Cronica dimineții – Trump a ascuns detaliile întâlnirilor face to face cu Putin

1. Oumuamua, primul obiect interstelar identificat ca fiind din afara sistemului nostru solar, despre care Cronica a scris anul trecut, ar putea fi o “navă spațială” trimisă de o specie extraterestă mai inteligentă și mai dezvoltată decât rasa umana. Concluzia ii aparține profesorului Abraham Loeb, șeful departamentului de astronomie de la Harvard, și este argumentată într-un studiu pe care și-l asumă. (Link)

2. Nu există nici o transcriere, chiar și clasificată, despre ce s-a discutat la vreuna din cele cinci întâlniri face to face avute în ultimii doi ani de Donald Trump cu Vladimir Putin. Washington Post dezvăluie că, cel puțin o dată, Trump i-a luat notițele translatorului și i-a interzis să dezvăluie ce a discutat cu președintele rus. (Link)

3. 19.607 infecții spitalicești au fost raportate în total în România în anul 2017, fruntașe la raportarea infecțiilor fiind capitala (unde sunt, de altfel, și cele mai multe spitale) și județele Iași, Cluj și Timiș. La polul opus, județele care au raportat cele mai puține infecții sunt Covasna, Ialomița, Giurgiu, Gorj și Tulcea. Numărul mic de infecții raportate de unele spitale nu înseamnă neapărat că acolo nosocomialele sunt mai puține. Atât ministrul Sorina Pintea, cât și unii dintre medici au atras atenția că subraportarea infecțiilor reprezintă un fenomen în România. (Hotnews)

4. Protestele Vestelor Galbene au ajuns la a noua săptămână în Franța, în timp ce la Belgrad protestatarii au mărșăluit pentru al șaselea weekend consecutiv împotriva președintelui Vucic. Belgradul se pregătește de vizita președintelui rus, Putin, în 17 Ianuarie, peste 70.000 de persoane fiind anunțate la un miting de bun venit.

5, Pentru a înlocui combustibilii fosili în următorii 30 de ani, singura variantă, bazată pe calcule matematice, ar fi energia nucleară, deoarece solarul și eolienele nu se pot dezvolta atât de repede, chiar dacă toate țările ar avea ritmul Germaniei. Peste 80% din energia folosită astăzi este generată de combustibili fosili. (WSJ)

6. Huawei a anunțat că l-a concediat pe angajatul chinez arestat în Polonia pentru spionaj. (TheGuardian)

7. Procentul populației care a plătit mită pentru a accesa serviciile primare în ultimul an, conform Transparency International:
Mexic: 51%
Peru: 39%
Venezuela: 38%
Colombia: 30%
Paraguay: 23%
Chile: 22%
Uruguay: 22%
Argentina: 16%
Brazil: 11%

8. Între 1980 și 2000 au fost 38 de lovituri de stat reușite în Africa. Din 2000 și până astăzi numărul s-a redus la 15. (TheEconomist)

9. Jucătorii de Candy Crush au cheltuit, în medie, $4,2 milioane pe zi, anul trecut, pe acest joc, atât pe Android, cât și pe iOS. (Link)

10. Știrea pozitivă din 2018: Noua Zeelandă a devenit a două țară din lume, după Filipine, care a adoptat o legislație ce le acordă victimelor violenței domestice 10 zile de concediu plătit. (TheGuardian)

Fotografia diminetii:

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
O româncă a fost inclusă pe lista celor 30 de „guru ai inteligenței artificiale” – Cronica dimineții
România a raportat ieri 44.991 de oameni vindecați de COVID-19 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău