Dobânzile la care se împrumută Guvernul au coborât în februarie la cel mai redus nivel începând din 2016 – Cronica dimineții

1. Pentru prima oară în ultimele șapte săptămâni, numărul cazurilor noi de infectare cu noul coronavirus a crescut săptămâna trecută, comparativ cu săptămâna precedentă. Anunțul a fost făcut de Organizația Mondială a Sănătății. (Reuters)

2. Ministerul Educaţiei a anunţat, luni seară, că 405 elevi şi 418 angajaţi din învăţământ au fost infectaţi în perioada 23 februarie – 1 martie. (News.ro)

3. Dobânzile la care se împrumută Guvernul au coborât în februarie la cel mai redus nivel începând din 2016. Direcția e alimentată în mare măsură de reducerea ratei-cheie de către BNR în ultimul an, culminând cu tăierea ratei la un minim istoric, de 1,25%, în ianuarie. (Profit.ro)

4. Comisia Europeană va prezenta pe 17 martie un pachet de măsuri axat pe desfăşurarea călătoriilor şi ridicarea restricţiilor impuse din cauza pandemiei, care va include şi propunerea sa privind „paşapoartele verzi digitale”, a declarat luni vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas. Acesta a asigurat că obiectivul va fi „stabilirea unei direcţii comune către o deschidere sigură şi egală a Europei”. Acest „paşaport” va fi propus de Comisia Europeană ca un instrument „legislativ”, aşadar nu va fi opţional, şi va avea la bază tratatele europene şi libertatea de circulaţie în UE, a explicat vicepreşedintele Comisiei Europene. (Hotnews)

Una din Cronica Sportivă: Actualul lider mondial din clasamentul ATP, Novak Djokovic, l-a egalat ieri pe elveţianul Roger Federer, ca număr de săptămâni (310) pe locul 1 în clasamentul mondial al jucătorilor profesionişti (ATP). El va rămâne pe acest loc și săptămâna viitoare, astfel că sârbul va deveni cel mai longeviv lider mondial din istorie. (Eurosport)

5. Ministrul Educaţiei consideră că este nevoie de educaţie sexuală în şcoală. Ministrul a anunţat că astfel de ore au loc şi în prezent, în cadrul orelor de Educaţie pentru sănătate, dar care este opţională şi la care nu participă un număr mare de elevi. (G4Media)

6. Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, cu active de aproape $1300 miliarde, a renunțat la întreg portofoliul de titluri de stat românești, concomitent cu reducerea expunerii pe acțiunile companiilor listate la București. (Profit.ro)

7. În Franța, utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID -19 va fi extinsă la persoanele cu vârsta cuprinsă între 65 și 75 de ani și care prezintă comorbidități, a declarat luni seara ministrul Sănătății, Olivier Veran. (Ziare)

8. Senatoarea democrată Elisabeth Warren a propus ieri o lege nouă pentru taxarea gospodăriilor bogate. Familiile care au o avere între $50 de milioane și $1 miliard ar plăti 2% din suma anual. Taxa crește la 3% pentru cei a căror avere depășește $1 miliard. Banii rezultați ar fi folosiți de administrația Biden pentru dezvoltarea infrastructurii, sănătate sau în programele de îngrijire a copiilor. (Bloomberg)

9. Țara Galilor a devenit prima țară din Marea Britanie care interzice fumatul în aer liber în zonele unde se află spitale, școli și locuri de joacă pentru copii. O amendă de 100 lire a fost instituită pentru cei care încalcă legea. (TheGuardian)

10. 52,3% dintre germanii care au răspuns unui sondaj s-au declarat de acord cu interzicerea accesului mașinilor în centrul orașelor și crearea unor spații pietonale, precum și a unor piste pentru bicicliști. 40,1% s-au împotrivit, iar 7,6% sunt indeciși. (Link)

Fotografia dimineții – Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy ajunge la tribunalul din Paris pentru a asculta verdictul în dosarul în care este acuzat de corupție. Sarkozy a fost condamnat la 3 ani de închisoare. Anne-Christine Poujoulat/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Platforma de programare a fost optimizată şi arată poziţia în lista de aşteptare şi capacitatea de vaccinare – Cronica dimineții
Record de cazuri noi în România și SUA – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău