Cronica dimineții – Un avion cu 189 de persoane la bord s-a prăbușit în Indonezia

1. Un avion Boeing 737 MAX 8, aparținând companiei Lion Air, s-a prăbușit în mare, la câteva minute de la decolarea de pe aeroportul din Jakarta, Indonezia. Avionul avea 189 persoane la bord, 179 de adulți, 3 copii și 7 membri ai echipajului. Conform informațiilor din acest moment avionul era nou, avea 800 ore de zbor fiind livrat de Boeing în 15 August, iar pilotul ar fi cerut permisiunea să se întoarcă anunțând probleme. (Bloomberg)

2. Candidatul de extremă dreapta Jair Bolsonaro a devenit noul președinte al Braziliei, după ce a câștigat turul 2 cu 55.2% din voturi. Bolsonaro, un admirator declarat al președintelui Trump și al dictaturii militare care a condus Brazilia între 1964 și 1985, a declarat, în discursul de după anunțarea rezultatelor, că va guverna respectând Biblia și Constituția. (Reuters)

3. IBM a anunțat achiziția Red Hat, unul dintre cei mai mari distribuitori de software open source, pentru $34 miliarde cash, un preț care reprezintă 60% mai mult decât valoarea companiei pe bursă. Red Hat va fi integrată în IBM Hybrid Cloud, ca o divizie independentă. Este cea mai mare achiziție făcută de IBM și a treia cea mai mare tranzacție pe tehnologie din Statele Unite. (CNBC)

4. Partidul Angelei Merkel, Uniunea Creștin Democrată, dar și aliații de guvernare social democrați, au pierdut fiecare câte 10% în alegerile locale din statul federal Hesse. Voturile pierdute s-au dus către Ecologiști, care au ajuns la aproape 20%, și către partidul de extremă dreaptă Alternativă pentru Germania, care a strâns 12%. Este o nouă lovitură pentru Angela Merkel după ce la alegerile din Bavaria, un alt aliat de la guvernare, Uniunea Creștin Socială, a pierdut majoritatea în parlamentul local. (BBC)

5. New York Times face o analiza a progresului înregistrat în folosirea Inteligenței Artificiale pentru a anunța când și unde vor avea loc următoarele cutremure. (Link)

6. Salariul minim va crește cel mai târziu de la 1 ianuarie, a declarat aseară, la Antena 3, Eugen Teodorovici, ministerul Finanțelor. (Antena3)

7. Prima încercare a unei companii private chineze de a amplasa un satelit în spațiu a eșuat, după ce racheta Zhuque-1, a companiei LandSpace, nu a reușit să amplaseze pe orbită satelitul televiziunii de stat CCTV. (Engadget)

8. Compania Engie România, fosta GDF Suez România, controlată de grupul francez omonim, unul dintre cei doi mari distribuitori și furnizori de gaze naturale din țară, poate fi listată la bursă printr-o ofertă publică de vânzare a acțiunilor Fondului Proprietatea, care deține aproape 12% din capitalul Engie România. Evaluarea companiei ar fi de peste 4 miliarde lei. (Profit.ro)

9. Lonely Planet a publicat lista cu top 10 orașe de vizitat în 2019. Pe primul loc este capitala Danemarcei, Copenhaga, în timp ce pe 3 și 9 sunt două orașe din fosta Iugoslavie, Novi Sad, din Serbia, respectiv Zadar, din Croația. (Link)

10. Lewis Hamilton a câștigat titlul cu numărul cinci în Formula 1, cu două etape înainte de terminarea sezonului. Britanicul, clasat pe locul patru în cursa din Mexic, l-a egalat pe argentinianul Juan Manuel Fangio, dar este în urma lui Michael Schumacher care deține șapte titluri.

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Bursa americană a înregistrat noi recorduri – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Jean-Claude Juncker vine la București
Un comentariu
  • Alex
    oct. 29,2018 la 2018-10-29T12:36:11+02:000000001131201810

    Recomand optiunea link-urilor din paranteza de a se deschide intr-un tab nou si nu in acelasi 🙂

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău