Cronica dimineții – Summitul informal al liderilor țărilor UE are loc astăzi la Sibiu

1. Finanțele vor să reducă TVA-ul la anumite alimente, extind cu 60 de zile termenul pentru acordarea bonificației de plată anticipată a deciziilor de impunere și șterg datoriile la sănătate ale persoanelor cu venituri sub salariul minim brut. Detalii pe Profit.ro.

2. Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană are loc astăzi la Sibiu, fiind prezenţi reprezentanţi ai tuturor statelor membre. Summitul este găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, iar reuniunea va fi condusă de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Liderii UE vor discuta despre următoarea agendă strategică pentru perioada 2019-2024. În oraş au fost luate măsuri sporite de securitate, iar mai multe organizaţii au anunţat proteste pentru a se face auzite de către cei mai importanţi politicieni ai lumii. Tot la Sibiu are loc Summitul Partidului Popular European. (News.ro)

3. China a avertizat că va reacționa dacă Statele Unite cresc tarifele pe importuri de $200 miliarde de la 10% la 25%. Ministerul Comerțului chinez a anunțat că noile tarife nu vor aduce avantaje populației celor două țări dar este pregătit să ia măsuri în cazul în care partea americană își pune în practică amenințările. (WSJ)

4. Aflat în campanie electorala pentru alegerile europarlamentare, socialistul Frans Timmermans solicită tuturor membrilor UE să adopte un salariu minim. În România, netul ar creşte la 1.760 de lei. „Avem nevoie de un salariu minim în Uniunea Europeană”, a declarat politicianul olandez la o dezbatere publică la Varşovia. „Şaizeci la sută din salariul mediu în fiecare stat membru, vreau să spun”, a adăugat el. Cele şase state membre UE care nu dispun de un minim oficial și care au propriile aranjamente pentru a acoperi nevoile de bază ale persoanelor cu venituri mici sunt Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia. (Adevarul)

5. O comisie a Congresului american l-a citat pe fiul cel mare al președintelui Trump să vină la audieri despre implicarea Rusiei în alegerile din 2016. Citarea reprezintă o premieră deoarece este pentru prima oară când unul dintre copiii președintelui este citat. Surprinzător comisia care-l vrea în fața ei pe fiul cel mare al lui Dinald Trump aparține Senatului, for dominat de republicani. (Axios)

6. Conform raportului IAB realizat împreună cu PwC, piață de publicitate digitală din Statele Unite a crescut cu 22% anul trecut, depășind pentru prima oară nivelul de $100 miliarde. (TechCrunch)

7. Șoferii Uber au fost ieri în grevă în Statele Unite, Marea Britanie, Brazilia, Australia, cerând condiții mai bune inclusiv tarife mai mari. Protestul are loc înaintea listarii pe bursă a companiei care spera să strângă $9 miliarde la o evaluare de $91,5 miliarde. În Statele Unite șoferii de la rivalul Lyft s-au alăturat protestelor. La Londra aproximativ 30 de șoferi au protestat în fața sediului Uber, având afișe pe care scria “Miliarde pentru șefi, sărăcie pentru șoferi”. (TheGuardian)

8. În Statele Unite, companiile producătoare de medicamente vor trebui să afișeze, în reclamele tv, prețul pentru produsele lor începând din această vară. Regula se aplică numai medicamentelor care costă mai mult de $35 pentru consumul timp de o lună. Până acum companiile erau obligate să precizeze doar potențialele efecte adverse pe care consumul medicamentelor îl puteau avea. (CNN)

9. Pentru a evita închiderea unei clase în noul an școlar care va începe din septembrie, școala primară din Crêts-en-Belledonne, Franța, a înscris 15 oi la cursuri. (Link în franceză)

10. După mai mulți ani de dominație spaniolă, finala din acest an a Ligii Campionilor la fotbal va fi o afacere englezească. Tottenham, care a reușit să revină în meciul de aseară cu Ajax, de la 0-2 la pauză, și să câștige cu 3-2 printr-ul gol marcat în minutul 96, va juca finala de la Madrid cu Liverpool, pe 1 Iunie.

Fotografia dimineții vine de la Sibiu, care va fi astăzi capitala informală a Uniunii Europene. Vadim Ghirdă/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Pentru a treia oară, Statele Unite s-au opus în cazul unei rezoluţii ONU care cerea un armistiţiu imediat în Gaza – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Austria devine a două țară din UE, după Franța, care va introduce o taxă digitală

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău