Emmanuel Macron a fost reales președinte al Franței – Cronica dimineții

1. Emmanuel Macron a câștigat un nou mandat de președinte al Franței, după alegerile de ieri. Macron, care devine primul președinte francez ce câștigă un al doilea mandat în ultimii 20 de ani, a obținut 57+% din voturi. El a promis că va uni o Franță divizată. Marine Le Pen, contracandidata naționalistă, a obținut 12 milioane de voturi cu platforma sa anti imigrație. (TheGuardian)

2. Președintele României, Klaus Iohannis, l-a felicitat duminică pe președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru realegerea în funcție. „Mă bucur că voi continua să lucrez cu dvs.”, i-a transmis Iohannis omologului francez. (Hotnews)

3. Statele Unite au încercat să țină secretă vizită a doi înalți oficiali în Ucraina. Secretarul de Stat Antony Blinken și Secretarul Apărării, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, s-au întâlnit aseară cu președintele Zelenski. Americanii nu au confirmat întâlnirea până când cei doi nu au părăsit în siguranță Ucraina. Vizita fusese însă anunțată, încă de sâmbătă, de președintele ucrainean. (NYTimes)

4. Ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg se opune acordării Ucrainei statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Schallenberg consideră că este necesar ca UE să-şi consolideze relaţiile cu Ucraina, însă nu printr-o aderare, ci prin mai multă ”flexibilitate”. (News.ro)

Din Cronica de Carte: Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture a creat platforma gratuită notebune.ro, pentru pregătirea elevilor de liceu și de gimnaziu pentru examenele de final de an la matematică și limba și literatura română (Edupedu)

5. Responsabilii de la Banca Centrală Europeană doresc să încheie cât mai rapid posibil achizițiile de obligațiuni și să majoreze dobânda de referință, încă din luna iulie și cel mai târziu în septembrie, au declarat pentru Reuters mai multe surse. (Profit.ro)

6. Freedom Movement, un partid înființat la finalul lunii ianuarie, condus de un fost manager, a câștigat alegerile generale din Slovenia, depășind partidul naționalist al premierului Janez Jansa, un apropiat al premierului ungar Viktor Orban. Freedom Movement va face o alianță de stânga pentru a putea guverna. (Bloomberg)

7. Rusia a desfăşurat lansatoare mobile de rachete de tip Iskander-M la mai puţin de 60 de kilometri de frontiera cu Ucraina, a anunţat duminică Statul Major al armatei ucrainene. Iskander este un sistem de rachete balistice mobile – denumite SS-26 Stone de către NATO – care a înlocuit rachetele societice de tip Scud. Cele două rachete ale sistemului au o rază de până la 500 de kilometri şi pot purta atât ogive convenţionale, cât şi focoase nucleare. (News.ro)

8. Cheltuielile pe armament au depășit, anul trecut, pentru prima oară, $2000 de miliarde și vor crește anul acesta, pe măsură ce țările europene își vor întări armatele după invazia rusă din Ucraina. În 2021, s-au cheltuit $2113 miliarde pe arme, cu 0,7% mai mult decât în 2020, conform raportului publicat de Stockholm International Peace Research Institute/SIPRI. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: Naţionala de handbal feminin a României a învins duminică, la Râmnicu Vâlcea, reprezentativa Austriei, scor 38-29 (19-13), în ultimul meci din grupa 2 preliminară a Campionatului European din 2022 şi s-a calificat la turneul final. În urma rezultatului, tricolorele încheie pe locul 2, cu 7 puncte, după liderul neînvins Danemarca (10), ambele fiind calificate la turneul final.

9. Un pacient care a fost testat pozitiv cu COVID-19 timp de 16 luni, până la moartea lui, reprezintă cazul cu cea mai îndelungată infecţie provocată de noul coronavirus, potrivit unui studiu dedicat evoluţiei virusului SARS-CoV-2 la persoane imunodeprimate. (Hotnews)

10. Un tratament experimental de la Shionogi & Co Ltd a demonstrat că elimină rapid virusul care provoacă COVID-19, potrivit unor noi date rezultate în urma testelor clinice, a anunțat producătorul japonez de medicamente. (Digi24)

Fotografia dimineții – Macron, pe scenă, mulțumind soției și suporterilor pentru victoria de ieri. Thomas COEX / AFP:

Ți-ar mai putea plăcea
PMP a votat pentru crearea unei alianţe politice cu USR şi Forţa Dreptei – Cronica dimineții
Microsoft și-a consolidat statutul de cea mai valoroasă companie din lume – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău