Cronica serii – Gabriela Firea a numărat 800 de gropi în București

1. Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut şi în Februarie, la 3,83%, de la 3,32%, cat a fost în Ianuarie, în condiţiile în care cartofii s-au scumpit cu 21% în ultimele două luni, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. (Profit.ro)

2. Deficitul comercial al României a avansat cu 62% în ianuarie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 1,26 miliarde de euro, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

3. O poezie a lui Heinrich Heine a fost atribuită, de autorii subiectelor la simularea evaluării naţionale, poetului român St. O Iosif, cel care, de fapt, a tradus-o. Este vorba de poezia „Stai şi asculţi sub ramuri…” tradusă de poetul român în 1895 şi apărută pe 16 aprilie în acelaşi an în revista Viaţa. „Regret să constat că ne întâlnim din nou cu un malpraxis pedagogic în întocmirea subiectelor de examen pentru elevii de gimnaziu”, a declarat criticul literar Luminiţa Corneanu. (HotNews.ro)

4. România a ocupat, în 2018, locul al cincilea mondial în ceea ce privește viteza de Internet, după Singapore, Suedia, Danemarca și Norvegia, lucru care însă a atras, pe lângă beneficii, și riscuri cibernetice, a declarat, marți, în cadrul unui forum de specialitate, Gabriel Mazilu, fost director adjunct al Centrului Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI). (Profit.ro)

5. Primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea, spune că, la începutul acestei primăveri, autorităţile locale au identificat 800 de gropi pe străzile Capitalei şi anunţă că se lucrează deja la reabilitarea tronsoanelor afectate de vremea rece şi de soluţiile folosite pentru deszăpezire. (News.ro)

6. Tehnologia poate ajuta agricultura să obțină un profit mai mare în condițiile unor riscuri mai mici, arată un studiu realizat de OnFarm. Fermele care folosesc soluții Internet of Things au o productivitate mai mare cu 1,75%, costul cu energia scade de la $13 la $7 pe pogon, iar consumul de apă necesar pentru irigații este mai mic cu 8%. (Hewlett Packard Enterprise)

7. Guvernul intenționează să contracteze de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei un împrumut în valoare de 177 milioane euro, în vederea construirii a două noi penitenciare. Finalizarea proiectelor este prevăzută peste 6 ani, la un cost total de peste 221 miliaone euro și cu un rezultat de 1.900 de locuri noi de detenție. (Profit.ro)

8. Aproximativ 40% din flota existentă, la nivel worldwide, de avioane Boeing 737 MAX 8 este blocată la sol, o reacție la accidentul de duminică, din Etiopia. Boeing a livrat până acum 370+ avioane din acest model, către 47 de clienți, companii aeriene sau firme de leasing. (WSJ)

9. Americanii vor limita schimburile de informații dacă Germania va folosi echipamente Huawei în rețelele 5G pe care le va construi. Într-o scrisoare înmânată de Ambasadorul Statelor Unite în Germania, Richard Grenell, Ministrului de Economie german se arată că echipamentele wireless ale producătorilor chinezi precum Huawei pot submina secretul comunicațiilor dintre cele două țări. (Profit.ro)

10. Prezenţa în alegerile legislative din weekend, în care alegătorii nord-coreeni au putut vota pentru un singur candidat a fost de 99,99%, mai mare faţă de cea la scrutinul precedent, de 99,97%, scrie presa oficială nord-coreeană. (News.ro)

Fotografia serii – Un crab este blocat într-o pungă de plastic în Batangas, Filipine, Noel Guevara / Greenpeace/EPA:

Promo: Buchetulzilei.ro vă ofera în fiecare zi un buchet special de flori la prețul de 99 lei.

Ți-ar mai putea plăcea
Miercuri se anunță primul protest al angajaților din HORECA – Cronica serii
eMAG ia în calcul o listare pe bursa românească – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău