Doar 25,75% dintre bătrânii cu vârste de peste 80 de ani din România sunt vaccinați cu cel puțin o doză – Cronica dimineții

1. România stă foarte prost la vaccinarea anti-COVID a persoanelor vulnerabile, doar 25,75% dintre bătrânii cu vârste de peste 80 de ani de la noi din țară fiind vaccinați cu cel puțin o doză. Aproape 690.000 de bătrâni cu vârste de la 80 de ani în sus sunt neprotejați în fața celui de-al cincilea val al pandemiei de coronavirus, pe care România îl traversează în acest moment. (Link)

2. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că actualul Guvern trebuie să fie foarte atent la măsurile economice pe care le ia pentru că riscă să apară o nouă recesiune. Cîţu a explicat că, dacă vor fi luaţi bani de la investiţii şi vor fi alocaţi către domeniul social, sau dacă vor fi tăiate anumite taxe, ”eşecul este garantat”. (News.ro)

3. Fostul primar al Capitalei Gabriela Firea a anunțat că ANRE a aprobat tariful local pentru Termoenergetica, acesta fiind de 980 de lei, dublu față de cât era în prezent. Firea susține că bucureștenii vor plăti facturi mai mari pentru apa ”călâie” pe care o primesc ”cu țârâita”. (Profit.ro)

4. USR a reclamat ”cel mai mare tun imobiliar din România, în valoare de 1 miliard de euro”, la Mogoşoaia. Formaţiunea susţine că mai mulţi liberali vor beneficia de pe urma acestuia, între aceştia aflându-se Alina Gorghiu. (News.ro)

5. Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a declarat, la Moscova, “că Rusia și Germania joacă ambele un rol important în casa noastră comună europeană. Avem un interes fundamental să păstrăm relații stabile”. Baerbock a continuat subliniind că menținerea ordinii păcii europene și respectarea regulilor internaționale „sunt la baza existenței noastre”. (Euractiv)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 15 WTA şi cap de serie numărul 14, s-a calificat, marţi, în turul al doilea al Australian Open, după ce a trecut, cu scorul de 6-4, 6-3, de poloneza Magdalena Frech, locul 102 WTA. În manşa următoare, Simona Halep va evolua cu brazilianca Beatriz Haddad Maia, locul 83 WTA. News.ro

6. Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, se va întâlni, vineri, la Geneva, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Blinken va merge la Geneva de la Kiev, unde ajunge azi pentru a-i asigura pe ucrainieni de suportul Statelor Unite în cazul unei invazii ruse. (Axios)

7. Nu există în prezent nicio dovadă că adolescenţii şi copiii sănătoşi au nevoie de doze booster de vaccin împotriva COVID-19, a declarat coordonatoarea ştiinţifică a OMS, Soumya Swaminathan. (Reuters)

8. Certificatul de vaccinare din Franța a crescut numărul persoanelor de peste 60 de ani care s-au vaccinat, în trimestrul patru al anului trecut, cu 9%. (FT)

9. Ministrul de Finanțe din Israel, Avigdor Liberman, a cerut încetarea utilizării pe scară largă a certificatului de vaccinare împotriva COVID-19 pentru a intra în anumite locații. „Nu există nicio justificare medicală sau epidemiologică în obligativitatea Green Pass-ului, conform mai multor experți. Există, totuși, un prejudiciu direct economic și o contribuție deloc nesemnificativă la panica zilnică în rândul populației”. Liberman a anunțat că lucrează cu „toate autoritățile” pentru a scăpa de Green Pass și „a menține rutina unei vieți normale pentru noi toți”. Israel a înregistrat 65.259 noi cazuri luni și 62.210 duminică, ambele fiind recorduri, de la începutul pandemiei. (TimesofIsrael)

10. Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat la un an de închisoare cu executare pe un bărbat din Galaţi, care în urmă cu trei ani a omorât câinele unui vecin. Decizia este definitivă. (G4Media)

Fotografia dimineții – Nick Kyrgios își face un selfie cu spectatorii după ce a trecut în turul 2 la Australian Open. Dave Hunt/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Ciucă: Rata de absorbţie a fondurilor europene de 64,5% plasează România la un nivel egal cu Germania – Cronica dimineții
289 de copii au murit în primele şase luni ale anului 2023 încercând să traverseze Marea Mediterană – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău