Cronica serii – Revolut acuzat de spălare de bani, directorul financiar a demisionat

1. Ministerul Finanțelor intenționează să împrumute de la bănci și alți investitori mari 2,47 miliarde de lei în luna Martie, după ce în Februarie a atras 2,2 miliarde de lei, în linie cu ceea ce își propusese. Suma atrasă în Februarie este mică față de ce împrumuta statul în mod obișnuit, dar trebuie precizat că tot luna trecuta Trezoreria a mai luat, prin titluri de stat destinate exclusiv populației, alte 700 de milioane de lei, totalul ajungând astfel la 2,9 miliarde de lei. (Profit.ro)

2. 354.000 de șomeri, cu vârsta între 15 și 74 de ani, au fost înregistrati în Ianuarie, echivalentul unui procent de 3,9%, în scădere cu 0,1% față de Decembrie 2018, arată datele transmise de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

3. Două despre pensiile private obligatorii: 1. Acționarii celor şapte companii care administreaza fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) prezenți pe piața din România vor veni la București pentru a discuta cu autoritățile despre OUG 114/2018, având în intenție discuții, printre alții, cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Leonard Badea (Profit.ro). 2. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a primit, la acest moment, nicio notificare privind intenția de părăsire a sistemului pe pensii private din partea vreunuia dintre cei șapte administratori prezenți pe piață, a declarat la Profit TV președintele ASF, Leonard Badea. (Profit.ro)

4. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a anunțat lansarea Programului Prima Casă 2019, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanțelor, a acordului de distribuire pentru suma de 1,987 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde lei alocat pentru acest an. Programul Prima Casă 2019 beneficiază de aceleași condiții de acordare a garanției statului român pentru finanțările aprobate de băncile participante. Programul va fi derulat prin intermediul a 15 bănci finanțatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank. (Profit.ro)

5. Banca Naţională a României a anunţat că rezervele valutare administrate de banca centrală erau, în 28 Februarie, de 32,491 miliarde de euro, cu 569 milioane euro mai mari faţă de cele înregistrate în 31 Ianuarie. În Ianuarie, rezervele valutare administrate de BNR au scăzut cu 1,134 miliarde euro, la 31,92 miliarde de euro. (News.ro)

6. Director financiar al Revolut a demisionat în urma unui scandal în care fintech-ul este acuzat de facilitarea spălării de bani. Peter O’Higgins, directorul financiar al Revolut, venit în companie în 2016, după 12 ani la JP Morgan, și-a dat demisia săptămâna aceasta, după ce The Telegraph a scris că Revolut a oprit anul trecut, vreme trei luni, sistemele automate care trebuiau să prevină transferurile suspicioase de bani. Astfel, în perioada iulie – septembrie 2018, mii de trazacții ilegale s-ar fi realizat prin intermediul serviciilor Revolut. (Profit.ro)

7. Australia a avut parte de cea mai călduroasă vară de când sunt înregistrate astfel de date, conform Biroului pentru Meteorologie. Sute de recorduri individuale au fost depăşite în ultimele trei luni, vremea călduroasă, cu 2,14 grade Celsius peste medie, cauzând incendii de vegetaţie, pene de curent şi o creştere a numărului persoanelor internate în spitale. (News.ro)

8. Serviciile de streaming au reprezentat în 2018 aproape 75% din cifra de afaceri a industriei muzicale din Statele Unite, care a atins $9,8 miliarde, în creștere cu 12%, potrivit datelor publicate de asociația din industria de discuri RIAA. Proporția de streaming a veniturilor din industria muzicală este în creștere, după ce a fost 65% în 2017 și 52% în 2016. Recording Industry Association Of America a inclus în categoria streaming platformele plătite și pe cele gratuite, inclusiv site-urile video precum YouTube și radiourile online. (Profit.ro)

9. Comentariile postate la clipurile de pe YouTube care implică minori urmează să fie șterse în lunile următoare și doar un număr mic de canale pentru copii vor mai avea secțiune de comentarii, dar și în cazul acestora va exista o condiție: vor trebui să monitorizeze cu mare atenție comentariile postate la propriile filmări. Decizia YouTube vine după ce mai multe companii, printre care Disney și Nestlé, au decis să întrerupă cumpărarea de reclame pe YouTube după ce au constatat că reclamele lor rulau alături de clipuri care aveau comentarii nepotrivite la adresa copiilor. YouTube a șters deja câteva zeci de milioane de comentarii, împreună cu peste 400 de canale asociate cu postarea acestor comentarii. (Profit.ro)

10. Militanţii pentru libertatea minorităţilor sexuale au repurtat o victorie importantă în Angola, după ce ţara africană a decis să modifice o prevedere controversată din legislaţie. Angola a eliminat din lege sintagma “vicii împotriva naturii”, interpretată de mulţi ca o interzicere a comportamentului homosexual pe teritoriul ţării. Mai mult, noua legislaţie interzice discriminarea pe baza orientării sexuale, astfel cine refuză serviciile unei persoane din cauza orientării sale sexuale poate primi doi ani de închisoare. (News.ro)

Fotografia serii – Soarele răsare în spatele turnului Eiffel, Anadolu Agency/Getty Images:

Promo: Cu peste 100 de premii câștigate, Volvo XC90, cel mai premiat SUV al secolului, este disponibil până la 31 martie 2019 în ediție limitată, cu 5 Pachete de opționale incluse, roți de iarnă și Avantaj Client de 11.500 € +TVA. Detalii aici. 

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – #BalanceforBetter de Ziua Internațională a Femeii
România e pe locul 8 în UE după producția agricolă – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău