Cronica diminetii – Teodorovici: companiile nemultumite de deciziile guvernului pot aduce in strada cativa instigatori

1. Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, spune, într-un interviu pentru Kamikaze, că nu el a fost comandantul acţiunii din 10 august din Piaţa Victoriei, că până în jurul orei 23.00 brigada specială nu a intervenit deloc şi că ordinul de evacuare a pieţei s-a primit în momentul în care ”au început violenţele asupra forţelor de ordine de jur împrejur”, din toate părţile. El mai susţine că scutierii care au fost suprinşi în imagini bătând oameni paşnici, unii dintre ei cu mâinile ridicate deasupra capului, nu fac parte din brigada pe care o conduce. (News.ro)

2. Un raport detaliat, de peste 1400 pagini, arătă abuzurile comise de preoții catolici în ultimii 70 de ani, în Pennsylvania. Peste 300 de preoți au comis abuzuri sexuale, violuri orale, anale și vaginale, au lăsat însărcinate adolescente sau le-au dat victimelor să consume alcool în timp ce biserica nu a făcut nimic împotriva lor, mușamalizând cazurile. Se estimează că numărul real al victimelor este de ordinul miilor. (CNN)

3. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat aseară, la Antena 3, că s-a ajuns la o stare de tensiune și de conflicte care se întrețin continuu și tot mai accentuat, iar oamenii pot avea nemulțumiri și pot contesta „până la o anumită limită”, el spunând că „trebuie să fie foarte clar – un Guvern nu mai trebuie schimbat altfel decât la vot”. Teodorovici susține că, dacă Guvernul ia o decizie care nu convine unor companii, “cine poate să creadă că acele companii nu vor avea un interes să aducă în stradă câțiva instigatori”. (Profit.ro)

4. Sondaj facut de IRES: Care este personalitatea publică din România cu care v-ar plăcea să semănați? (DigiSport)

Gigi Becali – 6%
Ion Țiriac – 3%
Andra Măruță – 2%
Monica Tatoiu – 2%
Andreea Marin – 2%
Gheorghe Hagi – 2%
Smiley – 2%
Raed Arafat – 1%
Florin Piersic – 1%
Simona Halep – 1%
Cristian Tudor Popescu – 1%
Andrei Pleșu – 1%

5. Alibaba se apropie de .ro, după ce săptămâna trecută a cumpărat procentul majoritar în ecommerce-ul turcesc Trendyol. Valoarea tranzacției nu a fost anunțată dar compania ar fi fost evaluată la minim $750 milioane. Trendyol, un ecommerce de fashion, a fost fondat în 2009 de antreprenoarea Demet Mutlu și a strâns de-a lungul anilor investiții de aproximativ $36 milioane de la Tiger Global, Kleiner Perkins și Earlybird Venture Capital. Tiger și Earlybird au legături cu .ro. (Axios)

6. Pentru a plăti taxe locale cât mai mici, Apple a declarat ca valoarea unui complex de clădiri, de la sediul din Cupertino, este de $200 în timp ce un evaluator le-a estimat la $1 miliard. (SFChronicle)

7. Riscul Turciei de a intra în incapacitate de plată în următorii 5 ani a crescut la 30%, depașind Grecia care are un risc de 24%.

8. Autoritățile din China au suspendat temporar acordarea licențelor pentru noi jocuri. Sunt afectate toate tipurile de jocuri, online, mobil, pc, console. China este cea mai mare piață de jocuri din lume, veniturile anuale ajungând la aproape $38 miliarde. (Bloomberg)

9. Vânzările de boxe inteligente pe trimestrul 2 (Macrumors):
Amazon: 4.8 milioane
Google: 3.2 milioane
Alibaba: 0.8 milioane
Apple: 0.7 milioane

10. Recomandare de carte: Capitalism without Capital: The Rise of the Intangible Economy, de Jonathan Haskel și Stian Westlake. (Amazon)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Organizația Mondială a Sănătății a abandonat cea de-a doua fază a investigație privind originile pandemiei COVID-19 – Cronica dimineții
Guvernul a împrumutat în ianuarie o sumă record: 28,87 miliarde de lei (5,84 miliarde euro) – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău