exporturile de gaze naturale rusești spre Europa au stabilit un nou record în 2018, pentru al treilea an consecutiv, în pofida tensiunilor diplomatice și a declarațiilor Uniunii Europene privind reducerea dependenței de Rusia, conform cifrelor publicate vineri de grupul rus Gazprom. (Profit.ro)

8. Dell a redevenit ieri o companie publică, listată pe bursa americană, la 6 ani de la delistare. Acțiunile au deschis la $46 ducând capitalizarea companiei la $16 miliarde. (Reuters

9. Cercetătorul chinez care a șocat lumea in Noiembrie, susținând că a creat primii copii modificați genetic, este ținut în arest la domiciliu de către autoritățile chineze. (NYTimes)

10. Tesla a anunțat numirea a doi membri independenți în consiliul director, Larry Ellison, fondatorul Oracle, și Kathleen Wilson-Thompson, șefă de resurse umane de la Walgreens. Ellison, unul dintre acționarii importanți Tesla, este recunoscut pentru stilul său agresiv, similar cu cel al lui Elon Musk, fondatorul și CEO-ul Tesla. (CNN)

11. Anul viitor, între 16 și 18 August, va avea loc la Woodstock un festival care va aniversa 50 de ani de la concertul din 1969. Lista celor care vor cânta va fi anunțată în curând. Peste 400.000 de persoane au participat la evenimentul din ‘69, unul dintre cele mai importante din ultimul secol, prezentat atunci că “An Aquarian Exposition: 3 Days of Peace & Music”. (TIME)

12. Compania aeriană portugheză Hi Fly a anunțat că zborul de miercuri, de la Lisabona la Natale, Brazilia, a fost primul din lume în care la bord nu a fost folosit nici un obiect din plastic. (Link)

13. Netflix a anunțat că peste 45 de milioane de “conturi” s-au uitat, în primele 7 zile, la filmul “Bird Box”, cu Sandra Bullock, un record pentru platformă. (CNN)

14. Oamenii Bajau, care trăiesc în regiunea dintre Filipine, Malayezia și Indonezia, sunt primii oameni adaptați genetic pentru scufundari. Au splina cu 50% mai mare decât a celor care trăiesc în Indonezia și pot sta sub apă până la 13 minute, la adâncimi de 50-60 metri. (NatGeo)

15. Barack Obama a publicat lista cu filmele, cărțile și melodiile sale favorite pentru acest an. (Link)

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Transporturilor: Drumul până la munte pe Valea Prahovei va dura 17 ore până va fi gata autostrada – Cronica dimineții
Secretarul general al NATO: Ucraina ar putea fi nevoită să decidă asupra unor „tipuri de compromisuri” – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău