Cronica serii – Aramco/Arabia Saudită, cea mai profitabilă companie din lume, pe 2018

Ion Iliescu este internat la Secția de Terapie Intensivă a Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” din București, unde fostul președinte ar urma să fie supus unei operații pe cord.

1. Guvernul a înregistrat în primele două luni un deficit al bugetului general consolidat de 5,2 miliarde de lei, respectiv 0,51% din PIB, față de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,58% din PIB înregistrat în aceeași perioadă a anului 2018. Deficitul ridicat din Ianuarie-Februarie anul trecut a fost, însă, determinat de plăți în contul unor achiziții de armament. Cheltuielile pentru investiții ale Guvernului au fost, în Ianuarie-Februarie 2018, de 3,7 miliarde de lei, sumă în care intră și plățile pentru achiziții militare, în timp ce în primele două luni ale acestui an s-au situat la 1,6 miliarde de lei, o scădere de peste 50%. Costurile cu salariile rămân ridicate, cu un plus de 25% față de primele două luni ale anului trecut, dar un factor pozitiv este că veniturile înregistrează o creștere de 10,4%, mai accelerată față de avansul de 8,6% al cheltuielilor. (Profit.ro)

2. Proiectul Magistralei 5 de metrou din Drumul Taberei a fost deblocat, după decizia Tribunalului Bucureşti de a respinge și ultima contestație depusă pe contractul de automatizare și siguranță a circulației. Astfel, potrivit Radio România Actualități, Metrorex va semna contractul pe 9 aprilie cu Alstom pentru sistemul de automatizare, iar directorul instituției susține că, astfel, magistrala va fi pusă în funcțiune în acest an. (Hotnews)

3. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a decis să facă o reconsultare a Parlamentului pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului din 26 Mai. Preşedintele a avertizat Guvernul ca până la referendum să nu dea OUG pe justiţie şi pe politica penală. (News.ro)

4. Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, fondatoarele asociaţiei „Dăruieşte viaţă”, care construieşte Primul Spital de Oncologie şi Radioterapie Pediatrică din România, acuză Ministerul Finanţelor de „atac în stil mafiot” împotriva ONG-urilor. „A început atacul direct la ONG-uri. Un atac în stil mafiot: eşti obligat să îndeplineşti reguli care nu pot fi îndeplinite. Un atac care poate bloca SPITALUL pe care 250.000 de oameni îl construiesc”, afirmă fondatoarele asociaţiei „Dăruieşte viaţă”. Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu precizează, pe Facebook, că ministrul Eugen Teodorovici a dat, pe 15 Martie, fără respectarea termenului legal de dezbatere publică, „un ordin abuziv, prin care ONG-urile trebuie să îndeplinească o procedură birocratică: să depună, iar şi iar, documente pe care le-au mai depus la ANAF, să facă dovada că nu au datorii la stat (deşi ANAF are toate insituţiile la îndemână şi-ţi blochează imediat conturile în caz că n-ai plătit la timp) şi, cireaşa de pe tort, să declare pe propria răspundere că fac ce zic că fac, ca şi cum din start se prezumă că ONG-urile una zic şi alta fac”. (News.ro)

5. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că rezervele valutare administrate de banca centrală erau, în 31 Martie, de 32,03 miliarde euro, cu 461 milioane euro mai mici faţă de cele înregistrate în 28 Februarie. În Februarie rezervele valutare administrate de banca centrală au fost de 32,491 miliarde de euro, cu 569 milioane euro mai mari faţă de cele înregistrate în 31 Ianuarie. (News.ro)

6. Rata șomajului în Februarie a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, la 3,8%, date ajustate sezonier, față de luna precedentă, arată datele transmise de Institutul Național de Statistică. În Ianuarie, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost 3,9%. (Profit.ro)

7. Sectorul manufacturier al Chinei a revenit pe creștere, în luna Martie. Comparativ cu Februarie, creșterea înregistrată a fost cea mai mare din ultimii 7 ani și vine după patru luni de scădere, fiind peste așteptările analiștilor. (Bloomberg)

8. Partidul președintelui Erdogan a pierdut primăria Ankarei, capitala Turciei, pentru prima oară de la venirea la putere, în 2001. În ciuda mitingurilor zilnice, la care a participat Erdogan, și a susținerii în mass media, AKP, partidul președintelui, va pierde, cel mai probabil, și primăria din Istanbul. (Reuters)

9. Profitul generat de compania petrolieră saudită Aramco a fost cel mai mare generat anul trecut de o companie, la nivel worldwide. Aramco a raportat $111.1 miliarde profit în 2018, dublu față de cel generat de Apple și de aproape 4 ori mai mare decât profitul celor de la Google. (Bloomberg)

10. 36% dintre românii care sunt în căutarea unei maşini noi sunt interesaţi de una electrică, iar 25% dintre compatrioți apreciază că doar peste 20 de ani vehiculele electrice vor depăşi numărul vehiculelor cu motor convenţional. Datele apar într-un studiu realizat de E.ON şi Kantar EMNID. (Profit.ro)

Bonus: Toate filmele și serialele care apar pe Netflix în Aprilie (Link)

Promo: În atenția companiilor participante la The Color Run Love Tour București – 20 aprilie 2019: pe lângă participarea la cursă și alte beneficii, oferta corporate include intrarea la Therme București ( The Palm și Galaxy) pentru toate pachetele – Standard, Premium sau VIP. Informații și înscrieri corporate la contact@thecolorrun.ro – https://www.facebook.com/TheColorRunRO/videos/883651861834422/

Fotografia serii – Papa Francisc în Temara, Maroc, AFP/Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – FMI a revizuit negativ prognoza privind creșterea economiei românești
Cronica serii – 1 milion de semnături strânse pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău