Cronica serii – eCommerce-ul din .ro a ajuns la 3,5 miliarde euro

1. Ultima oară când România a avut excedent guvernamental a fost în 1989.

2. Fostul premier, Dacian Cioloş, a afirmat că nu a ştiut, iniţial, cine sunt cei care înregistrează noul partid PLUS, că nu a făcut o analiză a familiei lui Adrian Iordache şi că acesta nu doreşte să facă politică, doar s-a implicat pentru a ajuta acest proiect. Cioloş a mai spus că nici el, nici vreun membru din familia sa nu a colaborat cu Securitatea sau cu vreun serviciu secret. (News)

3. Valoarea pietei de ecommerce din .ro a ajuns anul trecut la 3,5 miliarde euro, cu 30% mai mult decât în 2017, conform raportului anual GPeC. (Profit.ro)

4. Bursa canadiană a avut cel mai bun început de an, plus de 6,9% , din ultimele patru decenii, iar creșterea de datorează companiilor care activează în comerțul sau producția de cannabis. Toate companiile din top 3 cele mai performante sunt din acest domeniu. Consumul în scop recreațional al cannabisului a fost legalizat anul trecut în Canada. (Bloomberg)

5. Aproape o treime (28,2%) dintre tinerii din România cu vârsta între 18 și 24 de ani care munceau în anul 2017 erau expuși riscului de sărăcie, acesta fiind cel mai ridicat procent din Uniunea Europeană, în condițiile în care media din UE este de 11%, arată datele publicate de Eurostat. (Profit.ro)

6. Aproximativ 30% dintre liderii de afaceri consideră că ritmul creşterii economice globale va scădea în următoarele 12 luni, un procent de aproape şase ori mai mare faţă de nivelul de 5% înregistrat anul trecut, un salt record în ceea ce priveşte pesimismul, potrivit unui raport publicat de PwC. În România, 38% dintre manageri consideră că economia globală îşi va încetini creşterea. (News.ro)

7. Comisia Europeană a amendat MasterCard cu 570 de milioane de euro pentru încălcarea reglementărilor europene din domeniul concurenței. MasterCard nu le-ar fi permis retailerilor să își diminueze costurile pentru acceptarea plăților la POS, ceea ce s-a reflectat în prețuri mai mari pentru consumatori, împiedicând comercianții dintr-o țară membră UE să beneficieze de comisioanele mai reduse oferite de o bancă dintr-un alt stat european. (Profit.ro)

8. S-au anunțat filmele care sunt în lista scurtă pentru premiile Oscar, iar lungmetrajele „Roma”, regizat de Alfonso Cuarón, şi „The Favourite”, de Yorgos Lanthimos, au primit cele mai multe nominalizări pentru cea de-a 91-a ediţie a galei, care va avea loc pe 24 februarie, la Los Angeles. “Roma” este primul film produs de Netflix care primește nominalizarea pentru cel mai bun film. (News.ro)

9. Numărul sosirilor turiștilor internaționali la nivel mondial a crescut anul trecut cu 6%, până la 1,4 miliarde persoane, atingând acest prag cu doi ani mai devreme decât se preconiza, conform unei estimări publicată luni de Organizația Mondială a Turismului. (Profit.ro)

10. De luni Simona Halep nu va mai fi numărul 1 WTA, Petra Kvitova depășind-o după calificarea în semifinalele de la Australian Open. În funcție de rezultate, Simona poate coborî pe locurile 2-4. Halep a stat 64 de săptămâni în fruntea topului mondial feminin.

Numărul serii: 18,8 milioane euro este amendă pe care o va plăti Cristiano Ronaldo pentru frauda fiscală. El a fost condamnat și la 23 de luni de închisoare cu suspendare. În România, pentru această sumă, Ronaldo risca 15 ani de închisoare. (News.ro)

Fotografia serii – Coperta ultimului număr Bloomberg BusinessWeek:

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul moldovean al Apărării: Republica Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO – Cronica serii
Încrederea în economia României e la cel mai ridicat nivel de la izbucnirea pandemiei – Cronica serii