Cronica dimineții – Un milion de persoane au protestat ieri la Londra împotriva Brexitului

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat aseară, la Gala TNL, unde a primit premiul „Garantul Democraţiei”, că, pentru a da românilor votul înapoi, a început să reevalueze ideea unui referendum. El a afirmat că din cauza PSD România nu s-a dezvoltat mai mult, din cauza PSD România nu s-a dezvoltat mai bine. Iohannis a primit premiul „Garant al democraţiei”, la Gala PNL, spunând că a fost „mişcat” de primirea acestui premiu. (News.ro)

2. Organizatorii au anunțat că peste un milion de persoane au participat ieri, în Londra, la marșul împotriva Brexitului. Prin cei care au ținut discursuri în fața manifestanților au fost premierul Scoției, Nicola Sturgeon, și primarul Londrei, Sadiq Khan. (BBC)

3. Un raport publicat săptămâna aceasta arată că 33 dintre marile bănci ale lumii au finanțat, cu $1900 miliarde, companii care extrag combustibili fosili, de la intrarea în vigoare a acordului de la Paris. Acordul a fost semnat la final de 2015 și prevede măsuri pentru controlul schimbărilor climatice și al emisiilor de gaze în atmosferă. (CleanTechnica)

4. În Thailanda au loc astăzi primele alegeri parlamentare de la lovitura de stat din 2014. 51 milioane de persoane au drept de vot, iar formațiunea politică a premierului militar, care a condus țara în ultimii ani, este principalul favorit să câștige alegerile. (Bloomberg)

5. Ministrul bulgar al Justiției, Tsetska Tsacheva, a demisionat ieri ca urmare a dezvăluirilor din presă potrivit cărora, alături de alți trei lideri ai formațiunii politice de centru-dreapta GERB aflată la putere, a cumpărat apartamente de lux sub prețul pieței. Și ministrul adjunct al sporturilor, Vanya Koleva, a demisionat din cauza dezvăluirilor. Tsacheva neagă faptul că ar fi comis vreo ilegalitate și a cerut Comisiei Anticorupție să investigheze circumstanțele în care a achiziționat apartamentul din Sofia, anul trecut. (Hotnews)

6. Șoferii de Uber din Los Angeles ar putea intra în greva mâine din cauza reducerii, săptămâna trecută, a prețului plătit pentru o milă efectuată, de la 80 de cenți la 60 de cenți. Fiind contractori independenți șoferilor le este interzis să se organizeze în sindicat. (LATimes)

7. Autoritățile turce de reglementare din sectorul bancar și al piețelor de capital au deschis investigații separate împotriva băncii JPMorgan Chase & Co. după ce doi analiști ai acestei bănci au recomandat investiții pe termen lung în dolarul american împotriva lirei turcești, într-o zi în care moneda turcă a pierdut mai mult de 5%. Autoritatea bancară de reglementare a declarat că nota analiștilor JPMorgan a avut un conținut „speculativ și manipulativ” care a dus la volatilitatea piețelor și a afectat reputația băncilor turcești. (Bloomberg)

8. Fostul spion israelian Rafi Eitan, şeful comandoului care l-a răpit în Argentina, în 1960, pe Adolf Eichmann, unul dintre principalii responsabili de „soluţia finală”, a decedat ieri, la vârsta de 92 de ani, în Israel, a anunţat postul de radio public israelian. Pe Netflix există un documentar despre Mossad, serviciul secret al statului Israel, în care apare și Rafi Eitan. (Hotnews)

9. Papa Francisc a scris câteva rânduri de cod pentru o aplicație dezvoltată de trei femei, devenind primul Papă care face acest lucru. El a îndemnat tinerii din întreaga lume să învețe tehnologia computerelor, pentru a-și folosi creativitatea la pacea mondială. (Link)

10. Reprezentativa de fotbal masculin a României a început campania de calificare pentru Campionatul European din 2020 cu o înfrângere în faţa Suediei, aseară, la Solna, scor 2-1 pentru gazde. Meciul a contat pentru grupa F preliminară a competiţiei de anul viitor.

Fotografia dimineții este de la mitingul anti Brexit desfășurat ieri la Londra:

Promo: Până pe 31 martie, profită de oferta BMW X1 Full Option, cu peste 30 de opționale cadou și Avantaj Client 7.555 €. Oferta este disponibilă doar la BMW Auto Cobălcescu. Detalii aici.

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul de Finanțe: Deși e mare, această criză nu poate fi comparată cu cea din 2010 – Cronica dimineții
Remdesivir a fost autorizat în procedura de urgență în SUA pentru tratarea pacienţilor care suferă de coronavirus – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău