Cronica serii: UTI Grup a câștigat licitația pentru modernizarea aeroportului Otopeni

1. Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în martie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ca serie brută, cu 8,4%, ritm scăzut faţă de cel din luna precedentă, conform datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică. În februarie, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 9,1% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, după un avans de 6,6% în ianuarie. (News.ro)

2. Guvernatorul statului Washington, Jay Inslee, și-a anunțat platforma pe care și-a construit candidatura la nominalizarea Partidului Democrat pentru prezidențialele de anul viitor. Inslee a propus un plan 100-100-100: până în 2030, 100% din vânzările de mașini noi din Statele Unite trebuie să fie electrice, 100% din electricitatea produsă în Statele Unite trebuie să fie din surse regenerabile și 100% din noile clădiri construite trebuie să aibă zero emisii de gaze din bucătărie/încălzire. (TheAtlantic)

3. Germania, Franța și Italia ocupau primele trei locuri în topul țărilor care controlau, în 2017, subgrupuri de întreprinderi din România, iar din numărul total al multinaționalelor controlate din străinătate, 13.195 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 62.507 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. (Profit.ro)

4. La 1 iulie 2018, ultima dată pentru care Institutul Național de Statistică are informații publicate, în România erau puțin peste 22 de milioane de persoane după domiciliul din buletin. Capitala este de departe pe primul loc atât în topul județelor, cât și a municipiilor din țară, adunând peste 2,1 milioane de persoane după domiciliu. HotNews.ro a centralizat informațiile de la INS și a realizat o hartă interactivă cu datele despre populația după domiciliu din toate județele și din toate cele peste 100 de municipii din țară. (Link)

5. Tranzacțiile interne cu reînmatriculări de mașini second-hand au înregistrat cel mai bun prim trimestru din ultimii 10 ani, iar piața mașinilor noi a urcat în primul trimestru al acestui an cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 35.836 de tranzacții, în timp ce importul de mașini second-hand a scăzut. Dacia are peste o treime din piață, iar primele cinci mărci – Dacia, Renault, Ford, Skoda, Volkswagen – au peste 63% din total. Cele mai vândute modele de autoturisme noi au fost Duster, Logan și Sandero – de la Dacia, iar ca mărci străine, cele mai vândute au fost Renault Clio, Skoda Octavia și Ford Focus, indică datele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. (Profit.ro)

6. Forțele armate Israeliene au atacat o clădire din Fâșia Gaza de unde a fost inițiat un atac cibernetic la adresa țării. Pentru prima oară, la trei ani după ce NATO a proclamat oficial spațiul virtual ca fiind un câmp de luptă în războiul modern, forța armată a fost folosită ca răspuns imediat la un atac cibernetic. Nu este prima oară când un atac cibernetic este pedepsit cu forță militară, dar este prima dată când această forță este folosită ca răspuns imediat, pentru oprirea unui atac cibernetic imediat după identificare locului din care a fost inițiat acesta. (Profit.ro)

7. Google și IBM au realizat un studiu asupra organizațiilor care se ocupă cu criminalitatea cibernetică și au ajuns la concluzia că acestea funcționează în cele mai multe cazuri ca orice companie obișnuită, concurând între ele pentru clienți și proiecte. (CNBC)

8. Românii vor avea o nouă zi de sărbătoare națională, respectiv Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc, care va fi celebrată în prima duminică a lunii octombrie. Inițiatorii legii au vrut instituirea acestei sărbători pentru a celebra bogăția de gusturi și tradiții din țara noastră și pentru a aduce un plus imaginii României și turismului românesc. (Profit.ro)

9. Fostul consilier prezidenţial Simina Tănăsescu a fost numită luni judecător la Curtea Constituţională, în locul lui Petre Lăzăroiu, printr-un decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis. (News.ro)

10. UTI Grup a câștigat licitația pentru realizarea lucrărilor de modernizare, retehnologizare și extindere a sistemului de supraveghere video al Aeroportul Internațional Henri Coandă București și va încasa 4,675 milioane de euro, fără TVA. La finalizarea lucrărilor, sistemul de supraveghere video (TVCI) va permite recunoașterea automată a numerelor de înmatriculare a autovehiculelor și va include și o soluție de recunoaștere facială (Face Recognition), precum și una de video analiză inteligentă (Intelligent Video Analysis). (Profit.ro)

Bonus:

1. Meghan Markle a născut un băiețel. Copilul, al cărui nume nu a fost încă dezvăluit, este al șaptelea în succesiunea la tronul Mării Britanii. (BBC)

2. Site-urile Cartoon Network din 16 țări, inclusiv România, au fost sparte de hackeri, care au folosit accesul pentru a difuza filmări cu un striper brazilian. La originea atacului s-ar fi aflat doi hackeri brazilieni, iar conținutul neautorizat a rulat vreme de trei zile, până când a aflat staff-ul rețelei. (ThreatPost)

Ți-ar mai putea plăcea
SpaceX ar putea începe luna viitoare testarea navei spațiale Starship – Cronica serii
Diego Armando Maradona a murit – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău