Cronica diminetii – Trump accepta implicarea rusilor in campania prezidentiala din 2016

1. Preşedintele american Donald Trump a declarat că recunoaşte concluziile serviciilor secrete americane potrivit cărora Rusia s-a amestecat în campania prezidenţială din 2016, căutând astfel să potolească o controversă aprinsă după summitul său de luni cu Vladimir Puțin, când poziția sa a fost ambiguă. (WSJ)

2. Guvernul caută soluții, precum o amnistie fiscală, pentru ca firme, inclusiv marile companii de stat, cu datorii acumulate, să fie sprijinite în a primi o nouă șansă, o decizie urmând să fie luată și după informarea Comisiei Europene, a transmis ministrul Finanțelor. El a arătat că datoria totală, cumulată la nivelul firmelor și al persoanelor fizice, este de aproximativ 100 miliarde lei, din care însă doar 17 miliarde lei pot fi realist considerate ca recuperabile. (Profit.ro)

3. Ambasadorul SUA la Bucureşti Hans Klemm şi ataşatul FBI David Varner, recent sosit la post, s-au întâlnit marţi cu procurorul şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Anca Jurma, pe care au asigurat-o de continuarea sprijinului ambasadei, anunţă reprezentanţa diplomatică la Bucureşti. (News.ro)

4. Datele milioanelor de utilizatori facebook, colectate de Cambridge Analytica, au fost accesate din Rusia, a declarat pentru CNN un parlamentar britanic care conduce comisia ce anchetează dezinformarea online. (CNN)

5. Walmart a format un parteneriat strategic, pe cinci ani, cu Microsoft, pentru utilizarea tehnologiei Cloud şi a inteligenţei artificiale, într-o încercare, pentru ambele companii, de a ataca poziția dominantă în piața de ecommerce, respectiv servicii Cloud, a celor de la Amazon. (WSJ)

6. Piața de autoturisme din Europa a atins un vârf record în luna iunie, care devine astfel cea mai bună din istorie pentru industria auto. România este piața cu cea mai mare creștere din UE, în prima jumătate, după un avans de peste 50% în iunie. (Profit.ro)

7. Primul ministru spaniol, socialistul Pedro Sanchez, a anunţat că nu va publica lista beneficiarilor unei amnistii fiscale acordate în 2012, de care ar fi profitat și fostul rege Juan Carlos, potrivit unor dezvăluiri ale fostei sale amante. Amnistia fiscală, acordată unor particulari şi întreprinderi, de către fostul guvern de dreapta, fost anulată în 2017 de către Curtea Constituţională, care a acuzat Guvernul că a ”abdicat” de la obligaţia sa de a garanta justa contribuţie a tuturor la Trezoreria publică. Însă, în faţa deputaţilor, Pedro Sanchez a amintit că hotărârea Curţii Supreme nu este retroactivă. (News.ro)

8. Acțiunile grupului de comunicare Omnicom, unul din cele cinci mari grupuri care domină piața publicității, alături de WPP, Publicis, Interpublic și Dentsu, au scăzut cu aproape 10%, până la nivelul din martie 2009, după anunțarea rezultatelor slabe pe trimestrul 2, pe fondul creșterii bugetelor investite de clienți în Google și facebook. (Bloomberg)

9. Boeing va primi $3.9 miliarde pentru a construi două avioane ce vor fi folosite ca Air Force One pentru transportul președinților americani. Compania trebuie să le livreze până în Decembrie 2024. (Reuters)

10. Arabia Saudită a anunțat că va interzice 47 de jocuri, printre care Grand Theft Auto V, Assassins Creed 2 și Witcher, după ce doi copii de 12 și 13 ani s-au sinucis. Cei doi ar fi jucat online jocul “Balena Albastră”. (AP)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Datoria globală publică și privată a înregistrat anul trecut cel mai semnificativ declin din ultimii 70 de ani – Cronica dimineții
Pe perioada stării de urgență, peste 1 milion de români nu au ajuns deloc la muncă – Cronica dimineții