Elevii revin la cursuri luni, după vacanţa de iarnă – Cronica dimineții

1. Elevii revin la cursuri luni, după vacanţa de iarnă, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Pentru prima dată, structura noului an şcolar include cinci module de învăţare şi cinci vacanţe. Următoarea vacanţă, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene, este de o săptămână și e programată în perioada 6 – 26 februarie – decalată în funcție de județ. Vineri, Ministerul Educaţiei a transmis, din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal şi a recomandat inspectorilor şcolari să sprijine unităţile de învăţământ pentru a continua procesul educaţional în condiţii normale şi să pună accent pe prevenţie. (G4Media)

2. O nouă înregistrare video publicată pe rețelele sociale arată o coloană blindate turcești 4×4 Kirpi pe străzile din Ucraina, la câteva zile după ce un tren încărcat cu zeci de vehicule militare furnizate de Turcia trupelor ucrainene a fost filmat trecând prin gara Bacău. Ukraine Weapons Tracker notează un lucru interesant, blindatele turcești care au ajuns în Ucraina ar fi echipate cu turele telecomandate Pro Optica „Anubis” românești. (Hotnews)

3. Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 95,62 miliarde de lei, la finalul lunii noiembrie 2022, în creştere cu 11% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2021, potrivit statisticii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 60,065 miliarde de lei, respectiv 62,79%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 20,847 miliarde de lei (21,79%), iar pe poziţia a treia obligaţiunile corporative, cu 7,668 miliarde de lei (8,02% din total active). Conform ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,946 milioane de participanţi. (Digi24)

4. Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat că pe 6 februarie, la Curtea de Apel Bucureşti, va avea primul termen de judecată în procesul în care a cerut instanţei să oblige Guvernul să organizeze alegeri în localităţile unde a fost vacantată funcţia de primar. Orban a transmis că a dat Guvernul în judecată deoarece Executivul refuză să organizeze alegeri în peste 50 de localităţi care au rămas fără primar şi astfel încalcă Constituţia. (News.ro)

5. Oleg Jdanov, analist militar și colonel în rezervă al armatei ucrainene, susține că „SUA vor să obțină în acest an o epuizare totală și definitivă a Rusiei în plan militar”, în timp ce Franța și Germania încă mai speră ca Moscova să nu fie umilită și să se revină „la relațiile de odinioară, când le oferea tuturor agenți energetici la un preț foarte bun”. 2023 ar putea deveni un an al contraofensivelor ucrainene, însă totul depinde de cantitatea armamentului occidental oferit Kievului, apreciază Jdanov. (Libertatea)

Promo: Dorești să aplici pentru o viză de America și te gândești oare care sunt pașii, documentele necesare, cât durează totul și cum te programezi pentru interviu la o ambasadă SUA din România sau orice altă țară? Informează-te acum. Fă-o legal: https://vizeamerica.com

6. Turcia, care blochează din luna mai aderarea Suediei şi a Finlandei la NATO, are pretenţii pe care Suedia nu poate şi nu vrea să le satisfacă, a declarat, duminică, premierul suedez Ulf Kristersson. „Turcia confirmă că am făcut ceea ce am spus că vom face, dar spune şi că vrea lucruri pe care nu putem şi nu vrem să i le dăm”, a spus Kristersson în cadrul unei conferinţe despre apărare şi securitate, în prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Finlanda şi Suedia şi-au anunțat în mai candidatura comună la aderarea la NATO, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, abandonându-şi astfel decenii de neutralitate militară. Candidatura este necesar să fie acceptată în unanimitate de către cele 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice. (News.ro)

7. Mii de protestatari ai fostului președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, au luat cu asalt clădirile Congresului și cele ale Curții Supreme a țării din capitala Brasília, mulți cerând intervenția militară pentru a-l înlătura pe Luiz Inacio Lula da Silva, liderul de stânga care a preluat mandatul de președinte săptămâna trecută. Forțele de ordine au dispersat protestatarii. Cel puţin 400 de susținători ai fostului preşedinte au fost arestaţi fiind acuzați de vandalizare. (WSJ)

8. Un judecător american a acceptat recunoașterea vinovăției de către Danske Bank, cea mai mare bancă din Danemarca, pentru o acuzație de conspirație pentru fraudă bancară. Banca a acceptat să plătească peste $2 miliarde pentru a pune capăt anchetelor privind spălarea banilor prin intermediul unei filiale din Estonia. (Profit.ro)

9. Școlile publice din Seattle au intentat un proces împotriva mai multor rețele sociale, acuzându-le că dăunează sănătății mintale a tinerilor din întreaga țară. Procesul, care a fost intentat vineri la un tribunal de district din SUA, acuză companiile de social media din spatele TikTok, Facebook, Instagram, Snapchat și YouTube că au creat o „criză de sănătate mintală în rândul tinerilor din SUA”. (TheGuardian)

10. Deputatul Dumitru Viorel Focşa, care a fost exclus din AUR, după ce şi-a agresat soţia, a declarat că nu va demisiona din Parlament, aşa cum i-a cerut conducerea partidului, precizând că ar fi făcut acest lucru dacă ancheta penală ar fi arătat că este vinovat de acuzaţiile care i se aduc, menţionând că Juriul de Onoare al Alianţei pentru Unirea Românilor a luat o decizie înaintea anchetei organelor de cercetare. El a mai declarat că nu vede bine direcţia în care se îndreaptă AUR, precizând că decizia de excludere a fost “o execuţie în stil Troţki – Stalin”. (News.ro)

Fotografia dimineții este din Brazilia, de la asaltul asupra cladirilor Congresului și a Curții Supreme.ERALDO PERES/ASSOCIATED PRESS:

Ți-ar mai putea plăcea
Traficul la metrou a crescut cu aproape 15% în primele șase luni din acest an – Cronica dimineții
Roubini: Lumea este amenințată de 10 crize simultane, care vor destabiliza economia globală, dar și felul în care muncim și trăim – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău