Cronica serii – Rareș Bogdan deschide lista candidaților PNL pentru alegerile europarlamentare

1. Lista PNL pentru alegerile europarlamentare din 26 mai a fost validată, prima poziţie fiind ocupată de Rareş Bogdan. Lista supusă votului astăzi conţine următoarele nume: Rareş Bogdan, Mircea Hava, Siegfried Mureşan, Vasile Blaga, Adina Vălean, Daniel Buda, Dan Motreanu, Gheorghe Falcă, Cristian Buşoi, Marian Jean Marinescu, Vlad Nistor, Mihai Ţurcanu, Violeta Alexandru. PNL și-a propus să obțină un număr de 10 mandate de europarlamentari. (News.ro)

2. Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, nu exclude adoptarea unei formule conform căreia nu toate şcolile să înceapă programul la ora 8.00. ” Mă gândeam – şi poate că acest lucru este valabil în mai multe oraşe – dacă am putea să gândim o formulă: nu toate şcolile să înceapă la ora 8,00. Să încercăm să decalăm programul în aşa fel încât să nu supraaglomerăm oraşele”, a declarat Andronescu. Precizările au fost făcute în Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România, după ce primarul general Gabriela Firea a vorbit despre organizarea unei reţele de microbuze şcolare pentru decongestionarea traficului din Capitală şi a cerut sprijinul ministerului în vederea implementării proiectului. (Hotnews)

3. Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut în Ianuarie, față de aceeași lună a anului trecut, cu 4,3%, un ritm crescut față de cel din Decembrie, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. În Decembrie 2018, comparativ cu Decembrie 2017, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 2,9%. (News.ro)

4. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declanşat procedura de selecţie pentru noul procuror general, în condiţiile în care mandatul lui Augustin Lazăr în acest post expiră la sfârşitul lunii aprilie. Candidaturile pot fi depuse până la 28 martie, ora 17:30, procedura de selecţie urmând să se încheie în 5 aprilie. (News.ro)

5. Două cu bănci: 1. ING Bank a terminat 2018 cu un profit net de 685 de milioane de lei, în creștere cu 39% față de 2017, acesta fiind cel mai bun rezultat din istoria de 25 de ani a sucursalei băncii olandeze în România. (Profit.ro). 2. Raiffeisen Bank România a încheiat anul 2018 cu un profit record de 881 milioane de lei (echivalentul a 189 milioane de euro), cu 79% mai mult decât în 2017, când a înregistrat 491 milioane de lei. (Profit.ro)

6. Peste 2,78 milioane de turiști străini s-au cazat în România pe parcursul anului trecut, cheltuind, în medie, 2.383,5 lei de persoană, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Cheltuielile totale ale nerezidenților cazați în România în 2018 s-au ridicat la 6,636 miliarde de lei. (Profit.ro)

7. Părinții vor putea beneficia de zi libere pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu. Prevederea este propusă printr-o inițiativă legislativă de către reprezentanții coaliției de guvernământ, având șanse mari de a fi adoptată. (Profit.ro)

8. Una din “vedetele” Democraților americani la alegerile din Noiembrie anul trecut, Beto O’Rourke, a anunțat că va intra în cursă electorală internă a Partidului Democrat pentru a obține nominalizarea la alegerile prezidențiale de anul viitor. (AP)

9. Transportul public din Berlin, metrou, tramvai, autobuze, va fi mai ieftin luna aceasta cu 21%, pentru femei, într-o încercare de a atrage atenția supra decalajului între veniturile salariale ale femeilor, comparativ cu cele ale bărbaților. (Politico)

10. Mercur ar fi cea mai apropiată planetă de Pământ, nu Venus, așa cum s-a considerat și încă se consideră în multe lucrări. În medie, Mercur se află mai aproape de planeta noastră de mai multe ori decât Venus. (Link)

Fotografia serii – Coperta ultimului număr Bloomberg Business Week:

Promo: Intră în Clubul Pasionaților de Vin, primești 4 sticle de vin premium, transport gratuit pentru comenzi și prețuri preferențiale pentru o selecție amplă de vinuri. Detalii aici.

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Finanţelor exclude „ferm” posibilitatea reducerii CAS cu 5% – Cronica serii
Cronica serii – Blocaj în relația dintre președintele Iohannis și Guvern

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău