Cronica serii – Mugur Isărescu: Am putea trece la euro din 2026

1. Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis politicienilor şi guvernanţilor, la şedinţa solemnă dedicată Centenarului, să asculte vocea românilor, să se recupleze la interesele naţionale, să se ridice la demnitatea Centenarului şi să nu îl dezonoreze. El le-a cerut să revină asupra legilor care nu au susţinerea oamenilor şi nici nu corespund standardelor în drept şi să nu continue cu legi incongruente cu democraţia veritabilă. Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, în mai multe rânduri, că vrea consens şi unitate de Centenar, dar, la fel ca Liviu Dragnea, a criticat opoziţia pentru votarea rezoluţiei din Parlamentul European referitoare la acţiunile puterii de la Bucureşti în domeniul justiţiei şi i-a transmis preşedintelui Iohannis că vrea colaborare. (News.ro)

2. Orizontul rezonabil de intrare în antecamera zonei euro este 2024, unde România ar trebui să stea cel puțin doi ani înainte de adoptarea monedei unice europene, a anunțat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la Profit Financial Forum. (Profit.ro)

3. Bulgaria ar putea face parte din spațiul Schengen din 2019, înaintea României, pentru început doar cu frontierele aeriene, anunță publicația bulgară 24 Chasa, citând afirmații ale liderului europarlamentarilor PPE, Manfred Weber, candidat pentru președinția Comisiei Europene. (Profit.ro)

4. Dacă ar avea oportunitatea, opt din zece români respondenți la un sondaj ar pleca să muncească în altă țară. 42,1% dintre respondenți au declarat că ar face acest lucru cu siguranță, 43,7% poate ar face asta și doar 14,2% au răspuns că în niciun caz nu ar pleca, arată rezultatele unui sondaj. (Profit.ro)

5. Serviciile secrete din Noua Zeelandă au respins oferta unui operator local de a furniza servicii 5G la nivel național folosind echipamente Huawei. Decizia vine după ce Statele Unite le-au cerut aliaților să renunțe la echipamentele firmei chineze, iar Australia a interzis, la începutul anului, folosirea Huawei de către operatori pentru serviciile 5G. (CNBC)

6. Theresa May le-a declarat parlamentarilor britanici ca un al doilea referendum pentru Brexit ar însemna extinderea perioadei de negociere cu UE și implicit o amânarea a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. (Bloomberg)

7. Prețul unei legături de ceapă care costă $0.5 luna trecută, în Izmir, costă $1 luna aceasta, iar la finalul anului estimarea este că va costa $2. Guvernul turc încearcă să combată inflația interzicând stocurile de marfă și trimițând poliția să-i controleze pe comercianții care încearcă să facă stocuri. (NBCNews)

8. O companie deținută de Alphabet/Google și-a propus să elimine țânțarii de pe planeta folosind o bacterie cu care infectează țânțarii masculi astfel încât ouăle rezultate după împerechere să nu eclozeze. (Bloomberg)

9. Un sirian care a fost blocat pe aeroportul din Kuala Lumpur, din Februarie anul acesta, după ce i s-a refuzat îmbarcarea către Ecuador, a primit azil în Canada. (TheGuardian)

10. Un canadian, tată a trei copii, a dat în judecata McDonald’s pentru promovarea ilegală a meniurilor Happy Meal către copii, susținând că lanțul de restaurante fast food a încălcat legea regiunii Quebec ce interzice publicitatea catre persoanele sub 13 ani. El cere compensații după ce în ultimii 5 ani a fost cel puțin o dată la două săptămâni într-un restaurant, la cererea copiilor, care doreau să-și completeze seturile de jucării oferite cu meniurile Happy Meal. (CNBC)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Grecia a intrat în lista roșie de risc epidemiologic – Cronica serii
Cronica serii – NASA: tehnologiile actuale nu permit transformarea planetei Marte intr-una locuibila