Cronica serii – Ludovic Orban: Eu sunt propunerea PNL pentru functia de premier

1. Moţiunea de cenzură va fi citită luni în plen şi va fi votată joi, a anunţat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache, care însă a adăugat că e posibil ca cea mai mare parte a parlamentarilor PSD să plece în teritoriu după şedinţa de vot final de miercuri, subliniind însă că va fi asigurat cvorumul de şedinţă la moţiune. (News.ro)

2. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că el este propunerea partidului pentru funcţia de premier, dar a spus că liberalii vor susţine cea mai bună formulă de guvernare, dacă moţiunea de cenzură trece. Orban a apreciat că, în cazul căderii Guvernului, cea mai bună soluţie ar fi alegerile anticipate. (News.ro)

3. Investițiile străine au crescut cu 1 miliard de euro într-o lună, dar deficitul de cont curent a avansat cu 1,4 miliarde de euro si a atins 7,99 miliarde de euro, cu 52% peste nivelul de 5,27 miliarde de euro înregistrat în perioada similară din 2017. Evoluția vine pe fondul importurilor ridicate de bunuri și îngrijorător este că a crescut și viteza de acumulare a deficitului. (Profit.ro)

4. Datoria publică a României a ajuns la 34,404 miliarde euro după primele zece luni, în creştere cu 854 milioane de euro faţă de cea înregistrată la finalul anului trecut. (News.ro)

5. Firmele din România au avut și în trimestrul al treilea cea mai rapidă creștere din UE a costurilor cu forța de muncă, de 5 ori peste media europeană. (Profit.ro)

6. Parlamentul din Kosovo a adoptat vineri o lege care înfiinţează o armată, o decizie care provoacă furia minorităţii sale sârbe şi a Belgradului (News.ro).  NATO a denunţat decizia Kosovo de a-şi transforma forţele de securitate în armată şi va ”reexamina nivelul angajamentului NATO” în ţară, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord–Atlantice Jens Stoltenberg (News.ro).  Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a acuzat Kosovo că nu are dreptul să îşi formeze o armată. Prim-ministrul sârb a declarat că speră că Belgradul nu va fi nevoit să îşi folosească cei 28.000 de soldaţi pentru a proteja minoritatea sârbă din Kosovo, „deşi aceasta este o opţiune” (News.ro).

7. Compania canadiană Gabriel Resources, principalul acționar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), vrea să atragă până la 20 de milioane de dolari de la acționari printr-un plasament privat la care vor participa inclusiv “persoane din interiorul companiei”, fondurile urmând să fie folosite pentru acoperirea costurilor cu litigiul împotriva statului român și pentru finanțarea capitalului de lucru. Acțiunile companiei s-au depreciat cu peste 12% pe bursa din Calgary. Compania canadiană cere statului român despăgubiri de aproape 4,8 miliarde de dolari pentru că a blocat proiectul aurifer de la Roșia Montană. (Profit.ro)

8. Curtea de Apel Bucureşti a respins vineri solicitarea autorităţilor turce de extrădare a ziaristului Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România. (News.ro)

9. Printr-un proces de învăţare mecanică, un sistem de inteligenţă artificială bazat pe o reţea neuronală a învăţat să recunoască obiectele în cele mai slabe condiţii de iluminare. Oamenii de ştiinţă de la MIT au dezvoltat o procedură prin care o reţea neuronală poate depista şi recunoaşte pe întuneric obiectele, dezvoltând un sistem care ar putea avea aplicaţii într-o mulţime de domenii. (News.ro)

10. Miss SUA e șocată că restul lumii nu vorbește limba engleză. (Quarz)

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.

 

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Creștere peste așteptări a economiei în zona euro pe primul trimestru
Sondaj: În ultimul an numărul tinerilor (16-24 de ani) care vor să plece din țară s-a triplat – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău