Efectul pandemiei: Bibliotecile din România au eliberat 20,6 milioane volume anul trecut, cu 12,7 milioane volume mai puţin faţă de anul 2019 – Cronica de Carte

1. Activitatea unităţilor cultural-artistice din România a fost puternic influenţată de pandemie în anul 2020, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică: bibliotecile au eliberat 20,6 milioane volume, cu 12,7 milioane volume mai puţin faţă de anul 2019; reţeaua bibliotecilor care au funcţionat în anul 2020 a fost formată dintr-un număr de 8.829 biblioteci, mai puţin cu 393 unităţi faţă de anul anterior; numărul utilizatorilor activi a fost de 2,5 milioane persoane în anul 2020, cu 598.000 utilizatori activi mai puţini faţă de anul 2019. (News.ro)

2. „Circe”, de Madeleine Miller (Editura Paladin), „Scriitori și îndrăgostiți”, de Lily King (Editura Trei), „Casa olandeză”, de Ann Patchett (Editura Humanitas Fiction) și „În umbra ei”, de Simona Antonescu (Editura Polirom) sunt printre romanele recomandate de „Blogul unei cititoare de cursă lungă” pentru vacanța de vară 2021. (Laura Câlțea)

3. 521 de romane vor concura pentru cele mai importante premii literare franceze, din așa-numita ”rentrée littéraire”, ce ține de la finalul lui august până în luna noiembrie. Dintre acestea, 379 sunt romane franceze, iar 142 sunt romane traduse în limba franceză. Printre autorii cu cărți noi se numără David Diop, Patrick Modiano, Amélie Nothomb, Quentin Tarantino și Paolo Cognetti. (Livres Hebdo)

4. Prințul Charles a ales cinci dintre cărțile sale favorite pentru a le împărtăși cu membrii clubului de carte ținut de soția sa, Ducesa de Cornwall, printre care se numără „Along The Enchanted Way: A Story of Love and Life in Romania”, de William Blacker și „Lustrum. Cicero: Pe culmile gloriei”, de Robert Harris (apărută la noi la Editura All). (BookSeller)

5. Uniunea Națională a Editurilor franceze a anunțat rezultatele industriei editoriale aferente anului 2020: cifra totală de vânzărilor de carte în Franța a scăzut cu 2,3%, comparativ cu 2019, la 2.740 miliarde Euro; s-au vândut în total 422 de milioane de exemplare de cărți; vânzarea de benzi desenate a crescut cu 6%, odată cu succesul cărților manga, iar la cărțile digitale a urcat cu 13,5%. (ActuaLitte)

6. Elizabeth Gonzalez James, autoarea cărții „Mona at Sea”, recomandă nouă cărți care au în centru personaje care caută un loc de muncă sau nu sunt apreciați la locul de muncă actual, printre care se află volume precum „Viața financiară a poeților”, de Jess Walter, „Cronica păsării-arc”, de Haruki Murakami (ambele la Editura Polirom) și „Pilda semănătorului”, de Octavia E. Butler (Editura Hecate). (Electric Literature)

7. O călătorie virtuală în Veneția, prin intermediul cărților care se petrec în acest oraș, ne propune volume precum „Orașele invizibile”, de Italo Calvino (la noi, la Editura All), „Moarte la Veneția”, de Thomas Mann și „Dincolo de râu și între copaci”, de Ernest Hemingway. (Literary Hub)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află thriller-ul „The Last Thing He Told Me”, de Laura Dave (a opta săptămână în top); la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află volumul „The Body Keeps the Score”, de Bessel van der Kolk, despre vindecarea traumelor (a 44-a săptămână în top) (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Noaptea plec, noaptea mă-ntorc, de Florin Lăzărescu, Editura Polirom

-Urmuz. Cei dintâi trăsniți, de Alexandru Vakulovski, Editura Polirom

-Nadia și Securitatea, de Stejărel Olaru, Editura Epica

-Pasărea vopsită, de Jerzy Kosiński, Editura Litera

-Găuri negre, găuri de vierme și călătoria în timp, de Jim Al-Khalili, Editura Humanitas

-Elefantul din creier. Motivațiile noastre ascunse din viața de zi cu zi, de Kevin Simler și Robin Hanson, Editura Trei

-Povești despre două planete. Schimbări climatice și inegalitate într-o lume divizată, ediția coordonată de John Freeman, Black Button Books

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Ali Smith și Joshua Yaffa au câștigat anul acesta Premiile Orwell pentru ficțiune politică, respectiv pentru non-ficțiune politică (The Guardian);

-Editura DK va publica volumul de benzi desenate „The Most Important Comic Book on Earth”, care va cuprinde 120 de povești vizuale despre mediu și ecologie, având ca autori celebrități precum Ricky Gervais, Judi Dench și Peter Gabriel (BookSeller); 

-Muzeul Charles Dickens din Londra a deschis o nouă expoziție care îi încurajează pe vizitatori să calce pe urmele lui Charles Dickens și să viziteze locurile care au inspirat romanul său clasic „Oliver Twist” (The Guardian);

-Agenția de știri italiană Ansa a dezvăluit descoperirea a patru povești ale lui Andrea Camilleri, în arhivele ziarului L’Ora achiziționate de biblioteca centrală a regiunii Sicilia. Acestea au fost publicate în 1949, când Camilleri avea 24 de ani, și vor fi acum disponibile online (ActuaLitte).

Fotografia ediției: A fost dezvăluită coperta noii cărți pentru copii semnată de J.K. Rowling, The Christmas Pig, care va apărea pe 12 octombrie. Sursa: BookSeller.

Ți-ar mai putea plăcea
Nominalizările Premiilor Radio România Cultural 2022 – Cronica de Carte
Cele mai bune cărți ale anului 2021, în viziunea Amazon – Cronica de carte
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău