Editura Nemira lansează „Restart la Povești”, inițiativă care va duce scriitorii, ilustratorii români și iubitorii de povești aproape de copii – Cronica de Carte
1. „Povestea slujitoarei”, „Ochi de pisică” (ambele, traduse la Editura Art), „Alias Grace” (Editura Corint), „Burning Questions: Essays 2004-2021” și „Paper Boat: New and Selected Poems 1961-2023” sunt pe primele cinci locuri într-un top al celor mai bune 10 cărți semnate de Margaret Atwood. (The Guardian)
2. Mai multe studii au demonstrat că timpul de ecran la copiii mici (1-5 ani) este asociat cu întârzieri în dezvoltarea cognitivă și socială. Pentru a contracara acest fenomen îngrijorător, editura Nemira lansează „Restart la Povești”, inițiativă care va duce scriitorii, ilustratorii români și iubitorii de povești aproape de copii – în grădinițe și în școli pentru a le citi și a le crea legături timpurii și trainice cu obiceiul lecturii – fără de care educația formală nu este posibilă. (Răsfoiala)
3. Proiectul european CELA – Connecting Emerging Literary Artists lansează un nou apel la înscrieri pentru scriitorii de limba română aflați la început de carieră. CELA urmărește să ofere creatorilor literari din piețe editoriale europene mici posibilitatea de a-și construi o carieră internațională, de a atrage un public din cât mai multe țări și de a-și dezvolta competențele profesionale. Pentru acest apel la candidaturi, se caută 3 scriitori la început de drum, care vor face parte din ciclul al doilea al proiectului, în perioada octombrie 2025 – iulie 2027. (FILIT Iași)
4. Parnassus Books, deținută de Ann Patchett, autoarea romanului Casa Olandeză, An unlikely story, deținută de Jeff Kinney, autorul seriei de bestselleruri Jurnalul unui puști, și Beastly Books, deschisă de George R.R. Martin, autorul seriei Urzeala Tronurilor, sunt printre librăriile deținute sau deschide de scriitori contemporani cunoscuți. (Răsfoiala)
5. Opt elevi de clasa a 8-a din sate izolate au urcat pe scena Galei Bookland – asociația care sprijină copii excepționali din medii defavorizate. Patru dintre ei au primit burse în valoare de 35.000 de euro fiecare, oferite de PRO TV, în cadrul campaniei „Deșteaptă-te, România!”. Banii vor acoperi toate costurile necesare educației (transport, cazare, masă, rechizite etc.), de la liceu până la terminarea facultății. Alți patru finaliști au fost recompensați cu premii speciale în valoare de 2.500 euro fiecare, constând într-un laptop, un telefon și un voucher pentru cursuri, ateliere, cărți și rechizite, precum și participarea la Tabăra Coolturală BookLand. (Știrile ProTV)
6. „Despre tiranie. Douăzeci de lecții ale secolului XX”, de Timothy Snyder (la noi, la Editura Trei), „Careless People”, de Sarah Wynn-Williams, „Răsăritul în ziua extragerii”, de Suzanne Collins (Editura Nemira), „Pilda semănătorului”, de Octavia E Butler (Editura Hecate) și „We Can Do Hard Things”, de Abby Wambach, Amanda Doyle și Glennon Doyle, sunt primele 5 cărți în topul celor mai vândute volume din acest an, în topul librăriilor independente americane. (Bookshop.org)
7. „Hot Girls with Balls”, de Benedict Nguyễn, „Solitaria”, de Eliana Alves Cruz, „The Invention of Charlotte Brontë”, de Graham Watson, „Archipelago”, de Natalie Bakopoulos, și „Mother Mary Comes to Me”, de Arundhati Roy, sunt printre cele mai bune peste 100 de cărți care vor apărea în această vară, în viziunea The Millions.
8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, respectiv volumul „Edge of Honor”, de Brad Thor (al 24-lea volum din seria Scot Harvath); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află volumul „The Body Keeps the Score”, de Bessel van der Kolk (a 250-a săptămână în top). O altă noutate interesantă în top, la categoria ficțiune, respectiv „Do Not Disturb”, de Freida McFadden. (New York Times)
9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:
-Strigoiul, de Mihai Șteț, Editura Hyperliteratura
-Dezrădăcinații, de Cătălin Ceaușoglu, Editura Trei
-Femei la graniță. Ce ne scriem când nu ne citește nimeni, de Maria Tănăsescu și Alexandra Rusu, Editura Trei
-Studiu de caz, de Graeme Macrae, Editura Art
-Ferrari Rex, de Luca Dal Monte, Editura Zyx Books
-Începe cu DE CE. Cum ne inspiră marii lideri să trecem la acțiune, de Simon Sinek, Editura Publica
-Ghidul drumețului, de Tristan Gooley, Editura Pilot Books
-Intermezzo, de Sally Rooney, Curtea Veche Publishing
-Să ai totul, de Marco Missiroli, Editura Trei
-Orbirea râurilor, de Mia Couto, Editura Polirom
-Acnee, de Laura Chinn, Editura Alice Books
10. Pe scurt, din lumea literară:
-Un tur imersiv reconstituie viaţa Annei Frank la Amsterdam, cu ajutorul inteligenţei artificiale, cu ajutorul unui nou dispozitiv care combină tehnologia şi inteligenţa artificială este oferit turiştilor care doresc să înţeleagă mai bine viaţa ei (News.ro);
-Scriitoarea sudaneză Leila Aboulela a primit Premiul PEN Pinter pentru scrierile sale despre migrație, credință și viața femeilor (The Guardian);
-Editura New Modern va publica volumul „Ringo: A Fab Life”, de Tom Doyle, biografia fostului membru al formației The Beatles (BookSeller);
-Cele mai bune volume de poezie contemporană în limba engleză, apărute în ultima perioadă (The Guardian);
-10 cărți care ne vor determina să reconsiderăm inteligența artificială (People);
-Cele mai bune 10 cărți clasice ale literaturii britanice (Five Books).
Fotografia săptămânii: Librăria Parnassus Books din Nashville (SUA), deținută de scriitoarea Ann Patchett, autoarea romanului „Casa Olandeză”. Sursă: Răsfoiala.