Cronica serii – Guvernul trebuie să împrumute anul acesta 72 miliarde lei

1. Guvernul trebuie să împrumute anul acesta aproximativ 72 miliarde lei, cu 4 miliarde lei mai mult decât a împrumutat anul trecut prin vânzarea de titluri de stat și obligațiuni în valută. Pentru necesarul pe 2019, 28 de miliarde de lei reprezintă datorie nouă, estimată a fi contractată pentru acoperirea deficitului bugetar din acest an, iar restul împrumuturi pentru plata datoriilor vechi ajunse la scadență. (Profit.ro)

2. Trei de la BNR: 1. Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 2,92%, cel mai mic nivel din iunie 2018 până în prezent, potrivit datelor publicate marţi de BNR (News.ro). 2. Indicele Robor scade de două luni, în contextul în care anticipațiile inflaționiste au fost în scădere încă din vara anului trecut, iar această scădere nu are legătură cu ”taxa pe lăcomie”, anunțată recent de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (Profit.ro). 3. Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis astăzi menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an. (Profit.ro)

3. Doua de la DNA: 1. Procurorul-şef adjunct al DNA, Călin Nistor, a preluat astăzi conducerea instituţiei până la numirea unui titular. Desemnarea sa a fost făcută în urma unei şedinţe care a avut loc la DNA, cu participarea procurorului general, Augustin Lazăr. Nistor preia conducerea DNA după ce Anca Jurma, care a deţinut conducerea instituţiei în ultimele 6 luni, a refuzat prelungirea interimatului (News.ro). 2. Laura Codruța Kovesi a atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) decizia prin care a fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA, plângerea fiind depusă în luna decembrie a anului trecut. Ea arată în plângerea depusă la CEDO că i-au fost încălcate mai multe drepturi. (Hotnews).

4. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a refuzat astăzi să-l primească pe consilierul in probleme de securitate al președintelui Trump, John Bolton. Erdogan a declarat că lupta kurzilor, aliații Statelor Unite, împotriva grupării ISIS este o „minciună imensă”. Bolton declarase, acum două zile, că retragerea trupelor americane din Siria este condiționată de primirea garanțiilor din partea Turciei că-i va proteja pe aliații kurzi ai Statelor Unite. (Bloomberg)

5. Suma medie solicitată pentru apartamentele noi şi vechi, disponibile spre vânzare, la nivel naţional, pe platforma imobiliare.ro, a ajuns, la finele lui Decembrie 2018, la 1239 euro pe metru pătrat util, cu 6,4% mai mult decât în decembrie 2017. Ritmul este mai scăzut în comparaţie cu 2016 şi 2017. (News.ro)

6. Fondatorul Oracle, Larry Ellison, deține 3 milioane de acțiuni, care valorează $1 miliard, la Tesla, fiind astfel al doilea cel mai mare acționar individual al companiei. Ellison este prieten cu fondatorul companiei, Elon Musk, și a devenit membru în bordul Tesla luna trecută. (Bloomberg)

7. Samsung a anunțat că profitul pe trimestrul 4, cel care s-a terminat în Decembrie, va fi de aproximativ $9,67 miliarde, mai mic cu aproape 29% față de perioada similară a anului 2017, și cu 18+% sub ceea ce au estimat analiștii. Coreenii au invocat concurența mare pe piața de smartphone-uri precum și cererea scăzută pentru memorii pentru rezultatul mai slab. (CNBC)

8. Lambda School, o școală care oferă cursuri de programare, a strâns $30 milioane într-o rundă de investiții care evalueaza compania la $150 milioane. Actorul Ashton Kutcher este unul dintre cei care a investit în ei. Modelul lor de business este interesant deoarece studenții plătesc cu un procent din viitorul salariul, o abordare total diferită față de celelalte școli. Americanii au datorii de $1500 miliarde, credite luate pentru plata studiilor, o suma mult mai mare decât cea pentru creditele auto. În medie, un absolvent al unei universități termină studiile cu datorii de $22.000. (NYTimes)

9. Kenya anunță că are în plan introducerea limbii chineze/mandarină în școlile primare începând cu 2020. (Link)

10. Vânzarea tabloului „Salvator Mundi”, pictat de Leonardo da Vinci, ar putea fi o spălare de bani ajunsă pe masa procurorului american Robert Mueller, cel care anchetează implicarea rușilor în alegerile americane din 2016. Dimitry Rybolovlev, vânzătorul tabloului, cel mai scump vândut vreodată la o licitație, cu $450+ milioane, este sub investigație după ce a cumpărat cu $95 milioane o casă a lui Donald Trump din Palm Beach, în 2006, pe care actualul președinte american o cumpărase cu $41 milioane, în 2002. Rybolovlev, care a cumpărat tabloul cu $127 milioane în 2013, a făcut un profit de $300+ în doar 5 ani, după ce prințul saudit Mohammed bin Salman a plătit $450 milioane la licitație. (Link)

Numarul serii: În Statele Unite, decesele cauzate de cancer au scăzut cu 27% în ultimii 25 de ani, ceea ce înseamnă că 2.6 milioane de americani au supraviețuit acestei boli în acești ani. (WSJ)

Fotografia serii: Deținuți în Manila City Jail unde 500 de oameni dorm intr-un spatiu pentru 170, Filipine, Hannah Reyes Morales, The New York Times:

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – România a avut anul trecut al doilea cel mai mare nivel al deficitului bugetar din Uniunea Europeană
Fost ambasador SUA la București cooptat în echipa lui Joe Biden de tranziție și preluare a puterii la Casa Albă – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău