Cronica diminetii – Votul senatorilor a redefinit familia traditionala

1. Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat marţi, cu 107 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” şi şapte abţineri, proiectul legislativ care îşi propune revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent. Liderii grupurilor ALDE şi UDMR au spus că fiecare dintre senatorii lor vor vota după cum le dictează conştiinţa, PNL şi PSD au spus că susţin proiectul, iar USR s-a declarat împotriva modificărilor. (News.ro)

2.Reprezentanţii Asociaţiei ACCEPT afirmă, după ce propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, a fost adoptată de Senat, că această instituţie „ridică homofobia la valoare de stat şi sacrifică protecţia constituţională pentru numeroase familii din România”. Ei susţin că votul de ieri este o încălcare a dreptului la viaţă privată şi de familie şi că speranţa atragerii unui electorat conservator va transforma familiile tuturor românilor în victime colaterale, impactul fiind simţit în ultimii ani mai ales de familiile monoparentale, familiile de facto, familiile extinse cu părinţi plecaţi să lucreze în afara ţării, dar şi cele bazate pe cupluri de acelaşi sex. (News.ro)

3. Tudorel Toader a declarat aseară, la Antena 3, că la ministerul Justiției nu există un proiect de ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea „nici în discuție, nici în dezbatere, elaborare sau avizare”. Toader a declarat că un astfel de proiect ar putea fi adoptat De Parlament. „Suntem în anul centenar” iar „legiuitorul ar putea fi generos din această perspectivă”, în condițiile în care „există în Parlament un proiect de lege privind amnistia și grațierea”. „Este vorba de o decizie juridică, de o politică penală pe care legiuitorul are deplină competență să o promoveze, eu nu pot să mă substitui legiuitorului”, a subliniat el. (Hotnews.ro)

4. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat aseară, la TVR, că „există discuţii” privind renunţarea la supraacciza aplicată carburanţilor şi că ia în calcul să propună acest lucru până la finalul acestui an. (Profit.ro)

5. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că România ar putea avea anul acesta o producție de 10,2 milioane tone, un record pentru agricultura noastră. România este al treilea cel mai mare exportator de grâu din Uniunea Europeană. (Profit.ro)

6. Fondatorul unuia dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume, Ray Dalio, a declarat că actualul ciclu economic mai are doi ani, iar Rezerva Federală ar trebui să nu ridice dobânda de referință mai repede decât o cer piețele. (CNBC)

7. NBC News scrie că Rusia este principalul suspect în cazul atacurilor din Cuba și China asupra personalului diplomatic al Statelor Unite în cele două țări. Atacurile au început în 2016 și au continuat inclusiv în acest an, provocând probleme de sănătate, pierderea auzului și amețeli. (NBCNews)

8. Apple va transmite evenimentul de astăzi, în care cel mai probabil va anunța noile modele de iPhone-uri, live pe Twitter. Este pentru prima oară când Apple folosește Twitterul pentru o transmisie live a unui eveniment. (TechCrunch)

9. 60% din populația Africii are până în 25 de ani, în timp ce în Europa procentul este de doar 27%. (Link)

10. Autorităţile saudite au arestat un bărbat egiptean care apare într-un videoclip alături de o femeie la micul dejun. În videoclipul descris de autorităţi ca fiind „ofensator”, bărbatul, angajat la un hotel, poate fi văzut cum mănâncă şi glumeşte alături de o colegă de serviciu. Femeia, acoperită complet de niqab-ul islamic, face cu mâna la cameră şi mănâncă. În Arabia Saudită, femeile şi bărbaţii care nu au relaţii apropiate trebuie să stea separaţi la locul de muncă şi în majoritatea restaurantelor. De asemenea, femeile nu pot face multe activităţi fără să fie însoţite de un bărbat, de cele mai multe ori un membru al familiei. (News.ro)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Ludovic Orban: Analizăm restricţionarea liberei circulaţii pe timp de noapte – Cronica dimineții
Guvernul a decis să nu acorde nici o creștere de salariu pentru profesori în acest an – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău