Cronica serii – Angela Merkel și-a anunțat retragerea din politică în 2021

1. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunțat astăzi că se va retrage din viața politică la finalul acestui mandat, în 2021. Ea a anunțat că nu va mai candida nici pentru un nou mandat la șefia partidului Uniunea Creștin Democrată. Merkel, la putere în Germania din 2005, a făcut acest pas în urma rezultatelor slabe înregistrate la alegerile locale din Bavaria și Hesse, ultimele desfășurate ieri. (News.ro)

2. Guvernul socialist spaniol va crește anul viitor salariul minim cu 22%, până la 900 euro. (CNBC)

3. Tribunalul Comercial din Cluj a publicat motivarea deciziei din vară, prin care instanța a dispus ”încetarea și interzicerea practicilor de concurență neloială” ale Uber. Motivarea arată că intermedierea pe care Uber, prin aplicația de profil, o realizează între clienți și șoferii care transportă fără autorizație persoane reprezintă concurență neloială pe piața transporturilor publice de persoane, în condițiile în care compania încasează venituri tocmai în urma efectuării transportului, fiind indiferent titlul sub care se face încasarea (tarif utilizare aplicație). (Profit.ro)

4. Mai multe companii din Arad au apelat în ultimul an la muncitori din India pentru a-şi completa schemele de personal, în condiţiile în care nu găsesc forţă de muncă calificată pe piaţa locală. O firmă locală de recrutări s-a specializat exclusiv pe aducerea indienilor în vestul ţării, mai ales pentru firme din domeniile automotive şi construcţii care ”lucrează la cota de avarie” din cauza lipsei de angajaţi. (News.ro)

5. Începând de astăzi ING Bank România nu mai asigură servicii la casieriile fizice, termenul fiind stabilit și anunțat din septembrie. Banca și-a mai anunțat clienții, atât la începutul anului, cât și în vară, că va recurge la această operațiune, dorind să-și transforme toate sucursalele în unități de tipul self-service, în care operațiunile precum cele desfășurate la casierie să fie eliminate. (Profit.ro)

6. Poliția din Spania folosește Inteligența Artificială pentru a depista sesizările false pentru furturi. Sistemul, numit VeriPol, a fost dezvoltat de universități din Țara Galilor și Spania și folosește altgoritmi care urmăresc un stil și anumite cuvinte ce apar în raportările false. Dezvoltătorii sistemului au declarat că sesizările false sunt mai scurte și se concentrează pe bunurile furate fără să detalieze felul în care a avut loc infracțiunea. (Quarz)

7. Grupul Digi a depus la CNA prima solicitare de licență TV prin satelit pentru o televiziune 4K. Digi 4K, așa cum se va numi, va fi o televiziune cu profil generalist. (Paginademedia)

8. Americani vor cheltui anul acesta $9 miliarde pentru Halloween, în special pe bomboane, decorațiuni și costume. (Link)

9. Un sătuc din Noua Zeelandă care are 8 case cu trei dormitoare, 9 garaje, un restaurant și 14 hectare de teren este scos la vânzare pentru $2.8 milioane. Noua Zeelandă a interzis în August vânzarea caselor către străini, cu excepția celor din Australia și Singapore. (TheGuardian)

10. Producția mondială de vin a crescut în acest an cu 12.4%, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, arătă un raport publicat de Organizația Internațională a Viei și Vinului . Anul acesta se vor produce până la 282 de milioane hectolitri, una din cele mai mari producții din acest secol, față de 251 de milioane hectolitri cât s-au produs în 2017, când vremea nefavorabilă a afectat semnificativ producția în Europa. (Profit.ro)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Iohannis: Consider reintrarea în starea de urgență ca o ultimă soluție – Cronica serii
Cronica serii – România are 15.980 milionari în dolari americani

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău