Cronica dimineții – Zuckerberg cere reglementarea internetului

1. Protestul de aseară, din Piaţa Universităţii, a început după ora 18.00, moment în care zeci de persoane s-au strâns şi au scandat lozinci pentru susţinerea Laurei Codruţă Kovesi, dar şi împotriva coaliţiei PSD-ALDE şi a ministrului Justiţiei. Ulterior, numărul protestatarilor a ajuns la câteva sute, printre ei aflându-se şi regizorul Stere Gulea, Tudor Chirilă şi fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. Oamenii au avut steaguri ale Uniunii Europene, steaguri tricolore, dar şi fluiere şi vuvuzele. (News.ro)

2. Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, le-a cerut autorităților responsabile cu reglementarea internetului din întreaga lume să se implice mai mult în “guvernarea” acestuia. Într-un editorial publicat în Washington Post și în cotidianul irlandez Independent, Zuckerberg spune că intervențiile sunt vitale pentru a proteja utilizatorii cât și valorile fundamentale ale internetului. El a mai spus că Statele Unite trebuie să copieze reglementările europene, iar guvernele din întreaga lume trebuie să seteze reguli clare pentru conținutul defăimător, protejarea integrității procesului electoral, protejarea intimității și portabilitatea datelor personale. (WSJ)

3. Ucraina are astăzi alegeri prezidențiale, în primul tur, iar toți favoriții au platforme pro europene, niciun candidat pro rus neaflându-se în topul sondajelor. Turul 2 va avea loc pe 21 Aprilie, dacă astăzi nimeni nu va obține peste 50% din voturi. (BBC)

4. Și în Turcia au loc astăzi alegeri, locale, definite de președintele Erdogan de o importanță vitală pentru țară. Sondajele arată că Erdogan ar putea pierde controlul marilor orașe. (Reuters)

5. Avocata liberală Zuzana Caputova conduce după numărarea a 64% din voturile pentru alegerile prezidențiale desfășurate ieri în Slovacia. Ea are 58,4% din voturi și cel mai probabil va deveni prima femeie președinte din istoria țării. (Reuters)

6. Șeful securității personale a lui Jeff Bezos acuză Arabia Saudită că i-a spart telefonul CEO-ului Amazon deoarece acesta deține ziarul Washington Post. Cotidianul a publicat mai multe articole referitoare la uciderea, de către saudiți, jurnalistului Jamal Khashoggi, unul dintre editorialiștii ziarului. (NYTimes)

7. Pentru prima oară, procentul americanilor atei l-a depășit pe cel al principalelor religii. Procentul ateilor a crescut de la 5%, în 1972, la 23,1%, în timp ce al catolicilor a scăzut de la 27%, la 23%. (Link)

8. Opt țări, China, Indonesia, Filipine, Vietnam, Sri Lanka, Thailanda, Egipt și Malayesia, sunt responsabile pentru aproape 64% din gunoiul din oceane. (Bloomberg)

9. Primii roboți culegători de mere au fost “angajați” în Noua Zeelandă, a anunțat compania care-i produce, Abundant Robotics. (TechCrunch)

10. Procentul americanilor care nu au făcut sex în ultimul an a atins un nivel record în 2018, conform unui sondaj publicat vineri. 18% dintre femeile cu vârsta între 18 și 30 de ani au declarat că nu au făcut sex în ultimul an, în timp ce procentul bărbaților, din aceeași categorie de vârstă, este mult mai mare, 28%. (Link)

Fotografia dimineții: Andy Hall/The Observer:

Ți-ar mai putea plăcea
Trump le ordonă companiilor americane să părăsească China – Cronica dimineții
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus o întâlnire cu Vladimir Putin – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău