Cronica serii – ICCJ critica declaratiile politicienilor facute dupa condamnarea lui Dragnea

1. O prăpastie demografică s-a căscat în Europa după căderea Cortinei de Fier, iar țările din Europa de Est și-au pierdut un sfert din populație, în timp ce soldul este pozitiv în Europa de Vest, potrivit unui studiu publicat astazi, care subliniază impactul determinat al factorului migrației. Populatia Romaniei a scazut cu 15% din 1990. (Profit.ro)

2. ICCJ precizează, după ce Viorica Dăncilă şi Tudorel Toader s-au pronunţat în cazul Dragnea, că membrii Executivului sau Legislativului nu au căderea să aprecieze în ce măsură o hotărâre judecătorească va fi menţinută şi nici nu au competenţa legală de a constata că aplicarea legii e sub influenţa arbitrariului şi că a susţine că Înalta Curte a încălcat deciziile Curţii Constituţionale înainte de a cunoaşte conţinutul şi raţionamentul logico-juridic al hotărârii şi aruncă îndoiala asupra actului de justiţie. (News.ro)

3. Bulgaria, care deține până pe 30 iunie președinția semestrială a Consiliului UE, va propune la minisummitul de duminică privind migrația închiderea imediată a frontierelor externe ale Uniunii Europene pentru migranți și crearea unor centre pentru refugiații de război în afara spațiului comunitar. (Novinite)

4. Aproape 50% din energia care va fi produsa in 2050 va fi din surse regenerabile, in timp ce carbunele va avea o pondere de doar 11%. (ArsTechnica)

5. Primul ministru din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a anunțat nașterea fetiței sale. Este al doilea caz în care un prim ministru în funcție a născut, după ce Benazir Bhutto, prim-ul ministru Pakistanului, a născut-o pe Bakhtawar, în 1990. (Time)

6. Google Medical Brain, divizia AI pentru sănătate a celor de la Google, susține că poate prezice mai bine decât spitalele probabilitatea ca un pacient să moară. Google a prezentat un caz în care computerele spitalului au estimat la 9.3% șansele de a muri ale unei femei cu cancer la sân, în timp ce Medical Brain-ul a calculat un procent de 19.9%. Femeia a decedat în câteva zile. (Bloomberg)

7. Guvernul provinciei canadiane Quebec a anunțat că nu va mai acorda licențe de conectare la sistemul energetic firmelor care minează monezi virtuale și va scoate la licitație maxim 500 MW pentru acest gen de activitate. Necesarul cerut de “mineri” este de 17000 MW. Quebec a devenit atractivă în special pentru pentru firmele chineze care minează cryptocurrencies datorită energiei ieftine produsă de hidrocentrale și a stabilității politice. În provincie sunt 500000 de lacuri și 4500 de râuri. (Reuters)

8. Doar 16% din cele 651 filme produse în SUA anul trecut au fost regizate de femei. Dacă vorbim de filme care au generat minim $250,000 încasări, procentul scade la 12%. (Mashable)

9. Șoferii Uber din Statele Unite și Canada au beneficiat pe parcursul ultimului an de bacșișuri în valoare totală de peste 600 de milioane de dolari. Funcția Uber Tips a fost lansată în urmă cu an, iar în primele două luni deja se acordaseră bacșișuri în valoare de 50 de milioane de dolari. (Profit.ro)

10. În Iran femeilor li s-a permis să intre pe stadion, alături de bărbați, o premieră în ultimii 39 de ani, pentru a viziona meciul de fotbal pe care naționala l-a jucat împotriva Spaniei la Cupa Mondială. (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Lider PSD: „Matematic, PSD-ul în acest moment nu are majoritate” – Cronica serii
Eurodeputat: Directiva privind salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de peste 500 de lei unui angajat cu salariu minim din România – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău