FBI a folosit în mod greșit, de peste 278.000 de ori, un puternic instrument de supraveghere digitală – Cronica dimineții

1. Ministerul Educaţiei a transmis, vineri seară, că se fac toate demersurile pentru a nu se ajunge la greva generală anunţată de sindicate pentru luni. De asemenea, instituţia precizează că a avut loc o discuție cu inspectorii şcolari generali şi face apel la responsabilitatea directorilor de şcoli pentru ca procesul educaţional să continue, iar elevii să fie în siguranţă în unităţile de învăţământ. (G4Media)

2. New York Times publică un material, susținut de imagini, care arată cum autoritățile din Grecia au urcat într-o dubă 12 imigranți, bărbați, femei, copii și un bebeluș. Aceștia au fost transferați, cu o șalupă, pe o navă a pazei de coastă care i-a abandonat, într-o barcă gonflabilă, în mijlocul Mării Egee. (NYTimes)

3. Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata a crescut, în termeni nominali, în primul trimestru al acestui an, față de perioada similară din 2022, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 6,9%, respectiv cu 9,2%, a anunțat INS. (Profit.ro)

4. Vineri a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională – Casa Verde Fotovoltaice, pentru Regiunea Bucureşti – Ilfov. Bugetul de 99.860.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral în primele nouă minute prin înscrierea unui număr de 4.993 de persoane fizice. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Google Cloud a lansat două suite de instrumente bazate pe AI, care pot sprijini accelerarea descoperirii medicamentelor și medicina de precizie. Target and Lead Identification Suite poate fi folosită pentru înțelegerea și prezicerea structurii proteinelor, iar Multiomics Suite va ajuta cercetătorii să stocheze, să analizeze și să partajeze cantități masive de date genomice. (CNBC)

5. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni cu omologul său american Joe Biden la summitul G7 de la Hiroshima, a declarat şeful său de cabinet, Andrii Iermak. Cei doi lideri urmează să discute în special despre coaliţia internaţională care s-a angajat să antreneze piloţi ucraineni pe avioane de luptă, inclusiv F-16, la care Joe Biden şi-a anunţat vineri sprijinul, ceea ce „va permite Ucrainei să aibă foarte curând tot ce trebuie ca să-şi apere cerul”. (Digi24)

6. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care se pregăteşte pentru o premieră în viaţa sa politică, un al doilea tur de scrutin în alegerile prezidenţiale, a declarat într-un interviu pentru CNN că încă nu este pregătit să sprijine aderarea Suediei la NATO. El s-a lăudat cu relaţia specială pe care o are cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. (News.ro)

7. Există un consens general că drepturile minorităţilor etnice fac parte din valorile Europei, în pofida tuturor dezbaterilor cu privire la aceste valori, a afirmat şeful de cabinet al premierului ungar. Acesta a adăugat, referindu-se la minoritatea maghiară din Ucraina, că guvernul ungar este loial Ucrainei, care a fost atacată, dar că este „de neconceput ca Ucraina, neglijând valorile europene şi încălcând drepturile comunitare şi individuale, să devină membră a Uniunii Europene”. (Hotnews)

8. FBI a folosit în mod greșit, de peste 278.000 de ori, un puternic instrument de supraveghere digitală. Căutările au vizat inclusiv victime, suspecții de revoltă de la Capitoliu, din 6 ianuarie, persoanele arestate la protestele de după uciderea lui George Floyd de către poliție, în 2020 și, într-un caz, 19.000 de donatori pentru un candidat la Congres. (WashingtonPost)

Din Cronica Sportivă: Chindia Târgovişte a încheiat la egalitate pe teren propriu, partida cu FC Voluntari, în ultima etapă a play-out-ului din Superligă, scor 2-2. Dâmbovițenii au retrogradat din Superliga. Cele mai importante faze se pot vedea aici.

9. Averea lui Mark Zuckerberg a crescut cu $44 miliarde anul acesta, cel mai mult dintre toți miliardării monitorizați de Bloomberg. (Bloomberg)

10. Simona Halep a fost acuzată de a doua încălcare a regulamentului antidoping, din cauza “neregulilor în paşaportul său biologic”. Acuzaţia suplimentară, constând în neregulile din paşaportul biologic, s-a bazat pe o evaluare a profilului ABP al Simonei Halep de către un grup independent de experţi ABP. Această acuzaţie este separată şi în plus faţă de cea legată de Roxadustat, din august 2022, care a atras suspendarea provizorie. Halep a reacţionat acuzând ITIA de hărţuire. (News.ro)

Fotografia dimineții – Italia este lovită de cele mai grave inundații din ultimii 100 de ani. Fotografia aeriană surprinde centrul orașului Lugo. Antonio Masiello/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
România a părăsit anul trecut ultima poziție în regiune la compensarea salariaților pentru munca depusă – Cronica dimineții
Rafila: Mortalitatea ridicată de anul trecut a fost cauzată și de limitarea accesului la servicii medicale, în contextul, pandemiei – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău