Cronica serii – În România este, oficial, începând de astăzi, epidemie de gripă

Scurte: România își asumă obiectivul de adoptare a monedei euro în anul 2024; Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat, anunţă Liviu Dragnea pe Facebook; primele smartphone-uri cu 1 TB capacitate de stocare ar putea fi lansate anul acesta; Examinarea extrădării directoarei financiare Huawei Meng Wanzhou, amânată la 6 martie de justiţia canadiană; Apple a dezactivat optiunea de FaceTime in grup dupa ce a descoperit un bug care permitea pornirea microfonului chiar daca persoana nu raspundea la apel; David Gilmour va scoate la vânzare, în scop caritabil, peste 120 de chitare.

1. În România este, oficial, începând de astăzi, epidemie de gripă, după ce s-au înregistrat 3 săptămâni epidemice consecutiv și 54 de decese din cauza bolii. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Sorina Pintea care a precizat că școlile nu se închid, dar „inspectoratele școlare pot lua decizia suspendării cursurilor în școlile sau clasele unde absenteismul depășește 20%”. (Hotnews)

2. “Avem informații că 25% din angajații sistemului bancar ar urma să fie disponibilizați dacă ordonanța care a introdus taxa pe active va rămâne în forma actuală. Am început deja negocieri pentru a ne asigura că se vor lua măsuri pentru ca oamenii afectați să poată trece mai ușor peste eventualele restructurări masive”, a declarat, pentru Profit.ro, Paraschiv Constantin, președintele Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB). Astăzi, FSAB a avut deja discuții pe tema posibilelor restructurări cu șefii departamentelor de resurse umane din băncile membre ale patronatului bancar, urmând ca spre seară să se întâlnească și cu top managementul acestora.

3. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a păstrat, în prognoza publicată astăzi, estimarea privind un avans de 5,5% al Produsului Intern Brut pentru acest an, până la 1022,5 miliarde de lei, dar mizează pe un curs valutar de 4,67 lei/euro, în creştere faţă de prognoza publicată în toamna anului trecut. În plus, a revizuit în creştere estimările referitoare la deficitul comercial şi la deficitul de cont curent. (News.ro)

4. Probabil pentru prima oară în istorie, a fi femeie în politica americană este mai mult un avantaj decât o slăbiciune. Nancy Pelosi, cea care l-a înfruntat pe președintele Trump pe perioada închiderii parțiale a guvernului, este cel mai puternic politician Democrat al momentului, Alexandria Ocasio-Cortez este noul star al politicii americane, o fostă bărmanită care a câștigat alegerile folosind internetul în avantajul ei, senatoarele Kamala Harris, Elizabeth Warren, Kirsten Gillibrand și Tulsi Gabbard și-au anunțat candidatura la alegerile interne din Partidul Democrat care vor stabili candidatul pentru a concura împotriva lui Trump în 2020, iar Stacey Abrams, o fostă candidată la postul de guvernator din Georgia, a fost aleasă pentru a-i da replica președintelui Trump după discursul despre Starea Națiunii. (LATimes)

5. Manfred Leitner, membru al board-ului OMV, responsabil cu operațiunile downstream, a declarat că gazele rusești, provenite de la gigantul rus de stat Gazprom, cu care OMV are o relație tradițională, veche de peste 50 de ani, sunt cea mai de încredere sursă de aprovizionare a continentului „pe care ne-o putem imagina” și că, „pentru asigurarea securității alimentării sale cu gaze, Europa are nevoie de o relație stabilă cu Rusia”. „În România, unde am descoperit un mare zăcământ offshore de gaze, nu vedem politicile adecvate unei investitiții de multe miliarde de dolari. Avem nevoie de un regim fiscal și de reglementare stabil pentru a putea lua decizia finală de investiție și, momentan, ne chinuim acolo”, a mai spus Leitner. (Profit.ro)

6. EuroNCAP a dezvăluit că Dacia Duster a fost cea mai căutată mașină de public, pe site-ul de teste de siguranță EuroNCAP, dintr-un volum de 3,5 milioane de vizitatori, din peste 200 de țări. (Profit.ro)

7. Conform mai multor surse, Apple le-a transmis studiourilor de filme partenere că își va lansa serviciul de streaming în această primăvară. Tot în Aprilie este așteptată și prezentarea Disney+, serviciul de streaming al celor de la Disney care nu va fi lansat însă mai devreme de finalul anului. (TheVerge)

8. Investițiile chineze în proprietăți imobiliare din Statele Unite au ajuns anul trecut la $2.68 miliarde, cel mai scăzut nivel din 2012. Comparativ, în 2016 suma a fost de $19.1 miliarde. (WSJ)

9. Pentru prima dată în mai multe generații, femeile germane vor avea acces la informații publice despre cine realizează avorturile și ce servicii prestează, un compromis care poate închide o dispută ce a afectat guvernul cancelarului Angela Merkel. In acest sens, guvernul german va modifica o lege din perioada nazistă ce le va permite medicilor și clinicilor să anunțe public că realizează avorturi. (NYTimes)

10. Cel mai bogat om de afaceri din Danemarca, Anders Holch Povlsen, cu o avere estimate la 7,4 miliarde de euro, a adus un aport de trei milioane de euro la capitalul companiei brașovene Wildland SRL, pe care o și administrează alături de germanul Cristoph Promberger. Astfel, capitalul companiei a ajuns la 54,31 de milioane de lei (peste 11,6 milioane de euro), banii fiind folosiți în principal pentru achiziția de terenuri și păduri pentru a crea o arie protejată, un Yellowstone românesc. (Link)

Bonus: Un studiu lansat astăzi arată că doi din trei români sunt dispuşi să îşi ia un an sabatic, unul din doi este interesat de activităţi cu grad ridicat de pericol, mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi s-au declarat deschişi către comunitatea LGBTQ, unul din trei români s-a declarat dispus să folosească o aplicaţie matrimonială, iar un sfert dintre cei chestionaţi sunt în căutare de ghidare spirituală sau religioasă. (News.ro)

Numarul serii: 1,377 milioane dintre turiștii străini, o creștere de 21% față de 2017, care au vizitat anul trecut Bulgaria au fost români, țara noastră fiind pe primul loc în rândul țărilor străine. Numărul turiștilor străini în Bulgaria a crescut cu 4,4% anul trecut, până la nivelul record de 9,273 milioane de persoane, potrivit datelor ministerului bulgar al Turismului. Românii sunt urmați în clasament de turiștii greci (1,116 milioane de persoane) și germani (850.000 de persoane). (Profit.ro)

Fotografia serii – China se pregătește pentru Anul Porcului, care va începe săptămâna viitoare:

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Gabriela Firea: Nu voi candida la Prezidențiale și am o relație tensionată cu Liviu Dragnea.
Liderul PLUS Dacian Cioloş a fost ales preşedinte al Grupului Renew Europe din Parlamentul European – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău