Cronica serii – 800 milioane euro se află în depozitele bancare ale fondurilor de pensii private obligatorii

1. Miniștrii Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici au fost propuşi astăzi interimari la Ministerul Transporturilor, respectiv al Dezvoltării. Guvernul a anunțat că aşteaptă de la preşedintele Iohannis motivarea refuzului de a-i numi titulari la cele două ministere pe Lia Olguţa Vasilescu, la Ministerul Dezvoltării, și Mircea Drăghici, la Transporturi. Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat propunerile și a semnat decretele prin care îi numeşte în funcţiile de miniştri interimări. (News.ro)

2. Procurorul Anca Jurma a anunțat astăzi că renunţă la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în ziua în care secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii trebuia să discute propunerea de prelungire a delegării sale la conducerea DNA. (News.ro)

3. Comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a continuat să crească și în Noiembrie 2018, comparativ cu lună similară a anului 2017, cu 7,2%, un procent mai mare față de cel înregistrat în Octombrie, când a crescut cu 6,6%. Creșterea înregistrată la Noiembrie este a doua din Uniunea Europeana, după cea din Slovenia, unde vânzările au crescut cu 10,7%. (Profit.ro)

4. Fondurile de pensii private obligatorii aveau în conturi, la 30 Noiembrie 2018, în jur de 800 milioane euro/3,76 miliarde lei, în depozite bancare. Totalul activelor era de 48,19 miliarde de lei, în creștere cu 23,51% față de nivelul existent în luna similară din 2017, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară. Titlurile de stat dețin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 30,2 miliarde de lei, respectiv 62,68%, pe locul doi de află acțiunile, cu 9,32 miliarde de lei (19,34%), iar depozitele bancare se situează pe locul al treilea. (Profit.ro)

5. Klaus Iohannis este favorit în cursa pentru Cotroceni, fiind creditat cu 34,9% din intențiile de vot ale românilor, potrivit unui șondaj IMAS, realizat la comanda Europa FM. Iohannis este urmat de Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), cu 12,9%, și de Victor Ponta (PRO România), cu 12,7%. Liderul PSD, Liviu Dragnea, este creditat cu 5,3%. (Hotnews)

6. Patru știri despre Brexit: 1. Premierul britanic Theresa May a avertizat că Marea Britanie se va afla în teritoriu necunoscut dacă Parlamentul va respinge în această lună acordul cu Uniunea Europeană pentru Brexit (News.ro). 2. Votul în Parlamentul britanic cu privire la ratificarea acordului retragerii pe care Theresa May l-a negociat cu Bruxellesul urmează să aibă loc la 15 ianuarie, potrivit unor surse guvernamentale (News.ro). 3. Majoritatea britanicilor se pronunţă în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană şi a unui nou referendum asupra problemei Brexitului, potrivit unui sondaj (News.ro). 4. Comisia Europeană a reiterat că liderii europeni nu vor renegocia acordul retragerii încheiat cu Guvernul britanic și că își continuă pregătirile în vederea unui eventual Brexit fără acord. (Profit.ro)

7. Trei milioane de persoane vorbesc zilnic arabă în Franța. Limba arabă a devenit cea mai vorbită limba străină în Hexagon. (NYTimes)

8. Quarz a estimat că pentru a vedea tot conținutul original adăugat de Netflix pe platforma din SUA, anul trecut, aproximativ 90.000 de minute/1500 ore, o persoană ar trebui să se uite timp de 4+ ore, în fiecare zi, timp de un an. În 2018 Netflix a adăugat 58.000 minute de seriale originale, 10.100 minute de documentare originale, 8.500 minute de filme, 4.800 de minute cu programe pentru copii și 3.600 minute de stand-up comedy. (Link)

9. Un sfert din populația planetei va vota sau a votat în primele 4-5 luni ale acestui an: Bangladesh, 165 milioane locuitori, deja a votat, luna viitoare vor vota nigerienii, 190 milioane, pentru președinție, în Aprilie vor fi alegeri în Indonezia, 264 milioane de locuitori, iar în Aprilie-Mai locuitorii Indiei, 1.339 miliarde, vor merge la vot.

10. Cercetătorii de la Universitatea din Washington Școala de Medicină au dezvoltat un soft bazat pe Inteligența Artificială pentru a descifra vibrațiile efectuate de șoareci și șobolani și a înțelege astfel mai bine cum comunică între ei. (GeekWire)

Numărul serii: 17 submarine a primit Pepsi de la Uniunea Sovietică, plus un distrugător, o fregată și un crucișător în schimbul băuturii răcoritoare exportate în URSS, în valoare de $3 miliarde. La finele anilor ’80 Pepsi a fost, cu această flotă, pentru câteva zile, până a vândut-o, a șasea putere militară a lumii. Inițial sovieticii au plătit Pepsi-urile cu vodca dar, la un moment, vodca nu a mai fost suficientă pentru a compensa cantitatea de Pepsi primită așa că au recurs la acest troc. (Link)

Fotografia serii, Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului și mitropolitului ucrainean Epifanie sărbătorind independența bisericii ucrainiene de Rusia:

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Dacian Cioloş atacă PSD și PNL spunând că reprezintă o clasă politică veche
Grupul de luptă NATO din România, de la baza Cincu, va avea în componență circa 4.000 de militari aliați din 2025 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău