Dragoş Pîslaru (ex USR): Ieşirea USR de la guvernare a fost o greşeală – Cronica dimineții

1. Eurodeputatul Dragoş Pîslaru, demisionar din USR şi cofondator al partidului REPER, a declarat, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că ieşirea USR de la guvernare a fost o greşeală, fiind o acţiune mult prea impulsivă. Pîslaru consideră că maturitatea şi responsabilitatea politică înseamnă să te gândeşti mai mult la consecinţe în cazul în care iei o decizie, chiar dacă aceea pare corectă în momentul respectiv. (News.ro)

2. Un număr de 388 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte unităţi sanitare în 2021, cu 43 de copii mai puţini faţă de perioada similară din 2020, conform datelor publicate pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii. Dintre aceştia, 295 de copii au fost părăsiţi în maternităţi, 84 în secţiile de pediatrie, iar nouă au fost lăsaţi în alte secţii de spital. (G4Media)

3. Rezultatele primului tur al alegerilor generale din Franța, desfășurate duminică, arată că alianța de Centru a președintelui Macron ar putea pierde majoritatea din parlament. Alianța de stânga, formată din socialiști, verzi și comuniști, a obținut aproximativ 25% din voturi, la fel ca alianța ”Ensemble” a președintelui Macron. Președintele Franței are puteri absolute în ceea ce privește politica Externă și Apărarea, însă are nevoie de aprobarea parlamentului pe decizii domestice. (TheGuardian)

4. Ucraina a stabilit două rute prin Polonia şi România pentru a exporta cereale şi a preveni o criză alimentară globală, însă blocajele au încetinit lanţul de aprovizionare, a declarat, duminică, viceministrul ucrainean de Externe. (News.ro)

Din Cronica de Carte: Bill Gates a revenit cu o nouă listă de recomandări, una cu 5 cărți de citit în vara anului 2022. Printre acestea, se numără „Puterea”, de Naomi Alderman (la noi, la Editura Storia Books), „Ministerul pentru viitor”, de Kim Stanley Robinson (Editura Nemira) și „The Lincoln Highway”, de Amor Towles. (Gates Notes)

5. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, după întâlnirea cu președintele Volodimir Zelenski, că este nevoie ca Ucraina să își consolideze legislația anticorupție. Comisia Europeană este așteptată să își finalizeze avizul privind aderarea Ucrainei la UE săptămâna viitoare. (Digi24)

6. În primul an de activitate al Parchetului European, condus de Laura Kovesi, mai mult de jumătate din anchetele desfășurate de procurorii europeni au avut legătură cu patru țări: Italia, Bulgaria, România și Germania. (DerSpiegel)

7. Deși numărul focoaselor nucleare a scăzut între ianuarie 2021 și ianuarie 2022, există un risc real ca acestea să crească în anii utmători, pentru prima oară de la terminarea războiului rece. Avertismentul vine de la Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), think-tank care monitorizează evoluția armamentului la nivel global. Nouă țări au arme nucleare, Rusia având cele mai multe, cu aproximativ 550 peste SUA. (Reuters)

8. Preocupările de securitate ridicate de Turcia cu privire la opoziţia faţă de cererile de aderare ale Finlandei şi Suediei la NATO sunt legitime, în contextul în care niciun alt stat aliat NATO nu a fost vizat de mai multe atacuri teroriste, a declarat,secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, într-o vizită în Finlanda. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 20 WTA şi favorită 2, o va întâlni pe sportiva ucraineană Lesia Tsurenko, numărul 116 WTA, în primul tur al turneului de categorie WTA 250 de la Birmingham.

9. Vicepreşedintele Republicii Bulgaria, Iliana Iotova, a declarat duminică, la Arad, că Macedonia de Nord nu a îndeplinit una dintre cererile principale ale Bulgariei de a adera la UE, respectiv aceea de respectare a drepturilor minorităţilor. Iotova a precizat că Bulgaria se va opune aderării la UE a Macedoniei de Nord. (Hotnews)

10. Netflix a anunțat sezonul doi din serialul corean „Squid Game”, fără să precizeze când va fi disponibil pe platformă. (Reuters)

Fotografia dimineții – Emmanuel Macron îi sărută chelia unui bărbat la sosirea la secția de vot. Francezii au avut duminică alegeri generale, prezentă la vot fiind foarte scăzută, sub 50%. Yves Herman/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – A fost lansat programul Start-Up Nation, ediția 2018-2019
Năsui: Nu există consens în coaliţie pentru desfiinţarea pensiilor speciale – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău