Cronica serii – Reactii dupa evenimentele de aseara

1. Un material video al protestelor de ieri îl găsiți pe Recorder (Link). Jandarmeria a postat un clip video de aproximativ 11 minute, în care au fost surprinse momentele în care o parte dintre protestatari au devenit violenţi, trăgând de gardurile forţelor de ordine, încercând să spargă cordonul de jandarmi, dând foc la mobilierul stradal şi vandalizând un fast-food din zona Pieţei Victoria. În imagini se vede cum oamenii de la protest, echipaţi cu măşti de gaze sau cu ochelari şi măşti chirurgicale pentru a fi feriţi de gazele lacrimogene date de jandarmi, aruncau în ei cu sticle, pietre şi alte obiecte care le erau la îndemână. (Link)

2. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, a declarat că vineri seara, la ora 23.11, prefectul Capitalei, Speranța Clișeru, a emis ordin ca Jandarmeria să acționeze în forță, iar din acel moment s-au luat măsuri astfel încât zona să fie evacuată. În ciuda acestui ordin, reprezentanții Jandarmeriei susțin că intervenția de la mitingul de vineri seară a fost pe deplin justificată și că dispozitivele au fost dimensionate în raport cu violențele, fiind „eminamente defensive”, iar acțiunile au fost reactive.  (Profit.ro)

3. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, i-a vizitat astazi pe cei cinci răniţi în urma violenţelor din Piaţa Victoriei care sunt internaţi la Spitalul Floreasca din Capitală, ea spunând că toate cele cinci persoane, inclusiv jandarmul de sex feminin care a fost bătută, sunt într-o stare bună. Ea a mai afirmat că echipajele medicale mobilizate vineri seară în Piaţa Victoriei şi-au făcut treaba, arătând că este foarte important că au fost lăsaţi să intre în mulţime şi să acorde primul ajutor. Alte trei persoane rănite în timpul protestelor de vineri seară sunt internate la Spitalul Universitar. (News.ro)

4. În timpul revoltei violente care a izbucnit la protestul antiguvernamental de vineri seară din România, o echipă ORF aflată la Bucureşti a fost atacată de poliţie, potrivit informaţiei publicate pe site-ul televiziunii austriece de stat. Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a scris pe Twitter că se aşteaptă la o clarificarea completă a faptelor în urma cărora jurnalişti ai televiziunii de stat ORF au fost răniţi în timpul demonstraţiei din Piaţa Victoriei. (News.ro)

5. Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţă că în urma incidentelor din Piaţa Victoriei se face urmărirea penală într-un dosar de ultraj asupra a doi lucrători de jandarmerie, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (sustragerea unei arme) şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. De asemenea, în trei dosare înregistrate la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 se efectuează urmărirea penală pentru ultraj, respectiv tulburarea ordinii şi liniştii publice, ca urmare a unor sesizări formulate de către Direcţia Generală de Jandarmi Bucureşti, în timp ce la Poliţia Sectorului 1 sunt înregistrate mai multe cauze privind infracţiunea de distrugere. (News.ro)

6. Preşedintele Klaus Iohannis spune că este inexplicabil de ce Jandarmeria nu a izolat şi reţinut grupurile de indivizi cu atitudine huliganică şi violentă din Piaţa Victoriei, permiţându-le acestora să deturneze protestul cu consecinţe dintre cele mai dramatice şi face un apel la toate forţele de ordine ca pe viitor să urmeze cu stricteţe procedurile, să nu răspundă disproporţionat şi mai ales să nu pună în pericol viaţa cetăţenilor. De asemenea, şefului statului cere ministrului de Interne, Carmen Dan, să-şi asume responsabilitatea pentru felul în care a gestionat situaţia din timpul protestelor şi să prezinte un raport detaliat privind modul în care forţele de ordine au acţionat şi mai ales la ordinul cui. (News.ro)

7. Evenimentele violente de vineri seară din Piaţa Victoriei nu pot fi încadrate într-o formă de democraţie şi este grav că faptele de agresiune de la miting au fost precedate de de provocările partidelor din opoziţie, susţine liderul PSD, Liviu Dragnea. El spune că cel mai grav şi mai iresponsabil mesaj este cel al preşedintelui Klaus Iohannis, care, prin declaraţia sa, subminează autorităţile statului şi îndeamnă la reluarea violenţelor, pentru a răsturna Guvernul şi a-l înlocui cu „Guvernul său”. „Este ilegal ca astfel de manifestaţii să fie folosite şi deturnate de unii oameni politici, pentru a schimba prin forţă puterea politică legitim constituită”, susţine Dragnea. La rândul său, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a transmis astazi un mesaj de susţinere pentru Poliţie şi Jandarmerie, criticând în acelaşi timp declaraţiile unor lideri politici din opoziţie, care, spune el, nu au făcut decât să crească tensiunea din spaţiul public şi au indus o vinovăţie forţelor de ordine înainte să existe o analiză clară a modului de intervenţie a acestora. (News.ro)

8. NASA a amânat pentru duminică lansarea sondei Parker, prima realizare umană care încearcă să traverseze atmosfera Soarelui și a cărei decolare era prevăzută inițial pentru sâmbătă dimineața. Sonda, de mărimea unei mașini, realizată cu 1,5 miliarde de dolari, ar trebui să decoleze acum duminică la bordul rachetei Delta IV-Heavy de la Cape Canaveral, în Florida. (Profit.ro)

9. Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a exclus o întâlnire între iranieni şi americani după reintroducerea sancţiunilor de către Statele Unite contra Teheranului. Este pentru prima dată când Iranul respinge de aşa manieră explicită o ofertă de dialog propusă de preşedintele Donald Trump. (News.ro)

10. Un mecanic „sinucigaş” în vârstă de 29 de ani a furat un bimotor gol de pe aeroportul din Seattle, în nord-vestul Statelor Unite, şi a efectuat câteva figuri acrobatice pe cer sub supravegherea a două avioane militare F-15, înainte de a se prăbuşi în golful Seattle. Poliţia locală a respins rapid orice legătură de natură „teroristă” a incidentului şi a asigurat că mecanicul companiei aeriene Alaska avea tendinţe sinucigaşe şi a acţionat singur. Circumstanţele în care bărbatul a reuşit să decoleze aparatul – un bimotor cu elice Bombardier Q400 cu o capacitate de 90 de locuri maximum – nu au fost detaliate de autorităţile aeroportului Seattle-Tacoma. (News.ro)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Producătorul finlandez Nokian Tyres va investi 650 milioane euro pentru a construi o fabrică de anvelope la Oradea – Cronica serii
Guvernul a împrumutat pe primele 10 luni din acest an 64,5 miliarde de lei – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău