Cronica serii – DNA cere Senatului ridicarea imunității lui Tăriceanu

1. Procurorii DNA ar fi cerut Senatului să aprobe urmărirea penală a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru luare de mită în perioada când era premier. (Digi24)

2. Preşedintele american Donald Trump s-a felicitat cu privire la faptul că partidul său şi-a păstrat şi consolidat majoritatea în Senat, o ”mare victorie” în opinia sa, în pofida faptului că democraţii au recucerit Camera Reprezentanţilor, după 8 ani. Republicanii au obținut 51 de locuri în Senat, Democrații 43, în timp ce alte două locuri au revenit altor partide. La Camera Reprezentanților, Republicanii au obținut 195 de mandate, iar Democrații 220. (News.ro)

3. Salariul mediu net a crescut în septembrie, nominal, cu 13,1%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 2.688 lei, un ritm accelerat faţă de luna precedentă, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 7,7%, potrivit datelor transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

4. Camera Deputaților a adoptat în unanimitate un proiect de lege care impune Guvernului construcția, în doar patru ani, a unei autostrăzi de 311 kilometri, cu un cost estimat la circa 9 miliarde de euro. Autostrada ar trebui să lege Târgu Mureș de Iași și Ungheni și s-ar numi „Autostrada Unirii”. În 10 ani, însă, Ministerul Transporturilor nu a finalizat nici studiile de fezabilitate pentru autostradă și a programat terminarea construcției abia pentru anul 2030. Liderul grupului ALDE din Camera Deputaților, Varujan Vosganian, a arătat că parlamentarii ALDE nu vor vota proiectul de buget pentru 2019 propus de Guvern dacă în document nu se va regăsi finanțarea lucrărilor la autostradă. (Profit.ro)

5. Deși a achitat aproape un sfert de milion de euro pentru un stand la World Travel Market din Londra, România nu este prezentă alături de celelalte țări nici în catalogul expoziției și nici pe panourile din târg, plătind factura foarte târziu. Agențiile românești prezențe la standul României reclamă că, din acest motiv, au ratat întâlniri importante, în condițiile în care mulți dintre partenerii străini au crezut că România nici nu este prezentă la expoziție, nevăzând-o menționată. (Profit.ro)

6. Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de cinci judecători judecători, ceea ce ar însemna că, în conformitate cu decizia Curţii, completele ar trebui refăcute. Decizia afectează și completul care judecă recursul procesului în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a primit, în primă instanță, o condamnare de 3,6 ani. (News.ro)

7. O căutare în spaniolă, „Dónde votar” („unde votez”), a avut cea mai mare creștere, 3.350%, în Statele Unite, ieri, în ziua alegerilor. (Link)

8. Cercetători de la Oxford University, Boston University și Universitatea din Agder, Norvegia, au construit o societate bazată pe inteligența artificială care simulează comportamentul uman pentru a înțelege mai bine cauzele care generează conflictele religioase. (Quarz)

9. România a avut a patra creștere a vânzărilor cu amănuntul din Uniunea Europeană, 1,1%, pe primele locuri aflându-se Irlanda, cu 2,9%, Letonia, cu 1,5%, și Estonia, cu 1,4%. (Profit.ro)

10. Numărul total, anual, de apeluri la 112/numere de urgență, este de 2 miliarde.  (TechCrunch)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Sfaturile lui Richard Branson pentru Elon Musk
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) estimează că economia României ar urma să crească anul viitor cu 4% – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău