Eshkol Nevo la București | Cele mai bune cărți din 2019 – Cronica de Carte

1. Eshkol Nevo, considerat liderul noii generații de scriitori israelieni, va fi prezent la București, joi, 5 decembrie 2019, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, pentru a lansa cel mai recentă carte tradusă în limba română, ”Simetria dorințelor”, apărută la Editura Humanitas Fiction. (Eveniment)

2. Târgul de carte ”Shop my library” va reveni, cu ediția a 10-a, sâmbătă, 14 decembrie 2019, între orele 11.00-17.00. Acesta va avea loc în București, la Tucano Coffee, iar organizatorii promit cărți cu prețuri mici, precum și surprize – ”un blind date cu o carte la standul fiecărui expozant”. (Eveniment)

3. Au apărut deja primele liste cu cărțile anului 2019. The Financial Times a publicat selecțiile editorilor săi pentru cele mai bune cărți de ficțiune ale anului (13 la număr), printre care le regăsim și pe câștigătoarele Booker Prize, ”The Testaments”, de Margaret Atwood și ”Girl, Woman, Other”, de Bernadine Evaristo. Alte nume notabile: Colson Whitehead, Elif Shafak, Edna O’Brien. (BookSeller)

4. New York Public Library a publicat lista celor mai bune 10 cărți din 2019, pe cinci categorii diferite: cărți pentru copii, cărți în limba spaniolă pentru copii, cărți pentru adolescenți, pentru adulți (Normal People, de Sally Rooney și Three Women, de Lisa Taddeo, printre volumele nominalizate, ambele traduse în limba română), respectiv poezie. (New York Public Library)

5. Lanțul britanic de librării Foyles și-a anunțat cărțile anului: ”On Earth We’re Briefly Gorgeous”, de Ocean Vuong, este cea mai bună carte de ficțiune; ”Three Women”, de Lisa Taddeo (tradusă la Editura Litera) este laureata categoriei non-fiction; ”The Good Thieves”, de Katherine Rundell este cea mai bună carte pentru copii a anului. (BookSeller)

6. Printre cele mai bune 10 romane traduse în limba engleză din ultimii zece ani, în viziunea Literary Hub, se regăsesc cărți precum tetralogia ”Prietena mea genială”, de Elena Ferrante (la noi, la Editura Pandora M), ”Vegetariana”, de Han Kang (Editura Art), ”Frankenstein în Baghdad”, de Ahmed Saadawi (Editura Paralela 45) și ”Rătăcitorii”, de Olga Tokarczuk (Editura Polirom). (Literary Hub)

7. ”Portocala mecanică”, de Anthony Burgess, ”Amurgul marinarului”, de Yukio Mishima și ”The Fire Next Time”, de James Baldwin, sunt trei dintre cărțile care i-au influențat cel mai mult viața și cariera lui David Bowie, după cum reiese din volumul recent, ”Bowie’s Bookshelf: The Hundred Books that Changed David Bowie’s Life”, de John O’Connell. (Literary Hub)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află din nou o noutate, ”A Minute to Midnight”, de David Baldacci (thriller); la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află tot o noutate, mult-discutatul volum al autorului necunoscut Anonymus, ”A Warning”, un semnal de alarmă asupra administrației Trump. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

  • Părul contează enorm, de Dan Lungu, Editura Polirom
  • Fata cu Leica, de Helena Janeczek, Editura Art
  • Epoca întunecării. Cum a distrus creștinismul lumea clasică?, de Catherine Nixey, Editura Humanitas
  • Oameni vs. tehnologie, de Jamie Bartlett, Editura Nemira

10. Pe scurt, din lumea literară:

  • Primul album din istorie al celebrei serii Marvel Comics a fost adjudecat la o licitație pentru suma de 1,26 milioane de dolari. La apariția acestuia, în 1939, costa 10 cenți (ActuaLitte); 
  • Scriitoarea irlandeză Edna O’Brien a câștigat Premiul pentru Literatură David Cohen pentru că ”a dărâmat barierele sociale și sexuale pentru femeile din Irlanda și nu numai, pentru că a mutat munții atât din punct de vedere politic, cât și liric prin scrierile sale” (BookSeller);
  • Anul 2019 este considerat, în SUA, un an de succes în ceea ce privește comercializarea cărților. Până acum, creșterea este cu 4% față de anul 2018, valoarea totală a vânzărilor fiind de 11,4 miliarde de dolari (ActuaLitte);
  • O nouă analiză, realizată de un cercetător din Praga pe baza unor algoritmi, a dus la concluzia că jumătate din opera lui Shakespeare, ”Henric al VIII-lea”, a fost scrisă de un alt dramaturg, John Fletcher (CNN). 

Fotografia ediției: Coperta ”Chosen Ones”, primul roman pentru adulți al autoarei seriei ”Divergent”, Veronica Roth. Volumul va fi publicat în aprilie 2020. Sursa: ActuaLitte.

Ți-ar mai putea plăcea
Între 20 și 24 octombrie va avea loc Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT 2021 – Cronica de carte
Au fost anunțate Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2018 – Cronica de Carte