Experții avertizează că seceta de anul acesta ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani – Cronica de Mediu

1. Adunarea Generală a ONU declară accesul la un mediu curat și sănătos un drept universal al omului. Rezoluția, bazată pe un text similar adoptat anul trecut de Consiliul pentru Drepturile Omului, solicită statelor, organizațiilor internaționale și întreprinderilor comerciale să intensifice eforturile pentru a asigura un mediu sănătos pentru toți. (News.un.org)

2. Administraţia Naţională „Apele Române” a anunţat că, alături de reprezentanţii Hidroelectrica, reuşeşte să menţină coeficientul de umplere de peste 70% în principalele 40 de lacuri, mai exact la 73,61%. În total, 779 de localităţi au restricţii la alimentarea cu apă. Debitele Dunării au scăzut la jumătate faţă de media multianuală a lunii august. (News.ro)

3. Seceta din Marea Britanie, cea mai gravă din 1935, pune în pericol securitatea alimentară a populației. Autoritățile au interzis folosirea apei potabile pentru irigații, spălarea mașinilor sau umplerea piscinelor. (CNN.com)

4. Oamenii de știință avertizează că încălzirea globală va determina o diminuare a numărului broaștelor țestoase marine din Florida. Din cauza temperaturilor ridicate, 99% dintre puii de țestoase se nasc femele. (CNN.com)

5. Elisabeth Borne, prim-ministrul Franţei, a activat o celulă de criză interministerială şi a declarat că ţara ei se confruntă cu cea mai gravă secetă înregistrată vreodată (de la începutul măsurătorilor meteorologice moderne – n.r.), informează DPA. „Actuala secetă excepţională privează multe comunităţi de cantităţile necesare de apă şi reprezintă o tragedie pentru fermierii noştri, pentru ecosistemele şi biodiversitatea noastră”, a declarat Elisabeth Borne într-un comunicat. (g4media.ro)

6. Râurile din toată Europa sunt la debite foarte mici. Experții avertizează că seceta de anul acesta ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani, cu efecte dezastruoase pentru industrie, economie, energie și alimentație. (TheGuardian)

7. Raport ONU. Luna trecută a fost una dintre cele mai călduroase luni iulie înregistrate vreodată, cu o temperatură de 0,4 peste media din intervalul 1991-2020. S-au înregistrat anomalii de temperatură și masa ghețarilor a scăzut rapid. Portugalia, vestul Franței și Irlanda au doborât recorduri de temperatură, în timp ce Anglia a atins pentru prima dată valorile de 40. Spania a avut, de asemenea, cea mai călduroasă lună iulie, cu o temperatură națională medie de 25,6°C. Valul de caniculă a călătorit spre nord și est, ducând la temperaturi foarte ridicate în state precum Germania și părți din Scandinavia. Recorduri au fost doborâte în mai multe locații din Suedia. În același timp, din Cornul Africii până în sudul Indiei și o mare parte din Asia centrală până în cea mai mare parte a Australiei au cunoscut temperaturi sub medie. În plus, temperaturile au fost în general sub medie în Georgia și în mare parte din Turcia. (Biziday.ro)

8. 60% din terenurile UE si ale Regatul Unit se află fie sub avertismente de secetă, fie sub alertă, potrivit Observatorului European pentru Secetă. Concluziile s-au bazat pe date dintr-o perioadă de 10 zile de la sfârşitul lunii iulie. Conform raportului, 45% din teritoriu este vizat de „avertizări”, ceea ce înseamnă că există un deficit de umiditate în sol, în timp ce 15% este vizat de nivelul cel mai sever de „alertă”. (News.ro)

9. Banchiza din Antarctica a atins luna trecută cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată în iulie, în cei 44 de ani de date provenite de la sateliți, a avertizat serviciul european Copernicus privind schimbările climatice. Primul studiu realizat de NASA asupra calotei glaciare de la Polul Sud arată că aceasta se dezintegrează într-un ritm dublu decât se credea și nu va mai putea reveni până la finalul secolului la nivelul pe care îl avea în anul 2000. Acum topirea gheții se autoalimentează prin creșterea nivelului oceanului planetar. (Digi24 & Biziday.ro )

10. Arctica s-a încălzit de aproape patru ori mai repede decât restul lumii în ultimii 40 de ani, conform unui nou studiu care ridică temeri cu privire la o subestimare a modelelor climatice ale polilor, a căror încălzire are o influenţă majoră asupra creşterii nivelului mării. În 2019, grupul de experţi în climă al Naţiunilor Unite a estimat că Arctica se încălzeşte „de peste două ori media globală”, ca urmare a unui proces specific din regiune. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cea mai ridicată temperatura măsurată vreodată în Europa: 48,8 grade Celsius – Cronica de Mediu
România a scăzut cu șapte poziții în Climate Change Performance Index si ajunge pe locul 43 – Cronica de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău