Depozitele bancare la termen ale populației au crescut cu 15 miliarde lei între ianuarie-martie 2023 – Cronica dimineții

1. Depozitele bancare la termen ale populației au crescut cu 15 miliarde lei între ianuarie-martie 2023. Deși dobânzile sunt mult sub inflație, valoarea deținerilor de bani ai populației în bănci a crescut lună de lună din august până în martie, până la 307,9 miliarde de lei, după ce oscilase între 282 și 286 de miliarde de lei din ianuarie 2022 până în august. (Cursdeguvernare)

2. Cele două legi ale educației, din proiectul prezidențial „România Educată” au fost votate de Senat, luni, în perima zi de grevă generală a angajaților din învățământ și vor fi trimise la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Printre principalele modificări se numără posibilitatea ca liceele să organizeze propriul examen de admitere, după Evaluarea Națională, pentru 50% dintre locuri și introducerea Religiei ca disciplină opțională la Bacalaureat pentru elevii de la profilul uman. (Hotnews)

3. Un cutremur cu magnitudinea 4.9 s-a produs, luni seară, în judeţul Arad, la o adâncime de 2,2 kilometri, anunţă Institutul pentru Fizica Pământului, care a revizuit informaţiile iniţiale. Magnitudinea anunţată iniţial era 4.6. IGSU a anunţat că, în judeţele unde seismul a fost resimţit, echipaje operative vor face recunoaşteri în teren. Un nou cutremur, cu magnitudinea 4.3, a avut loc în aceeaşi zonă. (News.ro)

4. România s-a alăturat luni grupului de 9 țări, printre care cele 6 fondatoare ale UE, care cer eliminarea dreptului de veto al statelor membre în două domenii esențiale – politica externă și securitatea, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe. Cele nouă state inițiatoare au lansat la 4 mai pledoaria pentru schimbarea majoră din UE. Autoritățile din România nu au discutat public – în Parlament sau în alte foruri – poziția României pe această temă. (G4Media)

5. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a obținut un verdict de „neplagiat” în legătură cu cartea care reprezintă teza sa de doctorat de la Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), au declarat surse din instituție. (Libertatea)

6. Dacia Sandero a redevenit lider în Europa, după declinul Tesla din aprilie. În aprilie, modelul fabricat de Dacia a fost din nou cel mai vândut, cu 17.257 de unități, la o distanță de circa 1300 de unități de locul al doilea, ocupat acum de Opel Corsa, după cum reiese din statisticile preliminare Data Force. (Profit.ro)

7. Danemarca ar vrea să găzduiască în iulie un summit pentru pace între Ucraina şi Rusia, însă o astfel de reuniune ar avea nevoie de implicarea Indiei, Chinei şi Braziliei, a declarat luni ministrul danez de Externe, Lars Lokke Rasmussen. (Digi24)

8. În aprilie, prețul mediu al caselor vândute în SUA a scăzut, în ritm anual, cu 4,1%. Este cea mai mare scădere înregistrată din 2012. (Link)

9. Simona Halep a anunţat că Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a cerut o nouă amânare a audierii în cazul său. Halep consideră că ITIA a dat dovadă de ipocrizie, deoarece declara că este hotărâtă să aibă o comunicare într-o manieră empatică, eficientă şi “în timp util” cu ea, deşi în acelaşi timp a cerut oficial amânarea audierii. (News.ro)

10. Serviciilor de informații din Germania le este mai greu să recruteze personal, după pandemie, deoarece candidații vor să lucreze de acasă și preferă să nu se despartă de telefoanele mobile personale, a declarat șeful serviciului german de informații externe BND. (Reuters)

Fotografia dimineții – Actorul Ray Stevenson a decedat la vârsta de 58 de ani:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – 3 ani de la Colectiv
Guvernul spaniol a decis interzicerea oricărei concedieri în timpul pandemiei de coronavirus – Cronica dimineţii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău