Date oficiale: Aproape 12% din populația României a primit ambele doze de vaccin – Cronica dimineții

1. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunţat că aproape 12 la sută din populaţia eligibilă pentru vaccinare din România – persoanele cu vârsta peste 16 ani – a primit deja ambele doze de ser, în timp ce peste 20 la sută este vaccinată cu cel puţin o doză. (News.ro)

2. România este una dintre țările care va înregistra o scădere puternică a populației până în anul 2050, conform datelor Eurostat. Dintre cele 1216 de regiuni din sistemul de referință NUTS (Nomenclature of territorial units for statistics) al UE, 802 vor avea populații mai mici în 2050 față de 2019, iar alte 414 vor avea o populație mai mare. Se estimează că populațiile care îmbătrânesc cel mai rapid vor fi în regiuni situate în principal în estul Europei (țările baltice, Polonia, Slovacia, România și Bulgaria) și sudul Europei (Italia, Spania și Portugalia). Pentru cele 160 de regiuni (13%) cu cea mai rapidă îmbătrânire, se preconizează o creștere a vârstei medii cu cel puțin 8 ani între 2019 și 2050. (Digi24)

3. Aproximativ 35.000 de turişti sunt aşteptaţi să sosească pe litoral în minivacanţa de Paşte şi 1 Mai. Aceștia vor trebui să respecte măsurile de prevenire a răspândirii virusului Sars-Cov-2. Cluburile vor fi închise în această perioadă, circulaţia nu va fi permisă după ora 22.00, cu excepţia nopţii de Înviere, iar atunci doar pentru cei care doresc să meargă la biserică. De asemenea, doar terasele vor fi deschise, iar magazinele se vor închide la ora 21.00. (News.ro)

O știre din Cronica de Tehnologie: Piața smartphone-urilor a crescut cu 27% YoY în Q1, după ce au fost livrate 347 milioane de unități. Samsung are 22% din piață, iar Apple 15%, în vreme de Xiaomi, locul 3, a avut cel mai bun trimestru din istoria companiei, după ce a crescut cu 62%. (Canalys)

4. Rata de infectare a scăzut în București sub 3%, astfel că restaurantele și sălile de spectacol s-ar putea redeschide de luni dimineața dacă se mențile trendul, a declarat prefectul Capitalei, Alin Stoica. (G4Media)

5. Procentul lucrătorilor din sănătate vaccinaţi împotriva COVID-19 este de circa 45%, ponderea fiind situată la nivelul mediei statelor din Europa (de circa 44%), potrivit unui studiu cu privire la impactul vaccinării împotriva SARS-CoV-2/ COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate, realizat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”. Potrivit studiului, 24,7% dintre respondenţii nevaccinaţi au indicat faptul că sunt în această situaţie deoarece au decis să nu se vaccineze. (News.ro)

6. Compania germană în domeniul biotehnologiei BioNTech şi partenerul său american Pfizer au depus, la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), o cerere de autorizare în Uniunea Europeană a vaccinării copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani cu vaccinului lor împotriva covid-19, deschizând astfel calea unei omologări în iunie. Un studiu clinic arată o ”eficienţă de 100%” a vaccinului Pfizer-BioNTech la această categorie de vârstă. (News.ro)

7. Autoritatea italiană pentru protecţia datelor a criticat planul guvernului în legătură cu aşa-numitul paşaport verde pentru oamenii vaccinaţi împotriva Covid-19 sau cei testaţi negativ.
Măsura planificată nu delimitează suficient diferitele utilizări ale paşaportului, lăsând deschis prea mult spaţiu interpretării, a declarat Pasquale Stanzione, şeful autorităţii. De asemenea, nu este clar cum vor fi prelucrate datele personale şi dacă dreptul utilizatorilor la confidenţialitate ar fi încălcat, a mai spus Stanzione. (Hotnews)

8. Erste Group Bank AG, acţionarul majoritar al BCR, a anunţat că redresarea economică din regiunea în care operează depinde de o rată ridicată de vaccinare şi de utilizarea eficientă a granturilor din Fondul de redresare al UE. Grupul bancar estimează o creştere economică de 4,2% pentru România în acest an şi de 4,5% în 2022. (News.ro)

O știre din Cronica Sportivă: Simona Halep a câștigat clar în primul tur al turneului de la Madrid, 6-0, 7-5 cu Sara Sorribes Tormo, un start excelent în seria de turnee pe zgură outdoor pentru dubla campioană de Grand Slam. Ea o va întâlni mâine, în turul 2, pe Saisai Zheng. (Treizecizero)

9. Zoë Roth, cunoscută drept fetița din meme-ul “Disaster Girl” din 2005, a vândut meme-ul ca NFT pentru 180 ETH, care valorează aproape $500.000. Acum studentă, Zoë Roth spune că va folosi banii pentru a-și plăti împrumuturile de facultate și pentru donații. (NY Times)

10. Reţelele de socializare sunt boicotate în acest weekend de numeroşi sportivi şi mai multe cluburi, în special din Anglia, în semn de protest faţă de injuriile apărute în spaţiul online şi mai ales faţă de rasism. Clubul Manchester United, campionul mondial de Formula 1 Lewis Hamilton, ITF şi chiar UEFA se numără printre cei care au ales calea boicotului. Manchester United a notat, pe site-ul oficial, că din septembrie 2019 şi până acum numărul mesajelor jignitoare şi rasiste adresate jucătorilor a crescut cu 350%. Şi fanii sunt vizaţi de rasism şi alte jigniri în social media, numărul mesajelor de acest gen fiind de asemenea în creştere. Drept urmare, Manchester United nu va posta nimic pe Facebook, Twitter şi Instagram în acest weekend, în semn de protest. (News.ro)

Fotografia dimineții – Dave Roth:

Ți-ar mai putea plăcea
Produsele de la Târgul de Crăciun din București sunt mai scumpe decât cele de la Paris sau Monaco – Cronica dimineții
Klaus Iohannis câștigă al doilea mandat de președinte – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău