Cronica dimineții – Tudorel Toader: am definitivat proiectul OUG care permite contestarea tuturor sentinţelor date de completuri nelegal constituite

1. China a confirmat oficial creșterea de 6,6% a economiei pe 2018, cel mai scăzut ritm din 1990. Pe trimestrul 4 plusul a fost de 6,4%. În 2017 economia chineză a avut un avans de 6,9%. (AP)

2. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat la România TV că ministerul a elaborat proiectul de Ordonanță de Urgență prin care se vor putea contesta sentinţele date de completurile de cinci judecători constituite nelegal. Toader a susţinut că o opţiune similară există şi în cazul dosarelor bazate pe protocoalele secrete între Ministerul Public şi SRI. (News.ro)

3. 11 țări au votat împotriva textului propus de președinția Consiliului UE, condusă de România, pentru așa numita lege a copyright-ului pentru internet. Guvernele nu s-au pus de acord asupra formei finale a legii, ce va fi trimisă la vot în Parlamentul European, mai exact pe cele două articole controversate, 11, care instituie taxa pe link, și 13, care solicită platformelor online să construiască filtre pentru upload care să împiedice încălcarea copyrightului. Cele 11 țări sunt: Germania, Belgia, Olanda, Finlanda, Slovenia, Italia, Polonia, Suedia, Croația, Luxemburg și Portugalia. (Link)

4. Facebook va lansa astăzi, în Statele Unite, “Community Actions”, un tool în News Feed prin care utilizatorii pot depune petiții către autoritățile locale sau naționale. (TechCrunch)

5. La câteva ore după ce a atacat, în timpul zilei de ieri, ținte iraniene de lângă aeroportul Internațional din Damasc, armata israeliană a confirmat raidurile. Se întâmplă foarte rar ca oficialii armatei israeliene să comenteze sau să confirme acțiunile întreprinse pe teritoriul țărilor vecine. (AP)

6. Americanii au consumat anul trecut mai puțin alcool. Este al treilea an la rând în care consumul scade. Consumul de bere a generat această scădere, în timp ce consumul de vin a crescut pentru al 24-lea an consecutiv. (Bloomberg)

7. Lindsey Vonn, probabil una dintre cele mai mari sportive de ski alpin, a anunțat că este posibil ca Super G-ul de ieri, de la Cortina, să fie ultima sa cursă, din cauza durerilor la genunchi. (Reuters)

8. În 2011 erau 115 miliardari, în $, în China. De atunci, 72 dintre ei au murit, 15 uciși, 17 s-au sinucis, 7 au suferit accidente, 19 din cauza unor boli, iar 14 au fost executați. (Forbes)

9. Simona Halep va juca astăzi, de la ora 10, cu Serena Williams, în optimile Australian Open. Meciul va fi transmis de Eurosport.

10. Știrea pozitivă din 2018: Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că, în Europa, consumul de alcool în rândul adolescenților a scăzut semnificativ, în special al britanicilor. Jumătate din adolescenții din Marea Britanie consumau alcool săptămânal în 2002, procentul scăzând la 10% în 2014. Pentru adolescente procentul a scăzut de la 43% la 9%. (CNN)

Fotografia dimineții – Soarele răsare pe Stradă 42 în timpul Manhattanhenge, New York City, 12 Ianuarie, Gary Hershorn / Getty:

Cronica dimineții este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Liberalii nu vor anula majorarea de 40% a pensiilor, din septembrie 2020 – Cronica dimineții
Băncile au acordat cel mai mare volum de credite noi în iulie din ultimul an – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău