Trump nu vrea război cu Iranul – Cronica dimineții

1. Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice a crescut cu 40.000 în ultimii doi ani. Iar asta în timp ce sectorul privat se confruntă cu o criză gravă a forței de muncă, un risc important pentru dezvoltarea României în următorii ani. (Profit.ro)

2. Președintele Trump i-a transmis Secretarului Apărării, Patrick Shanahan, că nu dorește escaladarea disputei cu Iran la nivelul unui conflict armat. (NYTimes)

3. Anul trecut, pentru prima oară din secolul 19, numărul centralelor pe cărbune care au fost închise l-a depășit pe cel al noilor centralelor pe cărbune deschise. (Bloomberg)

4. Primele cifre arată că un număr extrem de scăzut de români vor să renunțe la Pilonul II. Situația exactă se va cunoaște după data de 1 iulie 2019. Românii care au cotizat cel puțin 5 ani la Pilonul II (pensii obligatorii administrate privat) pot, începând de luna trecută, să ceară încetarea plății contribuțiilor la acest sistem și transferul viitoarelor contribuții exclusiv în sistemul public de pensii (Pilonul I). (Hotnews)

5. Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, recunoaşte, într-un interviu pentru Europa Liberă că a făcut şi greşeli în activitatea de la DNA, însă protocolul secret cu SRI nu a fost una dintre ele. Kovesi explică şi care a fost utilitatea acestui protocol: instituţiile publice trebuie să acţioneze la fel ca infractorii – rapid şi eficient.„Nu sunt un om perfect. Sigur că am făcut şi greşeli, dar niciodată nu am încălcat legea în mod intenţionat.” (News.ro)

6. Numărul șoferilor activi pe aplicațiile companiilor de ridesharing a fost ieri mai mic cu 25% decât media zilnică, ceea ce a făcut ca timpul de așteptare să crească la peste 10 minute, arată reprezentanții asociației Coaliția Pentru Economie Digitală (care reprezintă companiile Uber, Bolț și Clever). Patru șoferi au fost amendați. (Profit.ro)

7. 260 tone de gunoi și produse din plastic, inclusiv aproape 1 milion de perechi de încălțăminte, au fost găsite pe plajele din insulele Cocos Keeling. Insulele se află în Oceanul Indian și sunt teritoriu australian. 93% din gunoi este îngropat, ridicând întrebarea cât gunoi se află sub plajele din întreaga lume. (USAToday)

8. Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, a solicitat Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea cu 5 ani a duratei de valabilitate a licenței de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roșia Montană. Licența a intrat în vigoare în urmă cu 20 de ani, în 1999, și urmează să expire luna viitoare, pe 21 iunie. (Profit.ro)

9. Ester Peony, reprezentanta României la Eurovision Song Contest 2019 care a interpretat melodia “On a Sunday” în cea de-a doua semifinală a competiţiei, nu s-a calificat în finala de sâmbătă, de la Expo Tel Aviv. (News.ro)

10. Aproape 700.000 de persoane au semnat, la ora scrierii acestui material, o petiție care cere refacerea întregului sezon 8 din Game of Thrones. Petiția îi numește incompetenți pe scenariștii care au scris scenariile, precizând că în lipsa cărților nu se descurcă. Ultimul episod din sezonul 8 va avea premiera luni. (Link)

Fotografia dimineții – Gunoiul aflat pe insulele din Oceanul Indian. Silke Stuckenbrock:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Facebook recunoaște angajarea unei firme de PR pentru a-l analiza pe Soros
România își va crește bugetul pentru Apărare de la 2% la 2,5% din PIB, începând de anul viitor – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău