Cronica serii – Comisia Europeană vede o creștere de 3,8% pentru economia României, în acest an

1. Comisia Europeană se așteaptă la încetinirea economiei românești la 3,8% în 2019 și la 3,6% în 2020, sub previziunile guvernului de la București care și-a construit bugetul din acest an pe o creștere de 5,5%. (Profit.ro)

2. Președintele Klaus Iohannis a refuzat numirea Liei Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării, printre motivele invocate fiind lipsa pregătirii, atacurile la persoană și presiunile asupra justiţiei. Este al patrulea refuz de numire a Olguței Vasilescu pe o poziție de ministru (News.ro). Olguța Vasilescu a anunțat că va face plângere penală pe numele președintelui Klaus Iohannis, subliniind că nu există niciun motiv de legalitate pentru respingerea numirii sale în funcția de ministru al Dezvoltării (Hotnews).

3. Consiliul de Administrație al BNR a menținut astăzi rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an. Neschimbate au rămas și dobânzile pentru facilitatea de depozit, la 1,5%, și pentru cea de creditare (3,5%), precum și nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obilgatorii aplicabile pasivelor în lei și valută ale băncilor. Analiștii intervievați de Bloomberg anticipează menținerea dobânzii cheie în România la 2,5% pentru încă 5 ședințe de politică monetară consecutive, în contextul unei „paralizii” generate de noua taxă pe activele bancare. (Profit.ro)

4. Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României va merge marți, 12 februarie, în Senat, la invitația a două comisii, cea economică și cea de finanțe-bănci, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu. Guvernatorul a refuzat până acum, de două ori, invitația de a se prezenta la audierile din Senat. (Profit.ro)

5. Guvernatorul Băncii Angliei a anunțat că economia Marii Britanii are 25% șanse să intre în recesiune anul acesta iar creșterea economică va fi de 1.2%, cea mai scăzută de la criza din 2008. (TheGuardian)

6. Ucraina şi-a înscris astăzi în Constituţie aspiraţia de a adera la Uniunea Europeană (UE) şi NATO, într-un vot în Parlament catalogat ”istoric” de către preşedintele Petro Poroşenko, cu mai puţin de două luni înaintea alegerilor prezidenţiale. (News.ro)

7. Franța și-a chemat ambasadorul de la Roma, pentru consultări, invocând atacuri fără precedent din partea Italiei, cele mai grave după cel de-al Doilea Război Mondial. Liderii politici italieni au susținut „Vestele Galbene”, care protestează împotriva președintelor Macron, prin mesaje, vicepremierul Di Maio având chiar o întâlnire, zilele trecute, cu liderii mișcării. (Euronews)

8. Apple a redobândit ieri poziţia de cea mai valoroasă companie americană listată la bursă, încheind şedinţa de tranzacţionate în creştere cu 0,03%, la o capitalizare de $821,5 miliarde, înaintea Microsoft şi Amazon.com. (News.ro)

9. Twitter și-a anunțat rezultatele financiare pe trimestrul patru din 2018, anul trecut fiind primul în care rețeaua socială a fost profitabilă în toate cele patru trimestre. Pe Q4, veniturile au crescut cu 24%, până la $908,8 milioane, în timp ce profitul a crescut cu $255,3 milioane, în creștere de la $91,1 milioane, cât a fost în Q4 2017. Pentru prima oară au anunțat și numărul utilizatorilor zilnici, 126 milioane. (WSJ)

10. Lime, startup-ul care închiriază trotinete electrice, a strâns $310 milioane într-o nouă rundă de finanțare, D, care evaluează compania la $2,4 miliarde, mai mult decât dublu comparativ cu evaluarea de $1,1 miliarde, de la runda precedentă. (VentureBeat)

Bonus: Un biolog din Noua Zeelandă a găsit un USB drive în fecalele unei foci leopard, iar acum încearcă să găsească posesorul fotografiilor și materialelor video de pe el. (NYTimes)

Scurte: România a înregistrat în 2017 a doua mare creştere a consumului de energie primară din Uniunea Europeană, de 5,8%, la 32,4 milioane tone de echivalent petrol (Mtoe); Producţia industrială a Germaniei a scăzut în Decembrie pentru a patra lună consecutiv, un nou semnal referitor la încetinirea creşterii celei mai mari economii a Europei; Grupul BRD, parte din grupul financiar francez Societe Generale, a anunţat, joi, că a înregistrat anul trecut un avans de 10,6% al profitului net, până la 1,57 miliarde lei (336 milioane euro); Ceremonia de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie fără gazdă, pentru prima dată în 30 de ani.

Numărul serii: Tinder a înregistrat anul trecut 1,2 milioane de abonați noi, iar 233.000 dintre aceștia s-au înregistrat în perioada sărbătorilor de iarnă. (Profit.ro)

Fotografia serii – Melania Trump stă lângă Grace Eline, care a învins cancerul, și Joshua Trump, un băiat din Delaware atacat de colegii de școală din cauza numelui său, în timpul discursului despre Starea Nației susținut de președintele Trump. Mandel Ngan/AFP/Getty Images:

Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica o puteți face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Sănătăţii: 30% din vaccinări sunt în afara platformei de programare – Cronica serii
Ministrul Transporturilor: Autostrada „Unirii” Tg. Mureș – Iași ar putea fi terminată în 2026-2027 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău