Cronica serii – OMV Petrom a donat 10 milioane de euro pentru construcţia primului spital de oncologie şi radioterapie pediatrică din România

Guvernul a stabilit data alegerilor Europarlamentare: 26 Mai.

1. Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat astazi proiectul bugetului de stat pentru 2019, aprobat de Guvern în urmă cu o săptămână. Principala modificare adusă de Parlament bugetului o constituie creșterea alocației lunare de stat pentru copii, care a condus la majorarea deficitului bugetar estimat pe anul în curs de la 2,55% la 2,76% (Profit.ro). Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că bugetul propus de PSD – ALDE, adoptat astăzi de Parlament, arată dispreţul total al coaliţiei majoritare faţă de aşteptările românilor. Coaliţia PSD-ALDE nu face altceva decât să demonstreze incompetenţă, oportunism şi rea-voinţă prin asumarea acestui buget lipsit de rigoare şi responsabilitate, afirmă şeful statului. (News.ro)

2. OMV Petrom a donat 10 milioane de euro pentru construcţia primului spital de oncologie şi radioterapie pediatrică din România, proiect pe care Asociaţia Dăruieşte Viaţă a început să-l realizeze în curtea Spitalului „Marie Curie”. Este probabil cea mai mare donație făcută de o companie din România. (News.ro)

3. Fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, după audierea la Secţia pentru investigarea magistraţilor, că a cerut recuzarea procurorului de caz şi a procurorului şef de secţie şi că nu a comis niciodată fapte penale. Kovesi a mai declarat că această anchetă îi va afecta „cu siguranță” candidatura la funcția de Procuror european, dar va „merge mai departe”. (News.ro)

4. Trei din economie: 1. Cifra de afaceri din comerţul cu ridicată, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerţ, a crescut anul trecut cu 9%, serie brută, faţă de anul anterior, arătă datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (News.ro). 2. În schimb lucrările de construcţii au înregistrat anul trecut o scădere de 4,1%, pe serie brută, faţă de anul anterior (News.ro) 3. Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut anul trecut cu 6,7%, serie brută, faţă de anul anterior, un ritm mai scăzut faţă de cel înregistrat în 2017, în timp ce serviciile prestate populaţiei au avansat cu 5,9%, serie brută (News.ro)

5. Berkshire Hathaway, compania lui Warren Buffett, și-a crescut participațiile deținute la JPMorgan Chase și Bank of America în ultimele luni, devenind un acționar major în 4 din cele mai importante 5 bănci din Statele Unite. Berkshire a vândut 1% din acțiunile pe care le deține la Apple. (Bloomberg)

6. Mai mult gunoi înseamnă prosperitate, iar conform CEO-ului Waste Management economia americană arată bine dacă analizam gunoiul produs. Între 2001 și 2010, cantitatea de gunoi s-a corelat în proporție de 82,4% cu evoluția economiei americane. (Axios)

7. Prim-ministrul Pedro Sánchez a anunţat că Parlamentul spaniol va fi dizolvat şi că pe 28 aprilie 2019 vor avea loc alegeri generale anticipate. Sánchez, un socialist care a preluat acum opt luni conducerea guvernului, a pierdut susținerea în parlamentul spaniol. (News.ro)

8. Nigeria, țară cu cea mai mare populație din Africa, peste 181 milioane locuitori, va merge mâine la vot pentru a-și alege președintele din cei 70 de candidați. Autoritățile se așteaptă la violențe, mai ales după ce duminică 5 membri ai partidului de guvernământ au fost împușcați mortal în sud-estul Nigeriei. (AlJazeera)

9. Facebook a anunţat că analizează în prezent mai multe măsuri pe care ar putea să le ia pentru a limita răspândirea postărilor care îndeamnă părinţii să nu-şi vaccineze copiii. (News.ro)

10. Marea Britanie este o țară „în decădere” și prea mică pentru a sta singură pe scena mondială, consideră Mark Rutte, prim ministrul Olandei. Rutte, cel care a devenit un actor-cheie în discuțiile privind Brexitul din ultimii doi ani, a avertizat, într-un interviu, că Marea Britanie alunecă spre prăpastia unui Brexit fără acord. „Cine va fi slăbit din cauza Brexitului va fi Marea Britanie. Deja este slăbită, este o țară în decădere în comparație cu acum doi sau trei ani. Va deveni o economie de dimensiuni medii. Nu este ca SUA sau UE. Este prea mică pentru a sta singură pe scena mondială”, a afirmat Rutte. (Profit.ro)

Numărul serii: Dezastrele naturale au costat lumea $650 miliarde în ultimii trei ani, iar cea mai mare parte din „factură” au plătit-o americanii. (CNBC)

Fotografia serii – Larisa Ladutko, 78 de ani, la mormântul fiului său ucis în războiul din Afganistan, la 30 de ani de la retragerea trupelor sovietice din țară asiatică, Sergei Gapon/AFP/Getty Images:

Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica o puteți face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Preşedintele chinez Xi Jinping: O confruntare globală între marile puteri ar putea avea „consecinţe catastrofale” – Cronica serii
Cancelarul Germaniei: NATO nu va risca o escaladare a războiului din Ucraina prin intervenția cu forță militară – Cronica serii
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău