Erdogan câștiga alegerile prezidențiale din Turcia – Cronica dimineții

1. Guvernul a anunţat, duminică prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, o ordonanţă de urgenţă pentru acordare unei prime pentru cariera didactică din învăţământul de stat, în valoare de 1.500, care va fi dată în luna octombrie a acestui an. De asemenea, personalul didactic şi didactic auxiliar va primi şi o primă de compensare de 1.000 de lei, care va fi acordată în luna iunie. (News.ro)

2. Sindicatele din educaţie au răspuns ofertei Guvernului privind majorarea veniturilor afirmând că Executivul este singurul responsabil pentru continuarea grevei, dat fiind că nu a rezolvat cerinţa esenţială referitoare la emiterea unei OUG care să garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul unui debutant va fi cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie. (News.ro)

3. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi Învăţământ Preuniversitar, Iulian Cristache, a susținut duminică, după ce Guvernul a anunțat pregătirea unei OUG pentru voucherele deja anunțate și ferm respinse de cadrele didactice, că modelul de comunicare al Executivului este de neînțeles și că nu ar fi trebuit să iasă cu o astfel de informare înainte de o nouă întâlnire cu sindicatele. (Hotnews)

4. Piața imobiliară din București a înregistrat o scădere semnificativă în primele trei luni ale anului, în ceea ce privește tranzacțiile: aproximativ 10.000 de unități individuale au fost vândute în București, în primul trimestru din 2023, cu 2.800 mai puține față de perioada similară din 2022. (Economedia)

Din Cronica de Carte: Într-o anchetă realizată de BBC în rândul a 177 de experți din 56 de țări cu privire la cele mai bune cărți pentru copii din toate timpurile, „Regele tuturor sălbăticiunilor”, de Maurice Sendak, „Alice în Țara Minunilor”, de Lewis Carroll, „Pippi Șosețica”, de Astrid Lindgren, „Micul prinț”, de Antoine de Saint-Exupéry și „Hobbitul”, de JRR Tolkien, s-au situat pe primele locuri. (BBC Culture)

5. Grupul Engie România, parte a conglomeratului francez omonim de energie și utilități, cel mai mare furnizor și distribuitor local de gaze naturale, totodată producător și furnizor de energie electrică, a înregistrat anul trecut un profit net consolidat de 851,9 milioane lei, de peste 12 ori mai mare față de cel din 2021 (69,9 milioane lei), în condițiile în care își bugetase inițial pentru 2022 o pierdere de aproape 128 milioane lei. (Profit.ro)

6. Fondurile de pensii private obligatorii (Pilon II) aveau active în valoare de peste 105 miliarde de lei, la finalul lunii aprilie, în creştere cu 18,9% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2022, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). În cazul fondurilor de pensii facultative (Pilon III), activele acestora valorau aproape 4 miliarde de lei la finalul lunii aprilie, în creştere cu 17,35% față de aceeaşi dată a anului anterior. (Digi24)

7. Ministerul Afacerilor Externe anunță contactarea ambasadorului Ungariei la Bucureşti, Zákonyi Botond, căruia i-a transmis dezaprobarea fermă cu privire la mesajele publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României ce „nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări”. Reacția vine după mesajele publice transmise de preşedinta Ungariei, Katalin Novák, inclusiv pe pagina de Facebook, în contextul vizitei private şi participării la tradiţionalul pelerinaj de Rusalii de la Şumuleu Ciuc. (News.ro)

8. Preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a fost reales în funcţie, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, a anunţat duminică preşedintele Consiliului Electoral Suprem. Erdogan a fost reales cu 52.14% dintre voturile exprimate. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: ”U” Banca Transilvania Cluj a câştigat titlul naţional la baschet masculin, cu scorul de 4-2 la general, contra celor de la CSM Oradea. Succesul decisiv a fost obținut pe teren propriu, cu 70-59.

9. Numărul candidaților la examenul pentru a deveni contabil, în SUA, a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 17 ani. (FT)

10. Președintele Joe Biden a declarat că acordul pentru a ridica plafonul datoriei SUA și a preveni o situație de neîndeplinire a obligațiilor de plată va merge la vot, în Congres. Biden a spus duminică că acordul a fost un „compromis”, în timp ce președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, l-a numit „demn de poporul american”. (BBC)

Fotografia dimineții prezintă formarea unei tornade în Texas. Krystle Wright:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Finanțelor: România nu va avea recesiune economică anul acesta – Cronica dimineții
Bursa americană a înregistrat noi recorduri – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău