Cronica serii – Criza în coaliția guvernamentală din Grecia

1. Anul trecut, Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă, condus de John Bolton, ar fi cerut Pentagonului un plan de atacare a Iranului. Cererea a alertat atât Departamentul de Stat cât și cel al Apărării. (USAToday)

2. România a încheiat anul 2018 cu un deficit bugetar de 2,8% din PIB, iar anul acesta va diminua deficitul cu cel puțin 0,5 puncte procentuale, susține ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, potrivit Reuters. Potrivit datelor analizate de Profit.ro, pentru a închide 2018 cu deficit de 2,8% din PIB, după 2,74% la 11 luni, Guvernul ar fi trebuit să aibă în Decembrie un deficit lunar foarte mic. (Profit.ro)

3. Premierul grec Alexis Tsipras a declarat că va cere un vot de încredere în parlament, după ce aliatul său din coaliţia de guvernare, Panos Kammenos, a demisionat. Kammenos a demisionat astazi de la conducerea Ministerului Apărării, în semn de protest faţă de acordul cu privire la numele Macedoniei. Kammenos a anunţat că odată cu el se retrag din guvern şi alţi şase miniştri. (News.ro)

4. Germania a înregistrat un surplus bugetar de 11 miliarde euro anul trecut, cel mai mare din 2015. (Link)

5. Numărul firmelor cu capital străin nou-înființate a scăzut, în primele 11 luni din 2018, cu 3,45%, comparativ cu perioada similară din 2017, la 5.206 unități, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului. Cele 5.206 de societăți noi aveau însă un capital social subscris în sumă totală de circa 46,69 milioane dolari, în creștere cu 20% comparativ cu perioada Ian – Nov 2017. (Profit.ro)

6. Fostul preşedinte Ion Iliescu a transmis, pe blogul său, un mesaj cu ocazia preluării de către România a preşedinţiei UE, subliniind că noua generaţie de politicieni din România trebuie să dovedească responsabilitate şi angajament în slujirea interesului public şi a binelui comun. Iliescu spune că Uniunea Europeană nu poate fi ţap ispăşitor pentru neputinţele noastre, pentru eşecurile noastre, pentru egoismul şi iresponsabilitatea unora sau altora dintre liderii politici, de la Bucureşti sau de la Bruxelles. (News.ro)

7. Ministrul german al Sănătății a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să reglementeze migrarea doctorilor între statele membre. Germania pierde medici în favoarea Elveției și aduce doctori din Polonia pentru a-și acoperi necesarul. (Reuters)

8. Numărul mediu de ore cu soare, în Ianuarie:
Barcelona: 149
Atena: 129
București: 71
Viena: 71
Amsterdam: 63
Paris: 62
Dublin: 59
Copenhaga: 46
Berlin: 45
Londra: 45
Helsinki: 38

9. 1 milion de finlandezi, aproximativ 18% din populatie, trebuie să urmeze cursuri astfel încât să stăpânească noțiunile de Inteligență Artificială, a stabilit guvernul finlandez în cadrul unei strategii naționale. (Politico)

10. Ieri s-au împlinit 50 de ani de la lansarea primului album Led Zeppelin în Statele Unite.

Numarul serii: Singurul magazin din Qatar care vinde băuturi alcoolice a anunțat că a redus pretul unui bax de 24 cutii de Heineken la $92, de la $105. (Bloomberg)

Fotografia serii – O demonstrație a felului în care tableta Royole FlexPai se pliază și devine telefon, CES 2019, Las Vegas Convention Center, Robyn Beck / AFP / Getty:

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Numărul nou născuților din România a fost anul trecut cel mai scăzut din ultimii 50 de ani
Ministerul Finanțelor a împrumutat anul acesta de la populație, prin programul Tezaur, 1,38 miliarde de lei – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău