Datoria națională brută a Statelor Unite a depășit, pentru prima oară, $31000 miliarde

Cronica de Business vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Datoria națională brută a Statelor Unite a depășit, pentru prima oară, marți, $31000 miliarde. (NYTimes)

2. Comerțul mondial va încetini anul viitor mult mai brusc decât estimările anterioare, reducând din presiunile inflaționiste, dar crescând riscul unei recesiuni globale, arătă o prognoză a Organizației Mondiale a Comerțului. Odată cu creșterea costurilor energiei și creșterea rațelor dobânzilor care afectează consumul populației, exporturile și importurile ar trebui să crească cu doar 1% în 2023, în scădere față de previziunile anterioare de 3,4%, a anunțat miercuri Organizația Mondială a Comerțului. (WSJ)

3. BERD a acordat un împrumut de 50 de milioane de euro către UniCredit Leasing Corporation pentru a sprijini clienţii de tip întreprinderi micro, mici şi mijlocii (IMM) din România. Împrumutul va sprijini aceste companii să îşi păstreze accesul neîntrerupt la finanțare, diversificând în același timp baza de finanțare a clientului și ajutându-l să devină mai competitiv și mai rezilient. (Link)

4. Cel mai mare operator de rețea electrică din Germania a anunțat că țara ar putea fi nevoită să restricționeze exporturile de energie electrică în această iarnă, ca o ultimă soluție pentru a evita întreruperile de curent. (Bloomberg)

5. Emiratele Arabe Unite vor susține, cel mai probabil, reducerile substanțiale ale producției de petrol propuse de Arabia Saudită și Rusia la reuniunea OPEC+ de miercuri, o lovitură pentru eforturile SUA de a încerca să oprească această reducere. „Deși respectă opinia Statelor Unite, organizația trebuie să facă ceea ce este în interesul ei”, a declarat o sursă din interiorul OPEC+. (FT)

6. Dobânda la creditele ipotecare pe 30 ani din SUA a crescut la 6,75%. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani. (Bloomberg)

7. Elon Musk a confirmat oferta de a cumpăra Twitter la prețul inițial de $54,20 pe acțiune, $44 miliarde in total, abandonând acțiunea de renunțare la tranzacție și implicit la luptă litigioasă în sala de judecată. Musk a făcut propunerea într-o scrisoare trimisă către Twitter,, potrivit unor informații confirmate de SEC, Comisia americană pentru Valori Mobiliare și Burse (Bloomberg). Acțiunile Twitter au crescut cu 22% după  acest anunț. (WSJ)

8. Guvernul spaniol a anunțat că pensiile vor crește cu minim 8,5% anul viitor, conform propunerii de buget. Comparativ cu acest an, bugetul pentru pensii va crește cu peste 11%. (ElPais)

9. Criza de pe piața gazelor naturale a generat costuri record pentru închirierea vapoarelor care transportă gaze lichefiate. Shell a ajuns să plătească $400.000 pe zi pentru închirierea unei astfel de nave pentru a transporta gazele din SUA. Lipsa acestor nave reprezintă un nou risc pentru aprovizionarea cu gaz în această iarnă. (Bloomberg)

10. Rusia urmează să reia livrările de gaze naturale către Italia, după ce le-a suspendat sâmbătă, din cauza unei ”probleme” în Austria, prin care tranzitează gazele naturale ruseţti, anunţă miercuri gigantul rus Gazprom. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Gigantul japonez de telecomunicații NTT a decis că “acasă” este principalul loc de muncă al angajaților – Cronica de Business
Cronica de business: Fondul suveran de investiții al Norvegiei a avansat cu $84 miliarde in T1