Cronica serii – 80 de ani de la Noaptea de cristal

1. Guvernul desființează posturi vacante din ministere și instituțiile aflate în subordinea acestora. Tăierea este anunțată oficial și operată în contextul eforturilor Executivului de a se încadra în ținta de deficit bugetar de 3% din PIB. Concedieri nu sunt prevăzute la acest moment, dar pot fi operate și unele reduceri de personal. (Profit.ro)

2. Exporturile României au urcat în primele nouă luni cu 9,1%, iar importurile au avansat cu 9,5%. Deficitul comercial a crescut cu 11,8%, la aproape 10 miliarde de euro. (News.ro)

3. Guvernul a modificat astăzi, prin Ordonanţă de Urgenţă, Codul Muncii, vizând introducerea salariului minim garantat în plată, diferenţiat în funcţie de studii şi vechimea în muncă. Cuantumul salariului minim brut pe economie va fi stabilit ulterior, prin Hotărăre de Guvern. (News.ro)

4. Femeile care au atins stagiul minim de cotizare în sistemul de asigurări sociale și au împlinit vârsta standard de pensionare, 63 de ani, vor putea solicita continuarea activității până la 65 de ani, vârsta de pensionare valabilă astăzi pentru bărbați, fără încheierea unui nou contract de muncă. Angajatorul nu va putea refuza cererea de continuare a activității, a stabilit astăzi Guvernul prin ordonanță de urgență. (Profit.ro)

5. Prețul petrolului american a continuat să scadă și astăzi, pentru a zecea zi consecutiv. Este pentru prima oară, din 1984, când prețul scade în fiecare zi într-o perioadă atât de lungă. (Reuters)

6. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a participat astăzi, la o sinagogă din Berlin, la comemorarea a 80 de ani de la Kristallnacht/Noaptea de cristal, noaptea în care regimul nazist a declanșat pogromul împotriva evreilor din Germania și Austria. (TheGuardian)

7.  CEO-ul Taxify, concurentul Uber în Europa și Africa, a declarat că vede un potențial de a crește operațiunile de 100 de ori. Taxify, evaluat recent la $1 miliard, are 500.000 de șoferi și 15 milioane de clienți. (CNBC)

8. Statele Unite și reprezentanții talibanilor au participat pentru prima oară, împreună, la o reuniune oficială unde s-a discutat despre procesul de pace din Afganistan. Pe lângă cele două delegații, alte 10 țări China, Pakistan, Iran, India, Uzbekistan, Kirgizstan, Tajikistan, Afganistan, Kazakhstan și Turkmenistan și-au trimis reprezentanți la reuniunea de la Moscova. (Link)

9. Poliția olandeză a anunțat că a decriptat 258.000+ mesaje care au fost trimise folosing IronChat, o aplicație ce folosește encriptare end-to-end. (ArsTehnica)

10. Agenţia chineză de stat Xinhua va avea un prezentator de ştiri virtual, creat pentru a transmite informaţii non-stop. (Video)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com

You may also like
Cronica serii – Julian Assange a fost arestat de poliția londoneză după ce Ecuadorul i-a retras statutul de azilant
Cronica serii – Un fost maior de securitate implicat în înregistrarea la tribunal a partidului PLUS

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Website